Hogyan védd meg kedvenced az élősködőktől?

Egy felelős állattartó pontosan tudja, hogy a bolhák és kullancsok egész évben veszélyt jelentenek kutyáinkra és macskáinkra, emellett azzal is tisztában vannak, hogy a nyár közeledtével még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre.

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és melegszik az időjárás, a gazdik egyre több időt tudnak kint tölteni a szabadban négylábú kedvenceikkel, ahogy a kijáró cicák is nagyobb örömmel indulnak el vadászni. A szép zöld környezet nem csak a gazdiknak és állataiknak kedves, hanem a fránya élősködőknek is. Tudjuk ugyan, hogy a bolhák és főleg a petéik, ősszel és télen is képesek eléldegélni akár a lakás padlórepedéseiben vagy a kárpitban, de még nadrágszárunkon is bevihetjük őket otthonunkba, főleg tavasszal, hiszen ez a bolhák kedvenc évszaka - a meleg és számukra kellemesen párás levegő segíti szaporodásukat.

kulancsot szedik ki a kutyából

Éppen ezért különösen nagy hangsúlyt kell fordítani kiirtásukra és arra, hogy kedvencünk ne fertőződhessen meg akár bolhával akár kullanccsal. Nem mellékes az sem, hogy ezek az élősködők nagyon sok féle problémát okoznak, mint pl. amikor az állat allergiás lesz a csípésre, pontosabban a bolhanyálra, ami allergiás reakciót vált ki (vakaródzás), de ennél sokkal komolyabb betegségek is kialakulhatnak, kezdve a férgességtől egészen a babéziáig.

fürdetett kutya fülén sok bolha

A gazda gyakorta elvész a termékkínálat sokaságában, főleg manapság, amikor pár közismert termék szabadalmi joga lejárt, és más gyártók is hozzáférhetnek a legfontosabb hatóanyaghoz, így egyre újabb és újabb termékek jelennek meg a boltok és az állatorvosi rendelők polcain. Ez az árverseny szempontjából jelentős, egyszóval igazából teljesen mindegy, hogy például, melyik fipronil alapú terméket veszi meg a vásárló, ha összehasonlítja a tulajdonságait (mi ellen véd, mennyi ideig tart a védelem), megközelítőleg ugyanolyan hatással bír a méregdrága és az olcsó termék is. A drága termékek esetében legtöbbször a márkát és a csomagolást kell megfizetni, pontosan úgy, ahogy az élelmiszerek, kozmetikumok esetében is gyakorta előfordul.

Egy kutya felelős tartása egyébként is sok kiadással jár, így, ha biztonságosan tud spórolni a gazdi, miért ne tenné?

Mindig voltak és lesznek divatok még az élősködők elleni védekezésben is, és ahogy a tudomány fejlődik, egyre változatosabb védekezési módok alakulnak ki. Így az emberek számára egyre több lehetőség nyílik kedvenceik megóvására, pl. vásárolhatunk bolhairtó sampont, nyakörvet vagy spray formátumú terméket. Vannak, amelyek csak bolhák ellen védenek, más készítmények kullancsok ellen is hatékonyak. Az egyik legpraktikusabb, leggyorsabb és (ár-érték arányban) is kedvező választás kedvencünk számára a spot-on termék, hiszen ez egyszerre véd bolha és kullancs, sőt, esetenként más élősködők ellen is több héten keresztül. Gyakran alkalmazott hatóanyag ezekben a termékekben a fipronil.

A piacon lévő termékek közti döntés, ugyanolyan nehéz lehet egy tapasztalt vagy kezdő gazdi számára is. Több kérdés is felmerülhet: originális vagy generikus termék, hatóanyagok biztonsága, védelem időtartama vagy a termék ára. Összehasonlítottunk 3 terméket (Frontline, Frontline Combo és Combotec), hogy a megfelelő terméket választhassa ki kedvence védelmére.

A Beaphar cég COMBOtec® rácsepegtető oldata a tesztelés során igen hatékonynak bizonyult a bolhák és kullancsok tekintetében, ráadásul véd a szőrtetvek ellen is. Mivel a fipronil mellett (S)-metoprént is tartalmaz, így azt is megakadályozza, hogy a kezelt állatok környezete a bolhák éretlen fejlődési alakjaival fertőződjön, azaz rendszeres használat mellett folyamatos és hosszú távú védelmet nyújt.

combotec banner

De miért éri meg éppen a COMBOtec® spot-on terméket választani?

Nos, attól függetlenül, hogy milyen terméket választ (spray, sampon, nyakörv, spot on), ne számítson meglepetésre – a legtöbb termékben alkalmazott hatóanyag a szabadalmak lejártát követően, szabadon alkalmazható permetrin vagy piretrin, fipronil esetleg imidakloprid. Hatásuk hasonló, mérhető különbség a termékek árában mutatkozik meg.

Ezt mutatja ez a táblázat is, ahol összefoglaltuk tapasztalatainkat, melyben a generikum alapjául szolgáló, népszerű termékkel hasonlítottuk össze a COMBOtec® rácsepegtetős oldatot.

 

Frontline

Frontline Combo

COMBOtec®

Hatóanyag

fipronil

fipronil

(S)-metoprén

fipronil

(S)-metoprén

Méretek

S,M,L,XL, macska

S,M,L,XL, macska

S,M,L,XL, macska

Gyártó/Forgalmazó

Boehringer Ingelheim Animal Health

Boehringer Ingelheim Animal Health

Beaphar B.V.

Adagolás

0,67 ml (S); 1,34 ml (M); 2,68 ml (L); 4,02 ml (XL) / ampulla

0,67 ml (S); 1,34 ml (M); 2,68 ml (L); 4,02 ml (XL) / ampulla

0,67 ml (S); 1,34 ml (M); 2,68 ml (L); 4,02 ml (XL) / ampulla

Bolha -Ctenocephalides spp.

igen

igen

igen

Kullancs - Rhipicephalus spp., Dermacentor spp., Ixodes spp.

igen

igen

igen

Szúnyog, lepkeszúnyog - Phlebotomus papatasi; Phlebotomus perniciosus; Aedes aegypti, Culex pipiens

nem

nem

nem

Szúrólégy, istállóslégy - Stomoxys calcitrans

nem

nem

nem

Atka - Cheyletiella spp. Otodectes cynotis és a Sarcoptes scabiei varietas canis

igen

igen

igen

Védelem időtartama

8 hét bolhák és 4 hét kullancsok ellen/1 csepegtetés

8 hét bolhák és 4 hét kullancsok ellen/1 csepegtetés

8 hét bolhák és 4 hét kullancsok ellen/1 csepegtetés

Ellenjavallat

8 hetesnél fiatalabb kölykök; 2 kg alatti súly, beteg, lábadozó állat; macska; nyúl; hatóanyag allergia

8 hetesnél fiatalabb kölykök; 2 kg alatti súly, beteg, lábadozó állat; macska; nyúl; hatóanyag allergia

8 hetesnél fiatalabb kölykök; 2 kg alatti súly, beteg, lábadozó állat; macska; nyúl; hatóanyag allergia

Mellékhatás

szer lenyalása esetén nyáladzás; bőrreakciók; átmeneti idegrendszeri tünetek

szer lenyalása esetén nyáladzás; bőrreakciók; átmeneti idegrendszeri tünetek

szer lenyalása esetén nyáladzás; bőrreakciók; átmeneti idegrendszeri tünetek

Fellelhető legolcsóbb ár

Kutya S: 2.590,-/1 db*

Macska: 1.990,-/1 db*

Kutya S: 6993,-/3 db – 2.331,- /1 db.*

Macska: 2.290,-/1 db.*

 

Kutya S: 5.490,-/3 db. – 1.830,-/1 db.*

Macska: 5.490,-/3 db. – 1.830,-/hó*

*: forrás: petnet.hu webáruház

Mit kell, mit érdemes tudni ezekről a hatóanyagokról?

A fipronil a fenil-pirazol családba tartozó rovar- és atkaölő szer. A fipronil és metabolitja, a fipronil-szulfon elsősorban a gamma-amino-vajsav (GABA) által vezérelt kloridcsatornákon, illetve a glutamát vezérelte (Glu, gerinctelen ligandvezérelt kloridcsatornák) deszenzibilizáló (D) és nem deszenzibilizáló (N) csatornákon hat. Hatását az által fejti ki, hogy gátolja a kloridionok sejtmembránon keresztüli pre- és posztszinaptikus átvitelét. Mindez a rovarok és atkák központi idegrendszerének kontrollálatlan működéséhez és pusztulásukhoz vezet. Tehát a fipronil elsősorban a kifejlett élősködővel szemben hatásos, mivel a hatóanyag gyors hatást fejt ki a vele érintkező bolhára, kullancsra vagy szőrtetűre: idegrendszeri zavart, majd elhullást okoz. A fipronil 48 órán belül elpusztítja a bolhákat, kullancsokat és szőrtetveket, biztonságosságát pedig a 20 éve fennálló eredményes és széleskörű alkalmazás bizonyítja.

Az (S)-metoprén a juvenilis hormonanalógokként ismert csoportba tartozó rovarnövekedés-szabályozó (IGR), amely meggátolja a rovarok éretlen alakjainak kifejlődését. Ez az összetevő a juvenilis hormon hatását másolja le, a bolhák fejlődési alakjainak rendellenes fejlődését és pusztulását okozva. Az (S)-metoprén állatokon észlelt ovicid aktivitása egyrészt a frissen lerakott peték burkán keresztül történő közvetlen penetrációjából, másrészt a kifejlett bolhák kutikuláján át történő felszívódásából ered. Az (S)-metoprén gátolja továbbá a bolhalárvák és bábok fejlődését, ami megakadályozza a kezelt állat környezetének a bolhák fejlődési alakjaival való fertőződését.  Tehát ez egy úgynevezett rovar-növekedésgátló szer, mely megakadályozza a vedlést, a peterakást, a kikelést és az éretlen fejlődési fázisból a kifejlett fázisba való alakulást, ezzel gátolva a rovarok reprodukcióját. Az (S)-metoprén az élősködők saját növekedési hormonjait imitálja, azaz elhiteti a szervezettel, hogy nem képes az életciklusa következő fázisába fejlődni. A fejlődés leállása az élősködő elhullásához vezet, így a fertőzés kiújulása is lehetetlenné válik. Emellett ez a szer kettős hatással rendelkezik: egyrészt befolyásolja a nőstény rovar reprodukciós rendszerét, ezáltal az általa rakott éretlen peték nem tudnak kifejlődni, másrészt azok a kifejlett peték, melyek korábban nem érintkeztek az (S)-metoprénnel, az állatból való kihullás során bevonódnak azzal, és kikelés után rövidesen elpusztulnak.

Combotec kistestű kutyáraCombotec közepes testű kutyáraCombotec cicára

Természetesen a gyártó minden fajtájú, méretű, testsúlyú kutyára gondolt, így – ahogy a táblázatban is látható - a COMBOtec® rácsepegtető oldat S,M,L,XL méretben kapható, igazodva a kutyák testsúlyához. Ennek alapján a hatóanyagtartalom 0,67 ml (S);  1,34 ml (M); 2,68 ml (L); 4,02 ml (XL) / ampulla. Sőt, a cicák sem „mostohagyerekek”, hiszen őket is védeni kell az élősködők ellen, így nekik 0,50 ml/ampulla adagban gyártják a terméket, hogy a kicsitől az óriásig minden gazdi megtalálja a kedvencének való legideálisabb terméket.

A rácsepegtetős oldatok alkalmazása nagyon praktikus és könnyű. A könnyen felnyitható sarkok segítségével a buborékcsomagolásból könnyen kivehető a pipetta. Ezt tartsa függőleges helyzetben, kissé ütögesse meg a felső, vékonyabb részt, hogy a teljes folyadékmennyiség a pipetta részbe kerüljön, majd ollóval vágja le a pipetta csúcsát. Ezután egyszerűen a kutya vagy macska nyakára, a lapockák magasságában kell üríteni az ampulla tartalmát, mégpedig a szőrt széthúzva, közvetlenül a bőrre. Itt az állat nem tudja lenyalni, a szer könnyen felszívódik, eloszlik a bőrön és nagyjából 24-48 óra fejti ki a hatását, hiszen a fipronil az alkalmazást követő 24 órán belül elpusztítja a bolhákat, 48 órán belül pedig a kullancsokat és a tetveket is. A készítmény ártalmatlanságát értékelő vizsgálatok hiányában az egyes kezelések között legalább 4 hétnek kell eltelnie, azaz havonta egy alkalommal kell megismételni a kezelést.

De mit is tud pontosan ez a szer?

  • Elpusztítja a bolhákat (Ctenocephalides spp.), és 8 héten keresztül véd az új fertőzések ellen. 
  • Elpusztítja a kullancsokat (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus, Rhipicephalus sanguineus), és 4 héten keresztül véd az új fertőzések ellen. 
  • Elpusztítja a szőrtetveket (Trichodectes canis). 
  • Gátolja a bolhák petéinek, lárváinak és bábjainak fejlődését (kutyák esetében 8 héten át), és ugyanennyi időn keresztül megakadályozza, hogy a kezelt állatok környezete a bolhák éretlen fejlődési alakjaival fertőződjön. 
  • A készítmény kutyák esetében a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladások (FAD) kezelési stratégiájának részeként használható. 

Nem ajánlják a készítmény alkalmazását 8 hetesnél fiatalabb és/vagy 2 kg-nál kisebb súlyú kölyökkutyákon. Ennek oka, hogy nem rendelkeznek megfelelő adatokkal az esetükben történő alkalmazásról. Az természetes, hogy ahogyan más szert, úgy ezt sem szabad szisztémás betegségben szenvedő, lázas, lábadozó állatoknál, azaz meg kell várni gyógyulásukat. Az is fontos, hogy más állatra nem szabad használni a COMBOtec® oldatot, azaz a kutyára csak a kutya méretének megfelelő készítmény csepegtethető, a cicára pedig a macskáknak gyártott oldat. Nyúlra, görényre és egyéb házi kedvencre nem szabad használni ezeket a termékeket. Jó hír, hogy a COMBOtec® vemhes állatok esetében is gond nélkül alkalmazható.

Összességében megállapítható, hogy a COMBOtec® rácsepegtető oldat nem csak ár-érték arányban kiváló készítmény, de hatékony védelmet nyújt a bolhák, kullancsok és szőrtetvek ellen, valamint az újrafertőződés megelőzésében is segít.

*x*

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n