Kedvenceink és a hagyma

Nem csak sok ember szereti a hagymát, de igen sok étel ekészítéséhez is szükséges alapanyag. A hagyma is olyan humán étel, amelyet mi kedvelünk, ám egy bizonyos mennyiség felett. A nyári jó időben sokan grilleznek a kertben, az ízletes húsételek mellett sok zöldség is sül a lapon. És persze pár falat lepotyog, de sokszor maga a gazda kínálja meg kedvencét, ha már nagyon ugrál az ínycsiklandozó illatok körül. Sokszor bizony hagyma is esik a földre, ahonnan az eb vagy a cica szájába kerül....

A hagyma (Allium) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe és az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába, azon belül a hagymaformák (Allioideae) alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Igen sok faja ismert. A hagymafélék évelő növények, melyek nem csak jellegzetes illatot adó vegyületeket termelnek, de ízük is sajátos.

A háztartásokban kedvelt és gyakran használt vöröshagymának is több fajtája ismert, de általánosságban elmondható, hogy illóolajat, B vitamint, tartalmaznak. Nagyon magas a C vitamin tartalmuk, 30 mg hagymában megközelítőleg 100 g található, sőt, a zöldhagyma még ennél is többet.

A hagyma jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyületnek, az allilszulfidnak köszönheti. Ez az anyag ismert baktériumölő hatásáról, nem véletlen hát, hogy télen, a meghűlések szezonjában előszeretettel használják megelőzésre és gyógykezelésre is a népi gyógyászat elkötelezettjei.

A hagymafélék N-propil-diszulfidot tartalmaznak. Ez a vegyület a vörösvérsejtek oxigén-szállító komponensét, a hemoglobint károsítja. Mivel ez az enzim felelős a szervezetben a vörösvérsejtek védelméért, ha az enzim aktivitása tartósan és nagy mértékben lecsökken, az állatoknál kóros vérszegénység alakulhat ki.

gazdi tányérl falatokat a adogat a kutyának

Amennyiben a kutya vagy a cica túl sok hagymát evett meg, mérgezéses tünetek jelentkeznek, melyek közül az első szinte minden esetben a hasmenés és a hányás. Ezután jelentkeznek a vérszegénység tünetei: légzési nehézségek, levertség, sápadt, sárgás íny, gyors légzés, szapora szívverés.

Jelentkezhet hasi fájdalom és elszíneződött vizelet is. Bár a hányás és a hasmenés általában azonnal jelentkező tünet, a vérszegénység tüneteinek megjelenése akár néhány héttel később is bekövetkezhet.

Minden hagymaféle veszélyes az állatokra?

Minden hagymaféle – legyen az akár nyers, akár főtt vagy sült – veszélyt jelenthet az állatra. Ráadásul vannak állatok, melyek érzékenyebbek, mint a többi, kutyák esetében a japán fajták (pl. akita, shiba inu, japán chin sokkal érzékenyebben reagálnak a hagymára, mint más fajták.

A kutatások szerint macskáknál 5 g / kg, vagy a kutyáknál 15–30 g / kg-os fogyasztása már klinikai jelentőségű vörösvérsejt-károsodáshoz vezethet. Toxicitást azoknál az állatoknál tapasztaltak, melyek a testtömegük fél százalékának megfelelő mennyiségű hagymát egyszerre fogyasztanak el.

kutyának készített egészséges menü

Veszélyes ételek

A hagyma nagyon sok, általunk kedvelt és gyakorta fogyasztott étel alapanyaga. Sok esetben bele sem gondolunk, hogy az adott étel tartalmaz hagymát, így örömmel adunk belőle falatokat kedvenceinknek. Belegondolt valaha is, hogy a pizza, a paradicsommártás, de a kínai ételek, sőt, még a bébiételek is tartalmaznak általában hagymát?

A hagyma okozta mérgezés kezelése nem csak komoly dolog, de elég költséges is. Minden esetre, ha véletlenül mégis bekövetkezik a baj, feltétlenül mondja el az orvosnak, mit és mennyit evett a kutya vagy a cica, ebből tudni fogja, ha hagyma mérgezéssel áll szemben.

Persze a legjobb megoldás a megelőzés. Egyszerűen nem érdemes konyhai maradékkal etetni az állatokat, ez egyéb okok miatt sem ajánlott. Fontos megtanítani az állatnak, hogy a leghulló konyhai maradékot nem szabad felenni, és lehetőleg idegenektől se fogadjon el ételt.

Ajánlott cikkek