Klikk, de minek?

Ha klikker tréninggel szeretné nevelni az ebet, akkor fontos, hogy minden esetben kizárólag ezt a módszert használja. Egész nap követnie kell mindenüvé a házban, és minden jó viselkedést egy klikkeléssel jelezni, majd jutalmazni. Ezt elég ritkán szokták említeni a módszert reklámozók.

A klikker nagyszerű eszköz, amennyiben csak egy eszköz és módszer a sok lehetséges közül.

Ám ha úgy gondolja, hogy képes lehet csak ezt használva komplex eredményt elérni, akkor alaposan félrevezették. Két fontos és alapvető dolog van, amit tudni kell a klikker tréningről.

  1. A kutya nevelését megoldhatja hagyományos módszerekkel és klikker tréninggel is. A módszer kiválasztása teljes mértékben az ön döntésén múlik, ezt pedig életstílusa, habitusa határozza meg. Az azonban tény, hogy a klikker használatát követő felmérések azt igazolják, hogy az eszköz által a kutyák gyorsabban tanulnak és a rögzült tudás biztosabb. Különösen érvényes ez akkor, amikor összeetetettebb feladatot kell elsajátítani. Ugyanakkor az alapvető engedelmességi gyakorlatok (behívás, ültetés, állítás, stb.) tanításakor ez az eszköz szükségtelen és sokszor időrabló is.
  2. A klikkert általában a nevelés vagy kiképzés első fázisában célszerű használni, azaz a tanulási szakaszban. A megerősítés és az ismétlő gyakorlások fázisában az eszköz használata elveszíti korábbi előnyeit. Az az állítás, miszerint bizonyos módszerek egyes kutyáknál jobban működnek, mint másoknál, egyszerűen téves. Olyan emberek állíthatnak csak ilyet, akik valamilyen előnyt akarnak kovácsolni ebből, vagy pedig korántsem gyakorlottak a kutyákkal való munkában.

Tények és tévhitek a klikkerrel kapcsolatban:

Igazság: Egyes kutyák természete lágyabb. Ezeket a kutyákat több jutalmazással és dicsérettel kell kezelni, szinte fel kell építeni a személyiségüket. Minimális szinten célszerű korrigálni a viselkedésüket, mindig a kutya temperamentumához igazodva. A korrekció lehet akár csak szóbeli vagy motivációs is.

Tévhit: Ezeknek a kutyáknak soha nem lehet jelezni, ha valamit rosszul csinálnak, ehelyett más módszerrel, pl. klikkerrel lehet korrigálni. Ez tökéletes tévhit. Meg kell érteni, hogy a klikker használata egy cselekmény jelzésére nem egyenértékű a klikker tréninggel.

 

Ajánlott cikkek