Karácsonyi kutyabajok

Noha a karácsonynak békés, pihentető családi időszaknak kellene lennie, általában az év legpörgősebb időszaka. Különösképpen igaz ez az állatorvosi rendelőkre. Az ünnepi időszak bizony számos veszélyt rejt kedvenceink számára, ha pedig a gazda ezekkel tisztában van, akkor meg tudja teremteni kedvencének is a boldog ünnepi napokat.

A csokoládémérgezés a leggyakoribb probléma az ünnepi időszakban, igazából már Mikulástól kezdődően fenyegeti a kutyákat. Bár a fekete, keserű csokoládé a legveszélyesebb, ettől függetlenül bármilyen csokit lopott el és evett meg a kutya, érdemes megmutatni állatorvosnak, és nem várni az első tünetek jelentkezéséig. A csokoládé, pontosabban a benne található teobromin hányást, hasmenést, súlyos esetben májbetegséget és akár halált is okozhat.

Nem szabad elfelejteni, hogy az ajándékba csomagolt csokoládé is kockázatos lehet, amit az emberek bátran a fa alá tesznek, mondván, úgy biztonságban lesz az ebtől.

Ám a kutyák érzékeny orra a csomagolópapíron keresztül is képes kiszagolni a finom csokoládét. A csokoládéból készült karácsonyfa díszek szintén gyakran könnyen hozzáférhetőek a kutya számára, de amúgy is lehetetlenség olyan magasra tenni, hogy ha az eb nagyon akarja, ne érje el. Kerülni kell az egyéb édességeket is, különösen a manapság oly divatos, mesterséges édesítőszerrel, a xilitollal készülteket, mivel ez az anyag rendkívül veszélyes háziállataink számára. A xilitol mérgezés esetén a vércukorszint leesik, görcsös rohamok jelentkeznek, és végezetül halált okoz.

kutya az asztalon levő tányért nyalogatja

A mazsola rengeteg karácsonyi süti alkotórésze, gondoljunk csak a finom mazsolás-mákos bejglire, de a kuglófba is gyakran kerül. A mazsola sajnos amilyen finom, olyan veszélyes kedvenceink számára. A mérgezés komoly veseelégtelenséget okoz, és akár halálos kimenetelű is lehet.

A magyal, a fagyöngy és a mikulásvirág az otthon szépséges díszei az ünnepi időszakban, ám – bár eltérő mértékben, de – mindegyik mérgező lehet a kutya számára. A hiedelemmel ellentétben a kutyák nem tudják megállapítani, hogy melyik növény mérgező a számukra és melyik nem, ezért aztán a rágcsálásra hajlamos ebek előszeretettel kóstolják meg mindegyiket. Márpedig ha ezeket a szépséges növényeket megrágják és lenyelik, komoly veszélynek teszik ki magukat. Mindig figyeljen arra, hogy ezek a szépséges növények ne legyenek a kutya számára elérhető helyen!

kutya ül a feldíszített fa előtt

Az ünnepi ebéd, vacsora előtt szinte kötelező a koccintás. Hol pálinkával, másutt valamilyen elegáns itallal, esetleg koktéllal koccintanak a családtagok. Mindig figyelni kell arra, hogy az alkoholos italokhoz ne férjen hozzá a kutya, különösen ha annak édes, vonzó illata van a számára. Az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően gyengeséget, letargiát, hányást és hasmenést tapasztalhat kedvencénél, ám az alkoholmérgezés végső esetben akár kómát és halált is eredményezhet.

Szinte hagyomány, hogy a családok mindig jóval több ételt főznek, mint amennyi elfogy az ünnepek alatt. A tányérokra is több kerül, mint kellene, többet kíván a szem a sok finomságból, mint amennyit elbír a gyomor. Ilyenkor potyognak az asztal alá a falatok és persze a maradékot is mindenki sajnálja kidobni.

Ám higgye el, akármilyen esdeklő szemekkel is néz a kutya, nem jó ötlet a maradékot neki adni.

Ha túl sok zsíros étel kerül a gyomrába, hasnyálmirigy gyulladás lehet a vége, ez pedig igencsak nagy fájdalommal járó állapot. A vendégeket is kérje meg, hogy a csontokat ne adják a kutyának. Egyrészt a sok csont a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem egészséges, másrészt akár bélelzárósást is okozhat.

ksikutya karácsonyi égősoron és díszeken fekszik

Minden kutyás családban nagy kihívás a karácsonyfa felállítása. Az amúgy sem könnyű feladatot még nehezebbé teszi, hogy olyan helyet kell neki keresni, ahol a kutya biztonságban van tőle, de a fa is az ebtől. Ügyelni kell rá, hogy az állat ne tudja feldönteni a fát. Még akkor is fontos ez, ha egyébként nagy, nehéz fát állítunk, hiszen akár a díszeket húzgálva, akár a fényfüzérbe gabalyodva is magára tudja rántani a kutya. Éppen ezért a díszítés kivitelezését is meg kell tervezni, és ha rosszcsont kutya a családtag, alaposan és odafigyelve kell a fát díszíteni.

Amennyiben valódi fenyőfát vásárolt, akkor arra is figyelni kell, hogy a tűleveleket ne tudja lenyelni a kutya, ugyanis ezek átszúrhatják a beleket.

Ha vízbe állítja a fát, esetleg gyökeres fenyőt állít, akkor ügyeljen arra, hogy a vízhez és az esetleg használt tápoldatokhoz semmilyen formában ne férjen hozzá a kutya. Még az állott víz lefetyelése is komoly emésztési problémákat és egy egész sor betegséget okozhat!

Bizony, a szépséges karácsonyi dekoráció is gondot okozhat. Nem csak a macskák és a nyuszik szeretik rágcsálni a fényfüzérek vezetékeit, de sok kutya is előszeretettel játszik velük. Ügyelni kell arra, hogy ezek a vezetékek az állat számára nem hozzáférhető helyen fussanak. A karácsonyfa díszei leggyakrabban üvegből készülnek. Ha a kutya játékból lepofozgat a fáról egy-egy díszt (vagy a cica által levert dísszel kezd el játszani), és az eltörik, az bizony komoly sérüléseket okozhat. Elvághatja a lábát, az orrát, de ha véletlenül lenyel egy törött darabot, akkor a beleket veszélyeztetik az éles üvegszilánkok. Amennyiben a hagyományokhoz alkalmazkodva szaloncukrot is akaszt a fára, bizony igyekeznie kell elég magasra tennie, mert a finom, édes csokiillatot biztos kiszimatolja az eb, márpedig a csokoládé halálos méreg a számára.

kutya a kandalló és a feldíszített fa előtt pitizik

Az adventi koszorú gyertyáit a gondos család csak akkor égeti, amikor otthon van. Ám a kutyás gazdinak gondolnia kell arra is, hogy elég a szobából kimennie, ha a kutya éppen akkor veri le véletlenül, akár a játék hevében a gyertyát, máris kész a baj.

Sose hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyát és a kutyát együtt.

A karácsony kicsit a túlzások időszaka is. Túl sok étel, túl sok édesség, túl sok alkohol. Mindez azt eredményezi, hogy valamilyen tabletta előkerül a gyógyszeres dobozból. Egy kis paracetamol vagy ibuprofen a fejfájásra, emésztést segítő tabletta a puffadásra. Ne feledje, hogy a humán gyógyszerek nem a kutyának valók, sok közül kifejezetten veszélyes az állat számára. Szóval ha be kell kapnia egy tablettát, a többit gondosan tegye vissza a helyére, azaz a jól elzárt gyógyszeres dobozba!

A karácsony nem csak a háziasszonyok, de az állatok számára is elég stresszes időszak. Amikor a sütés-főzésben elfáradt családanya végre megpihenhet, akkor kezdődik az igazi őrület az eb számára, hiszen jönnek a vendégek, állandó a sürgés-forgás, mindig történik valami. Vannak kutyák, amelyek nehezen viselik a hangos zajokat, mások a vendégjárást nem tolerálják. De még ha igazi társasági lény is az eb, akkor is alaposan elfárad attól, hogy állandóan történik valami.

A december utolsó hete az évnek az az időszaka, amikor talán kicsit kevesebbet tudunk foglalkozni állatainkkal, hiszen annyi más feladat hárul ránk.

Ám nem szabad elfeledkezni róluk, különösen akkor, ha valamilyen ok miatt rendszeres orvosi kezelésre vagy gyógyszerszedésre szorulnak. Ha időt kell spórolni, akkor tegye azt másként, de kedvence ne lássa kárát az ünnepi készülődésnek. Írassa ki és váltsa ki időben a gyógyszereket, ütemezzék ügyesen az orvossal a szükséges kezeléseket. Mindezzel magának is időt és pénzt spórol, akárcsak azzal, ha a fentiekben felsorolt veszélyekre figyelmet fordít, hiszen így biztonságban tudhatja kutyáját az ünnep napjaiban is.

Persze azért legyen keze ügyében az ünnepek alatt is elérhető állatorvosok telefonszáma és címe, a rendelők nyitvatartási ideje. Ha mindenről gondoskodik, ha mindenre felkészül, Murphy törvényei alapján semmi rossz nem történhet.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n