Karácsony kutyával, macskával

Akkor igazi az ünnep, ha abban mindenki részt vesz, beleértve természetesen a család állatait is. De hogyan kivitelezhető ez úgy, hogy ne legyen megterhelő, stresszes az állatnak? A szagok, illatok, az ételek és emberek nyüzsgése, a karácsonyfa, a díszek és a fények elegendőek lehetnek a legtöbb kutya túlzott stimulálásához, a cicák stresszes állapotához.

Éppen ezért a tervezés, az előre gondolkodás nagyon fontos.

De mi a megoldás?

  1. Fénytúra.  Ha a kutya szeret autózni, akár kocsival is neki lehet indulni a város, a környék ismeretlen részeinek, de biztos, hogy a közelben is sok gyönyörű karácsonyi díszítés és fény található. Az adventi szezonban már érdemes elkezdeni a kutya megismertetését a díszek és fények kavalkádjával, így kevesebb stressz éri őket, mikor testközelbe kerül mindez.
  2. Finomságok. Úgy tartja a mondás, hogy a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. Nos, hogy ez a kutyák esetében így van, az biztos. Az ünnepi szezonban sok süti sül, érdemes az állatokra is gondolni, hiszen számukra a humán ételek nem egészségesek, ám nagyon finom kutyakeksz és cicanasi receptek vannak.  A közös sütés közös kósolással is jár, és máris közös a boldogság.
  3. Az ajándékozás öröme. Ha kisült a süti, el lehet indulni egy közös sétára, és megajándékozni egy kis finomsággal a szomszédokat, és persze azok kutyáit is, vagy akár a következő kutyafuttató látogatáskor vinni magunkkal pár dobozkával és csapni ott egy rögtönzött elő-karácsonyi bulit. Így a nyüzsgés, az ünnephez kapcsolódó rituálék már nem lesznek olyan szokatlanok kedvencünk számára.
  4. Divatosan. Vannak kutyák, amelyek nem bánják, ha ruhát húznak rájuk, vagy sapkát, agancsos díszt raknak a fejükre. Mások ezt kevéssé tolerálják, de őket is fel lehet „díszíteni” egy új, mintás nyakörvvel vagy kendővel. Mindent megengedhető, ami nem zavarja és korláztozza az ebet tevékenységeiben. Ha megvan a megoldás, már készülhet is a közös karácsonyi fotó a vbarátok, családtagok számára.
  5. Merthogy nincs karácsony közös kép nélkül, ugye? Bár tény, hogy nem mindig egyszerű feladat a karácsonyi díszbe öltöztetett kutyát, vagy kutyákat, esetleg a cicát maradásra bírni, míg elkészül a tökéletes fotó, de egyáltalán nem megoldhatatlan. Előtte egy nagyobb séta, hatalmas játék a kertben vagy a futtatóban ez ebbel, aktív játék a cicával, jó pár jutalomfalat, és angyalként fognak viselkedni, míg elkészül a kép.
    cica a karácsonyfa alatt fekszik
  6. Bekuckózós olvasás. A karácsonyi rohanásban, a főzés-takarítás-bevásárlás-díszítés-csomagolás körforgásában néha jól esik megpihenni. A kandalló mellett, vagy egy puha takaró alatt, egy forró kakaóval és egy jó könyvvel bekuckózni mindig kellemes. Próbáljon meg történeteket felolvasni a kutyának. Ha nem is érti a szavakat, de a gazdi hangja és simogatás biztosan megnyugtatóan hat az állatra.
  7. Ajándékcsomagolás.  Amíg az embernek nincsenek gyerekei, megteszi az ajándékzacskó is, ám utána már külön élményt jelent a csomagolópapírt csillogó szemmel tépkedő és gombóccá gyúró gyerekek látványa. Az állatok, de különösen a macskák számára nagyon izgalmas ez a procedúra, hiszen csörög-zörög a papír, szalagok is előkerülnek a csomagolásánál, és a kibontott ajándék gombóccá gyűrt papírja kifejezetten jó játék. Persze a szalag, a papír veszélyes is lehet, de felügyelet mellett hagyni lehet, hadd játszanak vele kedvenceink is. Hát még ha abból a csomagolásból pont nekik kerül elő valamilyen klassz, új játék, esetleg finom jutalomfalat!
  8. Az emlékek. Bizony, fotó nem csak a vicces ruhákba öltöztetett állatokról készülhet, amit meg tudunk osztani a közösségi oldalakon. Készüljön kép emlékül is, a szép ünnepről. Hiszen kedvenceink csak pár évet élnek velünk, jó esetben egy-másfél évtizedet, ám ez olyan röpke idő egy emberöltőhöz képest. Egy külön album kutyáink és macskáink velünk töltött karácsonyairól örök emlékként szolgálnak még sok-sok évtizeden át.

Persze az ünnepi időszak mindenképpen stresszes, csak éppen változó mértékben hat az állatokra és az emberekre is. Ha a gazdi tudja, hogy kedvence stresszes, nehezen viseli az ünnepi időszak nyüzsgését, érdemes segíteni neki. Nem kell kizárni, nem kell miatta a hagyományokat megváltoztatni!

francia bulldog takarón fekszik, előtte ajándék csomag

Egy nyugtató hatású táplálékkiegészítő, mint a Zylkéne vagy az Aptus Relax kifejezetten hatékony lehet mind a kutyák, mind a cicák esetében. Akárcsak más hosszú távú stresszhelyzet kezelésénél, ilyenkor is a folyamatos szedés javasolt. A karácsonyest előtti, adventi időszak első 1-2 hetében dupla dózisban, majd ezt követően normál dózisban érdemes ezek adagolását folytatni, egészen a problémás időszak végéig, azaz amíg az élet vissza nem tér a rendes kerékvágásba.

Az Aptus Relax nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést és tanulási folyamatokat támogató kiegészítő takarmány kutyák és macskák részére. Nagy előnye, hogy ízletes jutalomfalat formájában kerül csomagolásra, az állatok általában szeretik. Nem csak hogy hosszú távon is biztonságosan adagolható, de allergiás állatoknál is alkalmazható. Ezekben a finom falatkákban van  B1 vitamin (tiamin), mely nélkülözhetetlen a megfelelő idegi működéshez, és Triptofán, mely az idegsejtek által előállított szerotonin, az úgynevezett “boldogság hormon” képződéséhez szükséges vegyület. A szerotonin alapvető szerepet játszik a jó közérzet, a hangulat, a kognitív folyamatok, az alvás szabályozásában, hiányában pedig szorongás, depresszió alakulhat ki. Tartalmaz emellett még L-Theanint, ami stresszoldó és szorongásgátló tulajdonságú aminosav és Colostrum Calming Complexet. Ez utóbbi egy colostrumból előállított természetes biopeptid, amely nyugtató hatással bír az állatokra és támogatja a stresszcsökkentést.

Persze nem minden kutya vagy cica hajlandó megenni még a legízletesebb jutalomfalatot sem. Válogatós ebek számára a Zylkéne a jó választás. Ez egy természetes anyagokat tartalmazó kapszula, amely hatékonyan segít a macskáknak és kutyáknak túljutni a stresszes állapoton. Hatóanyaga egy bioaktív, tejfehérje eredetű dekapeptid, az alpha-kazeozepin, a kapszula nem tartalmaz tartósítószert, sem laktózt, így természetes megoldásként szolgál, akár rövid vagy tartós alkalmazásra is. Mivel a semleges ízű kapszulát nem szüksékes egészben lenyeletni az állattal, hanem kinyitva a benne lévő port kis mennyiségű nedves eledelre szórva is beadható, a válógatós állatok is szívesen elfogyasztják.

cica kosárban hever, fején Mikulás sapka

Fontos, hogy gazdik legyenek elővigyázatosak a vásárlás, a döntés során, mert hosszú távon (1-2 napnál tovább, vagy ha sűrűn van szükség rá) olyan nyugtató hatású szert adagolnak a kutyának, ami bár “gyógynövény” összetételű, de kavalakton, azaz mámorbors kivonatot tartalmaz, az májkárosító hatású lehet, ugyanis ez felhalmozódik a szervezetben. Mind a Zylkéne, mind az Aptus Relax mentes ettől a szertől, így hosszú távú adagolása is biztonságos.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n