Kisgyerekek és nagy kutyák

Azon kutyák számára, melyek korábban kevés időt töltöttek gyerekek közelében, egy totyogós kisbaba igencsak zavaró lehet. Sőt, némelyikük egyenesen rémisztőnek találja őket. Mégis, mi a megoldás, hogy a baba és a kutya együttélése nem csak sikeres, de boldog is lehessen?

Készüljön fel időben!

Igazán csodálatos dolog, hogy a kisbabák, akik kezdetben csak esznek és alszanak, időval fokozatosan egyre aktívabbak és mobilisabbak lesznek. Ezek a változások lassan zajlanak le, ami segít a család kutyájának hozzászokni a dolgokhoz. Amikor még kicsi a baba, kezdje el hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy ez a pici csomag idővel rugdalózó, mászó és kúszó, hempergő kis motolla lesz.

Azok a kicsi mancsok!

A világ felfedezése közben a kicsik mindent megmarkolnak és cibálnak. A babának meg kell tanulnia, hogy a kutyához finomabban kell nyúlni, és tiszteletben kell tartania az állatot. Ám ez nem megy egyik pillanatról a másikra, hiszen nem érti még ezeket a fogalmakat. Tehát a kutyát kell megtanítani először arra, hogyan viselje el az esetleg fájdalmasabb érintést.

Bökdösse

Készítse fel a kutyát a babamancsokra, mégpedig bökdöséssel. Kezdje el ön is böködni, ám minden alkalommal, mikor ezt teszi, adjon neki egyet kedvenc jutalomfalatkájából. Így jutalmazza azt, hogy elviseli a kellemetlen érintést.

Minden nap szánjon egy kis időt a gyakorlásra. Nagyon fontos, hogy az érintés és a jutalmazás a helyes sorrendben történjen, így megtanulja, hogy a kellemetlen dolgot valami jó követi.

Napi 4-8 alkalommal gyakoroljanak, egészen addig, amíg a kutya a bökést érezve már önre néz a következő falatot várva. Innentől kicsit erősíthet a bökésen, míg el nem jutnak a babakezek erősségi szintjéig.

Ugyanígy szoktassa a fülhúzsához, a csipkedéshez, a bunda húzgálásához, minden egyes kellemetlenséget külön begyakorolva és természetesen jutalmazva. Később, amikor már a baba gyakorlatoztatja a kutyán világot felfedező ujjacskáit, mindez nem lesz olyan ijesztő az eb számára, sőt, várni fogja a jutalomfalatot, amiről pontosan tudja: mindjárt érkezik.

Amennyiben a kutya idegesen viselkedik a gyakorlás kezdetén, akkor csökkentse a bökés vagy húzás intenzitását, és próbálja finomabban. Később is csak lassan és fokozatosan növelje az erősséget, úgy, hogy az semmiképp se legyen fájdalmas, pusztán kellemetlen az eb számára.

szőke baba guggolva figyeli a kutyát

Hogyan mozog a baba?

Vannak kutyák, akik még sosem láttak kúszó-mászó babát, így ez számukra eléggé félelmetes élmény. Különösen az, mert mindez szemmagasságban történik, közvetlenül az orruk előtt.

Márpedig nem értik, mit is keres ott egy emberi lény. Tehát szoktassa hozzá a kutyát a látványhoz, mielőtt a baba mászni kezdene! Egyszerűen ereszkedjen négykézlábra, és várja meg, míg a kutya önre néz. Ebben a pillanatban simogassa meg és adjon neki egy jutalomfalatot. A család összes tagja beszállhat a játékba, a lényeg, hogy a kutya érezze, mindez klassz dolog, ráadásul jutalom is jár érte. Amint a baba elég nagy, ültesse a hátára, és játszanak egyet együtt.

Előzze meg a bajt

A kisbabák és az apró gyerekek nem értik és nem tudják, hogy vannak kutyák, melyek kifejezetten nehezen tolerálják, ha valaki az ételük, játékuk, rágcsájuk felé közelít. Ilyenkor még az amúgy békés és kedves kutya is hajlamos lehet agresszívan viselkedni.

Szoktassa hozzá a kutyát, hogy ha valaki közelít hozzá, akkor valami jó fog történni.

  • Mikor a kutya eszik, menjen mellé és adjon valami sokkal finomabbat, mint amit a tányérjában van. Kínálja meg mondjuk egy darabka csirkehússal vagy sajttal.
  • Egy-két hétig minden etetésnél ismételje ezt meg. Amint ezt megszokta a kutya, kicsit változtasson, és a falatot tegye a tányérjába, pontosan a táp közepére.
  • A következő héten már próbálja meg a kezéből kínálni a falatot, de a kezét tartsa közvetlenül a kutya tálja mellett.
  • Újabb egy hét elteltével simogassa meg a hátát, majd kínálja oda neki a falatot.
  • A következő alkalommal miközben simogatja, üres kezével érintse meg a tálat. Ezután azonnal kínálja oda a jutalomfalatot.
  • Legközelebb már mepróbálhatja nem csak a tálat, de ételét is megérinteni.
  • Ha már mindez megy, akkor utolsó lépésként vegye el előle a teli tálat, majd kínálja meg a jutalomfalattal. Helyezzen egy másik jutalmat a tál közepére, és tegye vissza elé, hadd egye meg. Mindig akkor ugorjon a következő lépésre, ha az előző már problémák, zökkenők nélkül megy.

Folytassa a szoktatást, néha egyszerűen csak simogassa meg a kutyát, miközben eszik, máskor érintse meg eledelét, néha pedig vegye el a tálat, és egy jutalommal megspékelve adja vissza. A legfontosabb momentum a jutalomfalat!

Higgye el, idővel a kutya már várni fogja érkezését, és kicsit sem fog aggódni, ha ételéhez nyúl, mert agyában mindez már valami jó dologgal kapcsolódott össze. Így ha egyszer a baba közelít majd hozzá étkezés közben, az sem zavarja, hiszen várja a finomságot utána.

Ugyanezen a módon hozzá tudja szoktatni, hogy rágócsontjai csócsálása, vagy a játékaival való játék közben se viselkedjen agresszíven. Minél több jó benyomás éri, annál hamarabb tanulja meg kezelni a helyzeteket.

Tudni kell visszavonulni

Rejtélyes módon sok kutyában nem realizálódik, hogy vissza is lehet vonulni, ha a baba fárasztja vagy idegesíti őket. Márpedig ilyenkor hajlamosak lehetnek agresszivitásra, morogni kezdenek, és akár haraphatnak is. Ez teljesen természetes a kutyák egymás közötti kommunikációjában, ám nem tolerálható, ha a babáról van szó.

Ha a kutya morog vagy a kicsi felé kap, azonnal közbe kell lépni. Bár tény, hogy a legkönnyebb megoldás a kicsit felkapni, és eltávolítani, ám a kutya pont ezt akarja.

Tehát ha így tesz, csak megerősíti benne, hogy az agresszív viselkedés a megoldás. Elkerülhető mindez, ha megtanítja a kutyának, hogyan védje meg saját magát – egyszerűen el is mehet a kellemetlen vagy kényelmetlen helyzet elől. Persze amíg ezt a kutya meg nem tanulja, a gyereket védeni kell az esetleges agresszív reakciók elől.

apró kisfiú kutyát sétáltat

A visszavonulás is egy lehetőség

Ha a kutya már tudja a „helyedre”, „eredj” parancsszavakat, akkor egyszerűen használja őket, hogy megóvja kedvencét a számára kellemetlen helyzetektől. Amikor látja, hogy a baba a kutya felé mászik, vagy az eb kezd ideges lenni a gyerekkezek matatásától, egyszerűen, határozottan, de kedvesen küldje ki, vagy küldje a helyére.

Soha ne szóljon mérgesen a kutyára, hiszen nem csinált semmi rosszat. Az ön rosszallása csak fokozná benne a szorongást.

Szóval mondja ki a parancsszót, és mutassa kezével az irányt is. Mikor pár lépést eltávolodott a gyerektől, adjon vagy dobjon neki egy jutalomfalatot. Néhány alkalommal elismételt gyakorlás után már tudni fogja az eb, hogy ha kényelmetlenül érzi magát, vagy szorong a baba közelében, nincs szüksége agresszióra, hogy levezesse rossz érzéseit. Egyszerűen el is mehet onnan. Ügyeljen arra, hogy a kutya eltávolodása akadálymentes legyen.

  • Ne legyenek a szobák túlzsúfolva bútorokkal, így a kutya nem érezheti magát beszorítva pl. egy kanapé mögé.
  • Húzza el egy cseppet a bútorokat a faltól, így biztosítva menekülő utakat a kutya számára.
  • Tanítsa meg az ebnek, hogy nem baj, ha átugrik a székeken, foteleken, esetleg bele-, majd kiugrik. Így nem érzi magát csapdába esve, amikor a baba közelít felé.

Jelöljön ki biztonsági zónákat - Válassza ki a biztonságos helyeket

Nézze meg a ház, a lakás elrendezését, és keressen egy „biztonságos zónát” a kutya számára. Olyan hely legyen ez, ahol lehetőleg sokat tartózkodik.  Jó ötlet lehet például egy karosszék, ahová a kutya kényelmesen és könnyen fel tud ugrani, ha úgy érzi, a gyerek zavarja. Egyszerű megoldás, ha a kutya párnáját, ágyát vagy takaróját egyszerűen felteszi a kanapéra vagy a karosszékbe. Ha ügyes, akár barkácsolhat is egy külön emelvényt az eb számára, és akkor már csak a puha, kényelmes borításról kell gondoskodni.

Tanítsa meg a kutyának a biztonsági zóna használatát

  • Amint eldöntötte, melyik lesz a kijelölt hely, tanítsa meg a kutyának, hogy használja is.
  • Álljon a kijelölt hely mellé, és mondja neki, hogy „helyedre”.
  • Mutasson fel egy jutalomfalatot, majd tegye a kijelölt helyre.
  • Amint a kutya felugrik, dicsérje meg, és adjon még egy jutalomfalatot.
  • Tapsoljon egyet és hívja le a helyéről, majd ismételje meg a gyakorlatot.
  • Ismételje meg tízszer. A következő lépés az, hogy parancsszóra, de oda helyezett jutalomfalat nélkül is a helyére menjen a kutya.
  • Mondja ki a parancsszót: „helyedre”.
  • Mutasson a kijelölt helyre, és imitálja a jutalomfalatot oda helyező mozdulatot. Ha azt látja, kedvence összevarodott, ösztönözze egy kis paskolással, simogatással.
  • Amint a kutya a helyére ugrik, dicsérje meg és azonnal adja oda neki a jutalomfalatot.
  • Ha megette, hívja le a helyéről.

Néhány napig gyakorolja a fenti lépéseket, legalább 5-10 sorozattal. Amikor azt látja, hogy a kutya már könnyedén ugrik a helyére, álljon távolabb, először csak 1-2 lépés távolságra, és mondja ki a parancsszót. Fokozatosan távolodjon a kijelölt helytől, majd egy-két hét után, ha minden jól megy, akár a szoba másik sarkából is menni fog a helyreküldés.

Amikor látja, hogy a baba a kutya felé mászik, és az ideges vagy feszült lesz, csak mondja az ebnek, hogy „helyedre”, mielőtt még túl közel kerülnének egymáshoz. Minden alkalommal jutalmazza a kutyát finom falattal.

Tanítsa gyerekét a kutya elfogadására és tiszteletére

Ahogy a gyerek nő és fejlődik, fokozatosan meg kell tanítani a kutya testének, biztonsági zónáinak és tárgyainak tiszteletére. Mindig ügyeljen és felügyeljen, amikor a gyerek a kutyával interakcióba kerül, játszanak vagy egy légtérben tartózkodnak, és lépjen közbe, ha úgy érzi, nem jól alakul a helyzet.

Mutassa meg neki, hogyan lehet gyengéden, a kutya számára élvezetes módon simogatni a puha bundát. Vezesse rá, hogy az ütés, rúgás, szőrtépés, fülcibálás nem jó a kutyának.

Meg kell tanulnia a kicsinek, hogy a kutyák másként és mással játszanak, mint a gyerekek, de nagyon klassz közös játékokat is ki lehet találni.

Vigye el olyan kutyaiskolába az ebet, ahol szívesen látnak gyerekeket, és bevonják őket is a kutyával való munkába. Persze mindig maradjon a közelükben, de hagyja, hogy csemetéje elsajátítsa a kutyával való helyes bánásmódot. Munka közben mutassa meg a gyereknek a kutya jutalmazásának helyes módját, segítse őket az együttműködésben.

Tanítsa meg a kutyának, hogy MINDEN gyereket szeressen

A gyerek idővel szeretné áthívni a barátait is játszani, ezért nagyon fontos, hogy a kutya minden gyerekkel szemben barátságos és toleráns legyen.

Ha vannak a baráti körben gyerekek, kérje meg őket, jöjjenek el látogatóba. Szervezze meg, hogy ezek a látogatások a kutya számára is örömteliek legyenek. Ha egyébként is kedveli a kicsiket, akkor kérje meg őket, hogy dobálják a kutyának kedvenc játékát, vag gyakoroltassák vele ők az „ül”, „fekszik” parancsszavakat, persze némi jutalomért cserébe. Ha valamelyik gyerek szeretne a kutyával játszani, aknázza ki a lehetőség előnyeit. Legyen mindkettejük számára jó élményekkel teli a dolog. Készüljön jutalomfalatokkal, és töltse meg azzal a gyerekek zsebeit. Amennyiben a kutya a saját gyerekkel jól elvan, ám ideges, talán agresszív lesz ismeretlen gyerekek környezetében, kérjen segítséget szakembertől. Ne várja míg, amíg a gyerek felnő, és a kutya viselkedése már problémát okoz.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban