Kutyával, esküvőre

Nem csak a mindennapokat, de bizony a nyári szezonban oly gyakori esküvőket is átjárja a babona. Az első ilyen, amit már minden menyasszony kislánykorától jól ismer, hogy az esküvő előtt a vőlegény nem láthatja a menyasszonyi ruhát. A babona szerint ez balszerencsét hoz. A ruha mellett a kiegészítők tekintetében is akadnak hiedelmek. Legyen a menyasszonyon valami új, ez általában a ruha, vagy a fehérnemű, hiszen ez a sikeres életet jelképezi. Legyen valami régi, ami lehet antik családi ékszer, a nagymama fátyla. Ez a menyasszony lányságát szimbolizálja. És kell valami kék, ami a tisztaságra utal, ez leggyakrabban a ruha alatt megbúvó harisnyakötő, vagy kék virág a hajban. És végül, de nem utolsó sorban kell valami kölcsön, ami arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy mindig lesznek barátai és ott lesz a családja, akik segítenek bármiben.

Ám sokan úgy vélik, van egy negyedik”kell” is, mégpedig valami, ami szőrös.

Ez pedig nem más, mint a család négylábú kedvence. Az esküvő fontos esemény a család és a barátok számára, beleértve a kutyákat is, bár tény, hogy esküvőt és lagzit, de kreatív fotózást szervezni is csak jólnevelt ebekkel lehet. Az esküvők alaphangon is megterhelőek, temérdek dolgora kell odafigyelni, de egy kis tervezéssel a legjobb négylábú barátot is bevonhatja a pár a lakodalomba. Sőt!

yorkie fején harisnyakötővel

Az eljegyzés

Nem csak a nagy napnak, de akár az eljegyzésnek is részese lehet már a kutya, de akár a cica is. Emlékezzünk csak az Apádra ütök című filmre, melyben egy gyönyörű himalája macska, Malőr viszi a jeggyűrűt a főszereplőnek. Miért ne vihetné oda a pár kutyája a gyűrűt a lánykérésnél? Csak egy kis tanítás kell, ezt pedig a kutyák nagy része legalább annyira szereti, mint részese lenni a családi eseményeknek.

Ma már egyre gyakoribb, hogy az eljegyzés után a fiatal pár jegyesfotókat készített, melyek aztán rákerülnek az esküvői meghívókra, különféle esküvői kártyákra. Ha ezeken a szeretett és családtagnak tekintett eb is szerepel, sokkal személyesebb a kártya, a meghívó, és nem mellesleg sokat elárul a párról a távolabbi rokonoknak is.

Ezeknél a fotózásoknál csak egy hiba lehet: ha a kutya elviszi a show-t, azaz bájával, játékosságával, bohóckodásával magára vonja mindenki figyelmét. De hát ez nem is akkora baj, nem? Azért a beltéri fotózásoknál vigyázzanak, egyrészt arra, hogy a – remélhetőleg megfelelően szocializált – kutya se a felszerelésekben, se magában ne tegyen kárt, másrészt ügyeljenek a beállításokra. Ebben a fotós sokat tud segíteni.

fiatal pár esküvői képe kutyával

A szertartás

A nagy nap tervezésekor el kell dönteni, milyen szerepet szánnak a kutyának. Ő lesz a gyűrűhordozó?  Vagy ő kíséri a menyasszonyt vagy a vőlegényt az oltárhoz vagy a szertartásvezető elé? Egyáltalán beengedik az ebet a templomba, házasságkötő terembe? Esetleg csak a szertartás utáni családi és kreatív fotózáson lesz ott? Temérdek kérdés, és sok, szervezést igénylő feladat.

Gondolni kell arra is, hogy az állat nyakörve és póráza színben illeszkedjen mind a menasszony, mind a vőlegény ruhájához, vagy ha ők vezetik be a kutyá(ka)t, akkor a koszorúslányok öltözékéhez.

menyasszony a rottweilerével

A vendégek kényelme

Tudomásul kell venni, hogy nem minden kutya alkalmas arra, hogy részese legyen a nagy napnak. A gazdának kell tudnia, hogy mennyire viseli jól a zajokat, a nyüzsgő tömeget, hogyan reagál idegenekre, ismeretlen helyzetekre, mennyire fegyelemzett. Senki sem örülne annak, ha a pár kedvenc kutyája felugrálva összemaszatolná a nászpár és a vendégek szép ruháit, vagy az asztalra mászva falná a menüt, esetleg megriadva a tűzijátéktól  elszaladna, és mindenkinek őt kellene keresnie. Azt is figyelembe kell venni, hogy a vendégek hogyan viszonyulnak az állatokhoz. Megeshet, hogy van, aki fél a kutyáktól, vagy esetleg allergiás a szőrükre.

Ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen, és a bakik csak jópofa emlékek, ne pedig bosszantó keserűségek legyenek, sokat kell gyakorolni a kutyával.

Az esküvőnek amúgy is minden részletét sokszor végigpróbálja a pár, ebbe minden alkalommal bele kell vonni az ebet is.

Amennyiben valamilyen ok miatt úgy döntenek a fiatalok, hogy nem részese az esküvőnek az eb, legfeljebb csak a fotózás alkalmával, akkor is ott lehet, hiszen bármelyik családtag, aki ismeri és tud vele bánni, foghatja a pórázát, felügyelhet rá, és ki tudja vinni sétálni, ha arra van szükség.

Az is fontos kérdés, hogy a lakodalom helyszíne, az étterem vagy a szálloda hogyan fogadja a kutyákat.

fiatal pár a szállodai szoba ágyán hever, mellettük a kutya

Ha a lakodalom helyszínén biztonságosan el tudják helyezni, akkor gondoskodni kell számára vízről és eledelről is, hiszen nem a legjobb ötlet az esküvői menü maradékaival táplálni a kutyát. Arra is figyelni kell, hogy a násznép se dobálja számolatlanul a falatokat az asztal alá, mert ennek csúnya hasfájás és egyéb bélrendszeri zavarok lesz a vége. Tehát minden vendéget meg kell kérni, ezt ne tegyék.

Ne feledjék tehát, hogy minden kutya más és más. A fiatal pár felelőssége a millió teendő közepette is, hogy felelősen döntsenek a kutya részvételének kérdéséről, figyelembe véve minden pro és kontra érvet. Az időben elkezdett nevelés, kutyaiskolai képzés segíthet abban, hogy a nagy napra már jól képzett, jól nevelt ebbel készülhessen a pár. Az esküvő nagy nap a család életében, egyszeri és megismételhetetlen esemény. Tegyen róla, hogy örökké szép emlék legyen.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n