Kutyatartó 1x1

Egy kutya csodálatos társ az ember számára. Legyen a gazdi akár gyakorlott kutyatartó, akár kezdő kutyás, a legfontosabb, hogy kedvence egészségét és boldogságát kiemelt feladatként kezelje. Vannak olyan alapvető dolgok, amiket nem árt időről időre átismételni, ellenőrizni. Ebben a kutyás 1x1 listában igyekeztünk ezeket összeszedni.

Etetés

  • 8-12 hetes kor között napi négy alkalommal kell etetni a kölyökkutyát
  • 3-6 hónapos kor között napi három alkalommal etesse kedvencét!
  • 6-12 hónapos kor között már napi két étkezés is elegendő!
  • Mikor a kutya betölti az egy évet, már napi egy etetés is elegendő, de akár két részre is eloszthatja a napi adagot, különösen, ha nagytestű, vagy érzékeny gyomrú az eb.

A prémium minűségű tápok – legyenek száraz vagy konzerv eledelek - bár drágábbak, kiegyensúlyozott étrendet biztosítanak a kutya számára.

Bár a legtöbb kutya kifejezetten szereti a túrót, tojást, sőt, sokuk rajong a zöldségekért, gyümölcsökért, ezek aránya a napi étrendben ne legyen több, mint 10 %.

A kölyökkutyákat csak kiváló minőségű, márkás táppal szabad etetni. Ügyeljen arra, hogy a fajta adottságainak megfelelő tápot válasszon, azaz pl. nagytestű kutyája számára nagytestű kölyköknek ajánlott eledelt. A humán ételeket korlátozza, mivel az ezekkel való etetés a szervezetben vitamin- és ásványi anyagok hiányához vezethet, de okozhatja a csont- és fogfejlődés zavarát. Ráadásul a házi koszttal gyakran kínált kölyköknél könnyen válogatósság alakul ki, a rossz étkezési szokások pedig akár elhízáshoz is vezethetnek.

Ne felejtse el, hogy a kutya előtt mindig legyen friss, tiszta víz. Ügyeljen arra, hog mind az etető, mind az itató edények naponta el legyenek mosogatva! 

Mozgás

A kutyák a mozgással ugyanúgy kalóriát égetnek, mint mi, emberek. Ám a mozgás nem csak emiatt szükséges, hanem egészségük megóvása és elméjük frissen tartása miatt is.

Az, hogy a kutya mennyi mozgást igényel, függ fajtájától, nemétők, korától és egészségi állapotától is. 

Az a kutya, amelyik eleget mozog, nem unatkozik.

Az unalom könnyen viselkedési zavarokhoz vezethet, tehát a mozgással ezek is megelőzhetők. A gazdával közös, felügyelt játékok segítenek kedvencének kiélni olyan természetes ösztöneit, mint az ásás, rágás, üldözés, apportírozás.

Gondozás

Segítsen kutyájának, hogy mindig tiszta és ápolt legyen! A gyakori kikeféléssel csökkenthető a szőrhullás. Ráadásul ilyenkor könnyen ellenőrizni tudja, nem bújt-e meg bolha vagy kullancs a bundában.

A legtöbb kutyát nem szükséges túl gyakran fürdetni, ám fürdetés előtt mindig kefélje ki a bundát, hosszabb szőr esetén szabadítsa meg az állatot a csomóktól, filcektől. 

Fürdetésnél mindig ügyeljen arra, hogy alaposan öblítse ki a sampont a bundából, ellenkező esetben a samponnal elkeveredett szennyeződések komoly bőrirritációt okozhatnak.

Hogyan vegye kézbe a kutyust?

Egy kölyök vagy kistestű kutya helyes tartását meg kell tanulni. Tegye egyik kezét a kutyus mellkasa alá úgy, hogy alkarjára feküdjön az eb hátsó fele. Felemeléskor mindig tartsa a hátsó felét, sose emelje a mellső lábainál fogva, a farkánál vagy a nyakánál megragadva.

tacskü a takaró alatt, a gazdi lábánál

A kuckó

Minden kutyának szüksége van egy nyugodt, csendes, meleg helyre, távol a zajoktól és huzattól. A kutya helye nem a csupasz padló! Akár a szállítódoboz is kényelmes ágy és búvóhely lehet a számára, főleg, ha tesz bele egy puha párnát vagy takarót. A kutya „ágyneműjét” gyakorta mossa, különösen, ha sok időt tölt szabadban a kutya. Ebben az esetben gondoskodnia kell pihenőhelyről a szabadban is, lehetőleg árnyékos helyen. Ne felejtsen el mindig friss vizet tenni kintre is. Télire gondoskodjon száraz, fedett, védett helyről a kertben élő eb számára.

Egyedi megjelölés

Hazánkban kötelező a kutyák egyedi jelölése, mely mikrocsippel történik.

Ám a nagyobb biztonság érdekében akasszon nyakörvére azonosító bilétát is, hiszen nem mindenki járkál csipleolvasóval. Így elveszés, szökés esetén hamarabb hazakerülhet a kis csavargó.

Bolha és kullancs

Tavasszal és nyáron bizony naponta illik ellenőrizni a kutya bundáját, nem költözött-e bele hívatlan vendég. Egy bolhafésű segítségével még a hosszabb szőrben is könnyen felfedezhetők a bolhák. A megelőzés persze mindig jobb, érdemes tehát az állatorvostól tanácsot kérni, melyik védekezési módot ajánlja a bolha- és kullancsfertőzések elkerülésére.

bolha és kullancs a kutya szőrében

Mérgek, gyógyszerek

Soha ne adjon gyógyszert a kutyának az állatorvos nélkül!

Nem tudhatja, melyik humán orvosság hogyan hat kedvencére, még egy ártalmatlannak gondolt fájdalomcsillapító is komoly veszélyeket rejt magában. Ha úgy gondolja, kedvence bármilyen gyógyszert lenyelt, forduljon az állatorvoshoz. Akkor is ez az elsődleges teendő, ha mérgező anyagot nyelt.

Ivartalanítás

Mielőbb gondoljon az ivartalanításra, ha nincsenek tenyésztési és/vagy kiállítási szándékai a kutyával. Már kölyökkorban beszéljék át a kérdést, és a lehető legkorábbi időpontban végeztesse el a beavatkozást.

Oltások

A kötelező védeoltások beadatása bizony kötelező! Emellett több, súlyos vagy akár végzetes betegség ellen kérhet védőoltást. Bár ezek csak ajánlottak, kedvence egészségének megőrzése, életének védelme érdekében ezen nem szabad spórolni!

Mire van szükség?

  • Prémium minőségű táp és jutalomfalatok
  • Etetőtál
  • Vizes edény
  • Sok-sok-sok játék, kizárólag biztonságos!
  • Fésűk és kefék, beleértve egy bolhafésűt is
  • Nyakörv azonosító bilétával
  • Póráz
  • Szállítódoboz (kisebb kutyáknak)
  • Kutyaágy és párna vagy takaró
  • Kutya-fogkefe

Uuupsz!

A szabadban mindig pórázon legyen a kutya, hacsak nem zárt, biztonságos futtatóban játszanak.  A kutya elpottyantott ürülékét nem csak illik, de tisztességes kutyagazda számára kötelező összeszedni.

Ajánlott cikkek