Meg tudnak-e fázni a kutyák?

A téli hónapokban gyakori a nátha, a megfázás. Prüszkülönk, köhécselünk, és kijelentjük, hogy ez egy egyszerű megfázás. Mivel a nátha a légutak akut, jellemzően láz nélkül zajló vírusos gyulladása, sokakban felmerül a kérdés, vajon a kutyák is elkaphatják tőlünk, vagy ők is meg tudnak fáznI?

De mi is pontosan a „megfázás”?

A megfázás tehát a légutak akut, jellemzően láz nélkül zajló vírusos gyulladása, a betegséget kétszáznál is több vírusfajta bármelyike, vagy akár több vírus is okozhatja. Ezek többsége rhinovirus.  Az orrfolyás, a köhögés, a tüsszentés, az orrdugulás,, a torokfájás és egyéb tünetek a megfázásra utalnak, de emellett egyéb, súlyosabb betegségek jelei is lehetnek. A megfázás könnyen átterjedhet egyik emberről a másikra. Jellemzője, hogy nagyjából egy hét alatt gyógyul, általában láz nélkü, és jól kezelhető akár recept nélkül kapható gyógyszerekkel is. Ritkább esetben szövődmények előfordulhatnak.

kajla francia bulldog kölyök sztetoszkóppal a szájában

Elkaphatja-e a kutya a gazdától a náthát?

Az emberi nátha embereket fertőz, ritka esetben páér majomfajtát is megbetegíthet, de a kutya nem tudja elkapni a gazdájától. A náthát okozó vírusok fajspecifikusak, és mivel a kutya és az ember más fajhoz tartozik, így ők nem fertőződhetnek. Ezzel együtt, bár az emberi nátha nem fertőzi meg őket, egyes vírusok okozhatnak a náthához hasonló tünetekkel járó megbetegedéseket a kutyáknál is.

És egymástól elkaphatják a kutyák?

A kutyák gyakorlatilag nem lehetnek náthásak, a megfázás náluk nem fordul elő, ám a hasonló tünetekkel járó fertőzéseiket egymásnak át tudják adni. Tehát a tüsszögéssel, orrfolyással, köhögéssel járó megbetegedéssel egyik kutya megfertőzheti a másikat. Emiatt a légzőszervi betegségben szenvedő kutyát más kutyáktól elzártan kell tartani, mindaddig, amíg a kezelések hatására fel nem gyógyulnak és tünetmentessé nem válnak.

basset hound kölyök bágyadtan fekszik

A kutyák légzőszervi megbetegedései

A kutyákat több, a náthához és megfázáshoz hasonló tünetekkel járó, vírusos vagy baktériumos eredetű megbetegedés érheti utol élete során.

Bordatella

Ez a baktérium a leggyakoribb oka az úgynevezett kennelköhögéstnek, ám korántsem az egyetlen. A Bordatella bronchiseptica az embereknél nem okoz tüneteket, ám ha egy kutya fertőződik vele, számos légúti tünet, köztük köhögés jelentkezik. Nem, vagy nem megfelelően kezelt fertőzés esetén tüdőgyulladás alakulhat ki.

Maga a kennlköhögés összetett kóroktanú betegség, melynek okozói (Kutya adenovírus 2, Parainfluenzavírus 3, Reovírus 1–2, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella multocida) egymást segítve alakítják ki a kórképet

Szopornyica

Ez a vírus légzési és egyéb súlyos tüneteket okozhat, és erősen fertőző a kutyák között. Gyakran sajnos végzetes kimenetelű, de gyógyulás esetén is maradandó károsodásokat hagy maga után. A vírus nem csak testváladékokkal terjed, hanem akár a levegőben is, és bármilyen életkorú kutyát megtámadhat. A betegség lappangási ideje 3-7 nap, heveny szakaszában a tünetek magas láz, levertség, étvágytalanság, hányás, hasmenés. Ahogy súlyosbodik az eb állapota, tüdőgyulladás jelentkezik, a szem és az orr elkezd sárgás és ragacsos váladékot termelni. Ezt követik az idegrendszeri tünetek. A heveny állapot elmúltával jelentkeznek a jellegzetes, idült szopornyica tünetek: a talppárnák és az orrtükör bőrének megvastagodása, később berepedezése és a fogak zománchiányos állapota.

A betegség kezelése minden esetben tüneti. Mivel sokszor a leggondosabb kezelés ellenére is végzetes a fertőzés az állat számára, így a legjobb megoldás a megelőző védőoltás.

Parainfluenza

A CPIV néven is ismert kutya parainfluenza nem azonos a kutyainfluenzával, ám a kutyák között még mindig nagyon fertőző. A bordatellához hasonlóan a parainfluenza vírus is a kennel köhögés okozója lehet, ami légzőszervi tüneteket (például köhögést és orrfolyást) okozhat. Szerencsére a betegség ellen létezik védőoltás, ezért ha több kutya él közösségben, érdemes az állatorvostól kérni a védőoltás beadását.

Adenovirus

A 2-es típusú adenovírus (CAV-2) olyan betegség, amely kezelhető, a megfázáshoz hasonló légzőszervi tüneteket okoz. Maga a vírus a kennelköhögést okozó együttes egyik „résztvevője”. Olyan oltóanyag áll rendelkezésre, amely keresztvédelmet is kínál a súlyosabb 1-es típusú adenovírus (CAV-1) ellen, amely fertpzp májgyulladást okozhat kutyákban.

oldalán fekvő dalmata kölyköt sztetoszkóppal vizsgál az orvos

Kutyainfluenza

Akárcsak a megfázást, úgy az influenzát sem tudják a kutyák a gazdáiktól elkapni. Ám létezik az úgynevezett kutyainfluenza, melyért két vírus, a H3N2 és a H3N8 felelős. Ezek a vírusok az Orthomyxoviridae családba tartoznak. A kutyainfluenza cseppfertőzéssel terjed, a betegség kialakulásához hajlamosító tényezők (tömeges tartás, rossz higiénia körülmények, közös „ragályfogó” tárgyak) szükségesek. A betegség legtöbbször nem végzetes kimenetelű, általában enyhe felső légúti tünetekkel (orrfolyás, könnyezés, tüsszögés) jár, a ,agas láz miatt az állatok levertek és étvágytalamok. A köhögés általában sokáig, akár 10-21 napig is elhúzódhat, gyógykezelés mellett is. Gyakori, hogy a vírusos megbetegedést bakteriális felülfertőződés is súlyosbítja.

Koronavírus

A koronavírus egy gyűjtőfogalom, amelyet a vírus különböző törzsei által okozott fertőzés leírására használnak, de a különböző állatfajokat különböző típusú koronavírusok fertőzhetik meg.

A kutyák koronavírusa nem ugyanaz a vírus, mint amelyik a légzési nehézségekkel járó COVID-19 megbetegedést okozza az emberek esetében. A két betegséget a vírus két (vagy több) eltérő törzse okozza. A kutya enterális koronavírus (CCoV) egy olyan vírusos fertőzés, amely hasmenést okoz a kutyánál. Ez a vírus különbözik a kutyák légúti koronavírusától (CRCoV), mely jellemzően enyhe, tipikus légzőszervi tünetekkel járó megbetegedést okoz, beleértve a köhögést és a tüsszentést.

A kutyák légzőszervi megbetegedéseinek kezelése

A légzőszervi betegségben szenvedő kutya tüneteinek kezelésére szolgáló gyógyszerek közé tartozhatnak az antibiotikumok, hörgőtágítók, szteroidok, köhögéscsillapítók, és még sok más egyéb gyógyszer, a kutya tüneteitől függően. A kezelés minden esetben, még enyhe tünetek esetén is az állatorvos kompetenciája.

Ajánlott cikkek