Karácsonyi és újévi ételek veszélyei

A család hosszú heteken át készül a karácsonyra, az év utolsó hetének menü összeállítása komoly tervezést igényel. Ki mit szeret, mit nem, mit ehet, mire allergiás, mivel várjuk a vendégeket, és még temérdek kérdés felmerül.

Sokan négylábú kedvenceiknek is szeretnének kedveskedni ilyenkor, az ajándékok mellett, ami a kutya és a cica kap, talán pár finom falat is kerül a tányérjukra.

Azonban az állatok táljába szánt finomságokkal igencsak vigyázni kell. Lehet, sőt, biztos, hogy nagy szeretettel adjuk, de ha meggondolatlanok vagyunk, bizony, sokat árthatunk.


Mit ehet meg a kutya?

Karácsonyi pulyka

Az amerikai szokásokat követve egyre több család asztalára kerül karácsonykor pulyka. A kutya és a cica is kaphat a húsból, feltéve hogy bőr és csont, valamint mártások és szószok nélkül kínáljuk. Ugyanez a helyzet a többi húsfélével is.

Krumpli

Az egyszerű, dse kedvelt köret nem okozhat gondot, feltéve, hogy kis mennyiségben adja, és csak natúr – azaz só, vaj, stb. – nélkül. A magas keményítőtartalom miatt valóban csak keveset szabad kínálni az állatoknak.

Zöldségek

A sárgarépa, a paszternák, a zöldbab, a cukkini, a kelbimbó, a brokkoli, a borsó, a spenót és a karfiol nemcsak finom téli zöldségek, de egészségesek is. A vajat, egyéb zsiradékot és a fűszereket azért öblítse le, mielőtt a kutya tányérjára  tenné, és a mennyiségekre is figyeljen. Az, hogy a macska megeszi-e egyáltalán a zöldségeket, teljesen egyedfüggő.

Kutya vágyakozva nézi a kiklopfolt húst

Mit ne kínáljon?


Csokoládé és édességek

A kutyák és a macskák számára köztudottan veszélyes csokoládé teobromin tartalma miatt különösen veszélyes, olyannyira, hogy nagy mennyiségben akár végzetes is lehet. Ugyanez a helyzet a xilittel is, szóval kerülje az édességek kínálását. A gyerekek által ki nem fosztott adventi kalendáriumokat mindig tegye biztonságos helyre!

Szőlő, mazsola, ribizli

Ezek a nagyon finom, az ünnepi ételekben gyakorta előfordulok gyümölcsök bizony igencsak mérgezőek mind a kutyák, mind a macskák számára. Egészen kis adag, akár pár szem is hányást, hasmenést, extrém esetben akár veseelégtelenséget is okozhat, szóval jobb nem kísérletezni. Szóval a mákos-mazsolás bejgli ne az állat tányérjára kerüljön! Egyébként más karácsonyi sütiben is megtalálhatók ezek a finomságok, ráadásul ezek gyakorta cukrot, csokoládét, xilitet, sőt, alkoholt is tartalmaznak, ezért még inkább oda kell figyelni, nehogy csenjen belőlük az állat.

Főtt csontok

Nagy a kísértés, leginkább a kutya- és macskatartásban járatlan vendégek részéről, hogy a csontot, halszálkát az állatnak kínálják. Nem a legjobb ötlet, ezért kérje meg őket, ne tegyék. A főtt csontok könnyen törnek, és lenyelve felsérthetik az állat nyelőcsövét, de akár beleit is. A túl sok csont komoly emésztési problémákat okozhat. Ha húst kínál a kutyának vagy a macskának, bizonyosodjon meg arról, hogy nem maradt benne csont.

ropogósra sült pulyka

Hagymafélék

A hagyma, a fokhagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a metélőhagyma mind veszélyesek a macskákra és a kutyákra is!  Ugyanez a helyzet a rebarbarával. Ha a hús vagy a köret hagymával készül, semmiképpen ne adjon abból az állatoknak.

Diófélék

Annak ellenére, hogy a makadámia dió és a dió igazi, klasszikus karácsonyi falat, a háziállataink számára mérgező. Mivel extrém esetben akár súlyos idegrendszeri és emésztőszervi károsodást is okozhat, semmiféle, dióval készült ételt ne adjon se a kutyának, se a macskának, még kis mennyiségben sem.

Gyógynövények és fűszerek

Bár tény, hogy a legtöbb fűszer és gyógynövény nagyon finom és kifejezetten egészséges is az emberek számára, nem mindegy a mennyiség. Azonban míg azt általában a legtöbb háziasszony tudja, hogy az ételekhez mennyi az egészséges és a kellemes ízt adó, ez az állatok gyomrának ez már megterhelő mennyiség lehet. Ráadásul a szerecsendió, mely nélkülözhetetlen például a besamel mártásnál, kifejezetten mérgező a számukra, nagy mennyiségben károsítja az idegrendszerüket.

Tejtermékek

A kutyák és macskák tejtermékekkel való etetése folyamatosan viták tárgya. Azt tudjuk, hogy egyes állatok kifejezetten laktózérzékenyekek, azonban péládul a joghurtban lévő aktív baktériumok probiotikumként működhetnek, segíthetik az állat emésztőrendszerét. Mint minden emberi táplálék, a tejtermékek is csak kis mennyiségben ajánlottak abban az esetben, ha az állat nem érzékeny rájuk.

kutya nyelvével próbálja elérni a süteményt

Gyümölcsök

Az alma, cseresznye, őszibarack, körte, szilva és kajszi magja cianidot tartalmaz, amely mérgező a háziállatok számára. Mindig fennáll a bélelzáródás veszélye, ha túl nagy a gyümölcs magja. Éppen ezért a manapság nagyon népszerű avokádót sem szabad egyben kínálni, csakis megpucolva, magjától megfosztva, kisebb darabokban.

Újévi malac

Az újévi malac, vagy a karácsonyi vásárokban kapható csülök isteni finom, de túl zsíros és fűszeres, sós a kutyának és a macskának. Sajnos az állatok gyomra nehezen tolerálja ezeket a finomságokat, ráadásul a zsíros ételek könnyen hasnyálmirigy problémákat okozhatnak.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n