Kutyák és karácsonyfák

Azok a családok, ahol kisgyermek volt vagy van, pontosan tudják, mennyi plusz feladatot jelent a karácsonyi ünnep körüli biztonság megteremtése. Nincs ez másként ott sem, ahol kutya, főleg ahol kölyökkutya van. Hiszen az eb, főleg, amíg kicsike, azt gondolhatja, hogy a fények, de leginkább a karácsonyfa az ő szórakoztatására rendeltetett valami. Ezért aztán meghúzgálja az ágakat, játszik a díszekkel, de akár fel is boríthatja a fát, hogy könnyebben hozzáférjen egy kipécézett függőhöz. A végeredmény pedig minden, csak nem boldog karácsony.

Egy kölyökkutya számára játék az egész világ. A fa alatt jó búvóhely van, a szikrázó, fényes, sokszor mozgó gömbök pont olyanok, mint a labda, csak még izgalmasabbak a fények miatt, a girlandokat ugyanúgy lehet húzgálni, mint egy kötelet a parkban, de még a fényfüzérek szaladó, villódzó fénye is egy kis rágára ingerelő valami, amit persze előbb el kell kapni.

Márpedig a nagy játék és kacagás vége általában sírás.

A fa eldől, a díszek törnek, a szétrágott vezetékek áramszünetet, de rosszabb esetben áramütést is okoznak, a fa alatti ajándékok megsérülnek. És persze lehet, hogy a kutya sem ússza meg sérülés nélkül a duhajkodást.

fekete-fehér kutya a kosraában fekszik a karácsonyfa alatt

Pedig a kutyus nem rosszaságból teszi, amit tesz, hiszen csak a természet hívását követi, ösztönei szerint cselekszik. A szobában álló karácsonyfa ugyanolyan, mint a parkban a fenyők. A fa alatt levő vizes edény is teljesen természetes számára, hiszen az edényére hasonlít, és víz van benne, amit ki lehet lefetyelni, ha szomjas. Miért gondolná a kutya, hogy a gazdi abba valamilyen vegyszert is tett, hogy tovább friss maradjon a fa, nem? Amikor egy kiskutya fogzik, akkor bizony mindent meg akar rágni, hogy csillapítsa ínye feszülését, viszketését.

Miért lenne ez alól kivétel a karácsonyfa dísze, ha a gazdasszony Jimmy Choo cipője sem az?

A gond az, hogy míg a cipőről nehezebben rág és nyel le darabokat, addig a girlandok, díszek apró és sokszor éles darabjai bizony könnyen leszaladnak a torokba, a gyomorba, és komoly bajokat okozhatnak. Pedig a kutyus csak játszani akart velük.

Hogyan tegye biztonságossá a fát?

Valószínűleg mindenkinek megvan az emlékezetében az a macskás kép, ahol az egyik oldalon a folpackba tekert fa, a másik oldalon a szintén folpackba tekert macskák láthatók. A kép alatt a kérdés, melyik gazdi hogyan teszi biztonságossá a macskás karácsonyt. Persze a kép vicces, de azt mind tudjuk, ez nem megoldás.

Nincs karácsony fa – és Reszkessetek betörők – nélkül, tehát senki nem fogja folpackba tekerve a szobába állítani, ahogy állatát sem fogja korlátozni ilyen drasztikus módon.

kölyökkutya mancsával lila díszen nézi a többi díszt

Azért van megoldás. Az első, hogy a törékeny, értékes díszeket csak olyan helyre szabad akasztani, ahol a kutya nem érheti el, de nem is látja, így nem lehet vonzó a számára.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden, ami a kiskutya szájába kerül, az veszélyben van.

A girlandok, fényfüzérek szintén nem biztonságosak, ezért inkább kerüljenek felülre. Minden, ami szúr, hegyes, lenyelhető, inkább jövőre kerüljön csak a fára. Ügyelni kell a felfűzött pattogatott kukorica díszekkel, mert a finom nasit esélyesen damillal, fonallal együtt nyeli le a kutya, és lehetőleg kerülni érdemes a műhó spray használatát, mert lenyalva mérgező lehet.

Tény, hogy a kutya-biztos díszítés komoly kreatív feladat, hogy szép is legyen, de mégse kerüljön alulra semmi, ami felkeltheti az érdeklődését, ám ha sikerült e téren biztonságossá tenni a fát, nem árt ki is kötni, nehogy könnyen fel tudja borítani a kutya játék vagy kíváncsiskodás közben.

kisebb kutya nagyobb társára támaszkodva nézi a karácsonyi fényeket

A megfelelő távolság

Még ha biztonságosnak is véli a fa díszítését, érdemes megfontolni az eb távoltartását. Na, nem kell kizárni a szobából, de talán célszerű megakadályozni, hogy a fa közelébe juthasson. Ez talán még praktikusabb megoldás, mint a fa kikötése, ráadásul így a díszek elhelyezése sem jelent akkora kihívást.

  • Jó ötlet lehet alumínium fóliával leteríteni a fa alatt a padlót, egy kicsivel nagyobb sugarú körben. Sem a macskák, se ma kutyát nem szeretik a furcsa tapintású, zörgő felületen való járkálást, így egy próbálkozás után el fogják kerülni.
  • Ugyanilyen hatásos lehet bármilyen ragacsosabb érzetű szőnyegalj, vagy akár durva, tüskés lábtörlő is, bár tény, ha nagy a fa, ezekből jóval több kell, hogy körbe pakolhassa.
  • A kutya mobil kennelét is feláldozhatja erre az időszakra, és kivételesen nem az eb számára nyújt biztos menedéket, amíg a gazdi távol van, hanem a fa számára.
  • Amennyiben elmennek karácsonykor, és kellene a mobilkennel, fontolja meg, hogy kivételesen a boxban marad addig az eb, vagy beszerez még pár mobilkennel elemet. Végül is ez az ünnep után akár a kertben, akár a már meglevő kennel kibővítésére is használható.
  • Használja az eb szaglását a távoltartáshoz. Az erősebb mentolillat bizony távol fogja tartani a fától, ehhez még nagy beruházás sem kell. Akár illóolajat vesz, akár a náthás napokról megmaradt Vicks Vapo Rub kenőcs, mind a kettő hatásos lehet. Mártson vattagolyókat az olajba vagy a krémbe és tegye a fa alsó ágaira. Még akár havas hatású dísznek is elmegy, és hatékony. Egyes kutyáknál a keserűalma spray is hatékony, de inkább tesztelje az ünnep előtt, mert bizony vannak ebek, melyeknél ez a trükk nem jön be.
  • Jó megoldás lehet a bébikapu. Egyszerűen a kutyát ki kell rekeszteni abból a szobából, ahol a fa van, vagy csak felügyelettel szabad beengedni. Ennek az egy helyiségnek az ajtajára szereljen fel bébikaput.
  • Tegyen kisebb fát asztalra vagy dobozra, ahol a kutya nem érheti el. Persze ez csak akkor kivitelezhető, ha nem hatalmas, terebélyes fát vásárol.

Készítsen kutya-karácsonyfát

Ha nem bánja, hogy kedvence egy hatalmas játszótérnek és ideális játéklehetőségnek gondolja a fát, akkor tegye számára örömtelivé.

Válasszon műfenyőt, vagy ha vágottat vesz, akkor csak sima vizet öntsön alá. Így lehet, hogy hamarabb kezd el hullani a levele, de biztosan nem lesz mérgező. Felejtse el a girlandokat, a felfűzött pattogatott kukoricát, és válasszon inkább nagyobb (nem lenyelhető méretű) és műanyag díszeket. Az alsó ágakra készítsen kutyasüti receptek alapján vonzó, jópofa függőket, amelyeket nem baj, ha leszed és megeszik a kutya, sőt, még pótolni is lehet. A mézeskalács-díszek mintájára tud dolgozni, és akár díszítheti is őket természetes anyagokkal. Persze az elkészítés során ügyelni kell, hogy kizárólag természetes anyagokat használjon, és figyelni kell, nehogy túlegye magát belőlük a kutya.

De készíthet egy önálló, kisebb fát ajándékba, a kutyának is, feldíszítve nem csak a finomságokkal, de könynen leszedhető, sípolós játékokkal, saját labdáival. A fa alatt elhelyezhet neki jutalomfalatokkal töltött játékokat, kutya puzzle-t, egyszóval bármit, amit boldogan szimatolhat és nyugodtan rághat. Így esélyesen az eb a saját karácsonyfájával lesz elfoglalva, és nem a családi díszt kezdi el amortizálni.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n