Kinti kutyák a téli hidegben

Bár egyre többen hangoztatják, hogy kutyának a lakásban van a helye, ez egyszerűen nem igaz. Szükségük van a szabadban töltött időre, a mozgásra, és tény, hogy vannak olyan fajták, melyeket egyszerűen képtelenség a lakásban tartani.

Vannak, akik őrző-védő képességeik miatt tartják az ebet, márpedig ezt a munkát leginkább a kertben, udvaron tudja hatékonyan űzni az állat, nem pedig a lakásban, melegben heverészve.

A kutyáknak egyszerűen szükségük van nem csak a mozgásra, de a kalandra, a szabad tér adta mentális kihívásokra is, csak így tudnak fizikailag és szellemileg is egészségesek maradni.

Tudomásul kell venni, hogy ahogy nem minden kutyafajta alkalmas arra, hogy átvészelje a telet a szabadban, úgy nem mindegyik alkalmas arra, hogy a meleg, fűtött lakásban lustálkodjon egész télen. Ám a kertben, udvaron élő állatok számára a tél komoly kihívásokat rejthet magában. Mit tehet a gazda, hogy kint élő kutyája a lehető legnagyobb biztonságban és kényelemben vészelje át a hideg napokat?

kutya hever a hóban

1. A ház

A legfontosabb, hogy a kutyának legyen megfelelő menedéke, ahova behúzódhat a hideg, a szél, a havazás, az eső elől. A menedéknek része a puha és meleg takaró is. Tehát ha a kutya a kertben, az udvaron él, kell egy kutyaház, mégpedig olyan, amelyben a kutya kényelmesen fel tud állni, meg tud fordulni, és kellően zárt ahhoz, hogy védje a szél ellen, valamint nem tud beázni. A legjobb, ha a kutyaház egy stabil alapon áll, olyanon, mely nem tudja átengedni a nedvességet.

A szabadban álló kutyaházakban nem célszerű elektromos fűthető párnát vagy más elektromos melegítőt használni, mert balesetveszélyes. Érdemes inkább hőmérsékletemelő huzatot rakni az állat párnájára.

2. A ruha

Pusztán ezért, mert a legtöbb kutyafajta szőrös, még nem biztos, hogy ez a szőrzet elég meleget is ad a számára, azaz megvédi a hideg időjárás viszontagságaitól. Persze a dús aljszőrrel bíró, tömött bundájú fajták, mint a husky, a malamut, a spiccek nem igényelnek extra védelmet, sőt, kifejezetten kényelmetlenül érezhetik magukat kutyakabátban vagy pulóverben. De egy szőrtelen, vagy vékony szőrrel rendelkező fajta számára jó megoldás lehet egy tépőzáras esőkabát vagy egy meleg pulóver.

A kutyacipők hatékonyan védhetik a mancsokat a jégtől, hótól, a vegyszerekkel, sóval kezelt utak ártalmaitól. A fagyás ártalmai ellen érdemes védeni az ebet, de egy az év egészében a szabadban élő kutyát felesleges, sőt, inkább veszélyes ruhába és cipőbe öltöztetni. A kabát, pulóver, de a cipő is beakadhat a kert növényeibe, az udvaron található felszerelési tárgyakba, tehát inkább balesetveszélyes, mintsem hasznos. Ezeket a ruhaneműket csak felügyelet alatt, azaz a séta során viselje az eb.

A kutyák nem hülyék, ha fáznak, behúzódnak a meleg kutyaházba, és ha extrém kellemetlenséget okoz nekik a hideg, vagy fájdalmas a fagy, azt jelzik a gazda felé.

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a kölyökkutyák, az idős vagy beteg állatok sokkal érzékenyebbek a hidegre és a szélsőséges időjárási eseményekre. A cukorbetegségben, szívbetegségben, vesebetegségben és Cushing-kórban szenvedő kutyák sokkal nehezebben tudják szabályozni testük hőháztartását, tehát nagyobb felügyeletet igényelnek.

corgie vidáman lohol a hóban

3. A víz

Minden kutyának szabadon hozzá kell férnie friss, tiszta ivóvízhez. Ez télen azt jelenti, hogy naponta több alkalommal is ellenőrizni kell, nem fagyott-e be a víz a táljukban, nincs-e benne kosz, szennyeződés. A kisállat kereskedésekben és webáruházakban kaphatók olyan tálak, amelyek képesek hosszabb időn át megtartani a víz hőmérsékletét.

4. A garázs

A garázsban sok veszély leselkedhet az állatokra, tehát csak akkor biztosítson szabad bejárást a kutyának, ha gondoskodni tud a biztonságról. A fagyálló folyadék apró cseppei is halálos mérget jelenthetnek az állat számára, tehát ügyeljen erre.

A macskák előszeretettel húzódnak be meleg helyre télen, gyakran a garázsba frissen beparkolt kocsi még meleg motorterében keresnek menedéket. Mindig ellenőrizze indulás előtt, nem pihen és melegszik-e egy cica a motorháztető alatt.

kutya a hóban fekszik, az orra is havas

5. A táplálás

Télne, a hidegben az állatoknak több kalóriára van szükségük, hogy szervezetük hatékonyan tudjon védekezni a hideg ellen. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyszerűen több tápot kell midnen állat elé önteni, hiszen a telet zömében a lakásban töltő kutyák könnyen elhízhatnak a megemelt tápadagoktól, míg a szabadban élő, sokat mozgó ebek profitálhatnak belőle. Érdemes megkérdezni az állatorvost, hogy kedvencének szüksége van-e télen kiegészítő táplálásra, és ha igen, milyenre, milyen mennyiségben.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n