Kutyák, macskák, karácsonyfák

Az adventi időszak a készülődésé. Mindig van mit tenni, hiszen ki kell választani a legjobb ajándékokat, be kell szerezni a karácsonyi menühöz a hozzávalókat. Sokan ilyenkor már nekiállnak sütni a családnak – de akár a kedvenceknek is néhány kutyakekszet, jutalomfalatot -, és persze be kell szerezni a karácsonyfát is. Ilyenkor, a sok rohanás közepette kevesebb idő jut négylábú kedvenceikre, akik nem biztos, hogy ennek annyira örülnek. Ők valahogy nem érzik át advent és karácsony szellemét, csak azt érzik, a gazdi nem foglalkozik velük annyit. Ha pedig így van, akkor egy kis rosszalkodással igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.

feldíszített karácsonyfa, alatta ajándékok

Egyre több családban divat, hogy már az adventi időszakban felállítják a karácsonyfát, teljes díszbe öltöztetve azt, de ahol várnak vele szenteste délutánjáig, ott is díszbe öltözik a lakás. Girlandok, fényfüzérek, grincsfák, adventi koszorúk lepik el az otthont, hogy az ünnepre az emberek lelke is díszbe öltözhessen. Az állatok kíváncsian figyelik az eseményeket. A konyhából szálló illatok vonzóak a számukra, de a fények és a sok csillogó dísz, a koszorúk fénye is kívácnsivá teszi őket.

Márpedig amire egy állat kíváncsi, azt meg is kell vizsgálnia.

A cica csüng a függönyön, hogy elérje a futkározó fénypettyeket, felmászik a fára, hogy játsszon a gömbökkel, a kutya a grincsfa apró díszeit pofozgatja, vagy az adventi koszorút bökdösi az orrával.

Az egy dolog, hogy képesek leamortizálni a díszeket, hiszen a tárgyak pótolhatók, még akkor is, ha bosszantó, amikor tönkremennek. Ám mi van az állatokkal? Vajon mennyire lehetnek veszélyesek számukra a díszek, a tűlevelek?

A karácsonyfa és a díszek veszélyei

A hagyományos üvegdíszek mellett egyre több műanyag is megjelenik, míg mások inkább pattogatott kukoricát fűznek cérnaszálra, és tésztából gyúrnak-formáznak díszeket. Felkerülnek a fára az aranyszín girlandok. Mindeközben a kutya a fa alatt csorgó nyállal hever és lesi, mikor kezdhet neki a desszertezésnek. Mert számára mindez bizony egy kiadós nasizás alapanyaga. De ha a kézműves díszek épp ezen okok miatt el is maradnak, azért ügyelni kell a hagyományos szépségekre is, mert bizony azok is rejthetnek veszélyt magukban.

golden retriever a becsomagolt ajándékdobozt szimatolja

  • Élő/vágott fa: Válasszin bármilyen fenyőt is, annak olajai irritálhatják az állat száját, bőrét, ha megszimatolja, megnyalogatja. Ez fokozott nyáladzáshoz vezet, de súlyos esetben akár hányást is okozhat. A fa tűlevelei azon túl, hogy megszúrhatják az állatot, lenyelve komolyabb problémát okozhatnak. Mivel a tűlevél megemésztése nem könnyű, gyorsan bélrendszeri problémát tud okozni, és ezzel együtt hányást is. Rosszabb esetben a lenyelt tűlevelek akár bélelzáródáshoz is vezethetnek.
  • Műfenyő: Tény, hogy a műfenyőknek nincsenek természetes olajaik (emiatt finom illatuk sem) és tűleveleik. Arra azért nem árt figyelni, hogy a kölyökkutya vagy a kiscica ne rágcsálja a műfenyőt, mert attól függően, hogy az milyen anyagból készült, és mennyit nyel le az állat belőle, azért okozhat bélrendszeri problémát.
  • Tápoldatok:. Ahol korán felállítják a fát, ott gondoskodni szeretnének arról, hogy az az ünnepig kitartson, sőt, esélyesen egészen Vízkeresztig szép legyen. Márpedig a vágott növényt tápoldatozni kell, a lakásba került gyökeres növénynek is kell trágya, hogyha sokáig meg akarjuk őrizni épségét-szépségét. Ügyeljen arra, hogy a karácsonyfa alatt álló, tápoldatos vízbe, vagy táppal elátott földbe ne tudjon belenyalni az állat.
  • Díszek: Az üvegdíszek, ha a cica vagy a kutya elkezd velük játszani és leesnek, bizony eltörnek, és elvághatják a lábukat, talppárnájukat. A műanyag díszek ebből a szempontból jobbak, ám ha szétrágja őket az állat, a díszítéshez használt festék a szerveztükbe kerülhet, és akár métgezést is okozhat.
  • Fények: A csodás fények a cicák számára hihetetlenül vonzóak, de a kutyák sem maradnak közömbösek. Főleg akkor izgalmas a fényfüzér, ha mozognak, futnak a fények rajtuk. Vigyázzon, mert ha játékként kezelik állatai a fényfüzéreket, akkor elektromos zárlat is lehet a vége, de rosszabb esetben áramütés, égési sérülés a következmény.

Cica a karácsonfa ágai és díszei közül les

Az ünnep virágai

Egyértelműen a karácsonyfa az ünnep legpompásabb dísze, de sok otthonba kerülnek mellé ilyenkor ünnepi növények, virágok is. Ügyeljen nagyon ezek kiválasztásánál és elhelyezésénél, mert közülük több is erősen mérgező az állatok számára.

  • Fagyöngy: A fagyöngy egyetlen ága is hányást, hasmenést, alacsony vérnyomást, légzési nehézségeket és alacsony pulzusszámot okozhat macskákban és kutyákban.
  • Magyal: A bogyók toxicitása alacsony, ám a növény hegyes, szúrós levelei könnyen sérülést okozhatnak. Emellett a magyal szapponin nevű szappanszerű vegyületet tartalmaz, mely lenyelve, lenyalva súlyos gyomorpanaszokat okozhat
  • Liliomfélék: A macskák nagyon érzékenyek a liliomra. Olyannyira érzékenyek, hogy a bundájukra tapadt liliom pollen lenyalogatása tisztálkodás közben már veseelégtelenséghez vezethet. A liliom toxicitás egyéb tünetei lehetnek a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, szívritmuszavarok és görcsök.
  • Amarillisz: A szépséges növény gumója megrágva, esetleg lenyelve nyáladzást, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, csökkent étvágyat, levertséget és remegést okozhat úgy a macskákban, mint a kutyákban.

Hogy miért nem szerepel a mikulásvirág a listában? Nos, bár a közhiedelem szerint ez a növény egyenesen kutya- és macskagyilkos, a valóság az, hogy ez igen ritkán fordul elő. Ahhoz, hogy végzetes legyen az állat számára, hatalmas mennyiséget kell lenyelnie a növényből. Mivel azonban a növény nedve irritáló íző és állagú a számukra, ha bele is kóstolnak, gyorsan otthagyják. Ha mégis lenyel egy keveset, mielőtt elfordulna a növénytől, akkor hasmenés és hányás jelentkezik. Ettől függetlenül, ha kap vagy vásárol egy mikulásvirágot, igyekezzen az állat által el ne érhető helyre tenni, hiszen jobb félni, mint megijedni.

Előzze meg a mérgezéseket és a baleseteket

Senki sem szeretné, hogy az ünnepi hangulatot elrontsa egy hirtelen baleset, amely miatt az állatorvoshoz kell rohanni az állatokkal.

  • Ellenőrizze a növények elhelyezését, mivel a macskák elég magasra tudnak ugrani ahhoz, hogy elérjék az elérhetetlennek vélt helyen elhelyezett növényeket. Fontolja meg, hogy az ünnepi növényeket zárt ajtók mögött, csak emberek számára fenntartott szobákban tartsa.
  • Ha tudja, hogy kedvence mindent megrágcsál, akkor válasszon inkább műn9vényeket. Ezekből már lehet kapni nagyon szép, szinte igazinak ható darabokat. Ha biztosra akar menni, akkor permetezze le ezeket távoltartó spray-vel, mert az igazán elszánt rágó-bajnok még ezeket is képes megcsócsálni.
  • Elszánt famászó macskák ellen nem nagyon van orvosság, de a kutyát távol tudja tartani, ha a mobilkennelt kivételesen a karácsonyfa köré építi fel, vagy akár bébikapuval rekeszti el a kutyától.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n