Mégis lesz durrogás...

Sokan örültek, hogy az idei évben a világjárvány és a korlátozások egyetlen pozitív hozadéka a szilveszteri petárdázások és tűzijátékok elmaradása lesz. Nos, rossz hírt kell közülnünk. Ugyan a kijárási korlátozások miatt a szórakozóhelyek nem lesznek nyitva, és az utcán sem lehet majd bulizni, ünnepelni, a házibulikat pedig nem javasolják, a durrogtatást és a tűzijátékot semmi nem tiltja.

Mikor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a december 10-i kormányinfón bejelentette, hogy idén szilveszterkor a kijárási tilalom miatt nem lehet majd tűzijátékot venni, sokan képletesen a levegőbe lövöldöztek örömükben. Ám a kép mára árnyaltabb lett, ugyanis bár az elmúlt években megszokott, kihelyezett konténer-boltok idén valóban nem lesznek, ám a pirotechnikai eszközöket árusító boltokban bárki beszerezheti a fényjáték és a durrogtatás kellékeit.

A tiltás is csak a közterületekre vonatkozik, azaz az utcán nem lehet használni ezeket a pirotechnikai eszközöket, ám saját kertjében, udvarán, erkélyében bárki számára adott a lehetőség. A rendőrség tájékoztatása szerint „A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja."

Tehát érdemes felkészülniük a kutyásoknak, ugyanis - ha kissé megváltozott formában is, de - idén is lesz szilveszteri hangzavar. Na de mit lehet tenni, ha fél a kutya a tűzijátéktól? Nyáladzik, reszket, liheg, esetleg bepisil ijedtében, amint elkezdenek durranni a tűzijátékok? Nos, ha ezen tünetek bármelyikét is észleli, érdemes tájékozódnia, hogyan tudja négylábú barátja számára könnyebben elviselhetővé tenni ezeket a zajokat.

kutya mancsai közé rejti a fejét, háttérben ünnepi díszek

Persze ideális esetben a gazda már apró kölyökkorától szocializálja kutyáját, hogy az sem a váratlan, számára idegen helyzetektől, sem pedig az erős zajoktól ne rettenjen meg. Egy jó idegrendszerű, megfelelően szocializált kutya, ha nem is szereti az évnek ezt a durrogós időszakát, de nem is pánikol tőle. Ám nem minden gazda és kutya ilyen, sokszor pedig - például menhelyi, ismeretlen előéletű kutyáknál - a legelhivatottabb gazda sem tud változtatni a már kialakult félelmeken.

Mégis, mit tud tenni? Elsősorban ne hagyja magára a kutyát, főleg ne akkor, ha tudja, hogy fél.

Terelje el a figyelmét!

Néha minden kutyának le kell küzdenie a félelmét. Próbálja meg elterelni a figyelmét valamilyen érdekes játékkal, esetleg vonzó falatokkal megtömött csonttal vagy játékszerrel, például egy jó Kong játékkal. Jó ötlet lehet, ha egy ínyencségért cserébe valamilyen trükk bemutatására kéri, vagy nekiállnak egy új trükköt megtanulni.

„Anyai” nyugalom.

A kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan nyugtató termékek, melyek olyan illatanyagot bocsátanak ki, amely a kölykeit gondozó anya feromonjához hasonlatos. Ezek a nyakörvek, spray-k sokkal kíméletesebbek, mint a nyugtató szerek, érdemes átböngészni a webáruházak kínálatát.

Keressen neki egy nyugodt helyet.

Vannak kutyák, amelyek viharban elbújnak, nyugodt helyet keresnek. Ha az ön kutyája ilyen, akkor segítsen neki. Biztosítson neki egy kicsi, sötét helyet, akár egy szekrényrészt, ha viharos napokon ilyen helyekre bújik el.

kutya a karácsonyi ajándékdobozba dugja a fejét

Csináljon zajt.

Ha tudja, hogy kezdődik a zaj, indul a petárda-dobálás vagy a tűzijáték, már időben gondoskodjon háttérzajról: kapcsolja be a tévét vagy a rádiót. Függönyözze el az ablakokat, hogy a fények ne jussanak be a lakásba, és foglalja le a kutyát.

Viselkedjen normálisan.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a stresszes kutya dédelgetése és babusgatása nem jó ötlet. Ha a gazda viselkedése eltér a normálistól, a kutya azt gondolja, van miért aggódnia. Éppen ezért amennyire csak lehet, a megszokott módon kell viselkedni a kutyával.

Kérjen segítséget.

Ha úgy tűnik, minden erőfeszítése hiábavaló, akkor kérjen segítséget az állatorvostól. Ő tud adni stressz oldó, nyugtató gyógyszert. Nagyon komoly zaj-félelem esetén elképzelhető, hogy kiképző segítségére is szükség lehet.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n