Hogyan válasszon állatorvost kutyájának?

A legtöbb ember igyekszik olyan állatorvosi rendelőt vagy klinikát választani, amely közel van az otthonához. Ez egyrészt fontos a kényelme szempontjából, hiszen a kutyák és macskák nagy része nem rajong az autókázásért. De fontos azért is, hogy vészhelyzet esetén mielőbb elérhető legyen a segítség.

Ha még soha nem volt szüksége állatorvosra, és első alkalommal fog neki a keresésnek, bízza magát a barátok, ismerősök, szomszédok tanácsára.

A „szájhagyomány” általában megbízható tanácsadó, kérdezősködjön hát bátran, kit ajánlanak. Jó ötlet lehet megkérdezni a környékbeli kutyakozmetikust, a kisállat-kereskedés eladóját is.

Az állatorvosi vizit és ellátás rutinszerű része minden állat életének. A kölcsönös bizalom kiépítése az első vizsgálatokkal és oltásokkal kezdődik, így ha komolyabb beavatkozásra kerül esetleg sor a későbbiekben, már nyugodtan mer majd az orvoshoz fordulni.

Legalább ennyire fontos az is, hogy az orvos a gazdát is kezelni tudja. No nem gyógyászati szempontból, hanem emberileg. A beavatkozások, kezelések alkalmával a legtöbb gazda igencsak ideges, sokszor talán jobban, mint kedvence.

Segíthet az interneten való keresgélés is. A legtöbb állatorvosi rendelő és klinika rendelkezik weboldallal.

Az állatorvoslás speciális terület. Egy állatorvos ugyanannyi évet tölt az egyetemen, mint a humán orvosok, és igen komoly képzést kap. Egyes állatorvosok az általános orvoslás mellett maradnak, míg mások szakosodnak, azaz egy-egy speciális orvoslási területen képezik tovább magukat.

Az, hogy a választott hely kicsi és barátságos rendelő, vagy nagy és profin felszerelt klinika, teljesen mindegy. A lényeg, hogy az orvosban bízzon, megtalálják a közös hangot és tudjanak együtt dolgozni kedvence egészsége és jóléte érdekében.

Természetesen bizonyos speciális betegségek esetében fontos a felszereltség, más gazdák számára előfeltétel, hogy plusz szolgáltatásokkal is bírjon a hely (kutyakozmetika, felszerelések árusítása, stb.), de a szaktudást és a korrekt hozzáállást semmi sem pótolhatja.

Milyen részletekre ügyeljen az orvos kiválasztásakor?

  • Tiszta és kényelmes-e a rendelő?
  • Az alkalmazottak – akár a recepciós, akár az asszisztensek – barátságosak-e, látszik-e rajtuk a szakszerűség és az elkötelezettség?
  • Hány állatorvos dolgozik a klinikán? Tud-e közülük állandó orvost választani, hogy mindig ugyanaz kezelje a kutyát?
  • Ki van-e függesztve az orvos diplomája és egyéb oklevelei?
  • Olyan szolgáltatások, mint vérvizsgálatok, röntgen, ultrahang, stb. elérhetőek-e a rendelőben, vagy át kell mennie másik klinikára, hogy ezeket elvégezzék?
  • Kínál-e a rendelő olyan extra szolgáltatásokat, mint fogtisztítás, karomvágás, esetleg működik-e mellette kutyakozmetika?
  • Ha van, nézze meg a kórházi részleget. Ha a kutyának ott kell töltenie egy vagy akár több napot, nem mellékes, hogy a ketrecek mennyire tiszták, szagmentesek. Érdemes figyelni arra is, hogy a macskák ketrecei általában a kutya kennelektől szeparáltan vannak elhelyezve, hogy minél kisebb stressz érje az állatokat.

A legtöbb állatorvosi rendelő és klinika meghatározott rendelési időben tart nyitva. Ez helyenként változó lehet, de általában van egy délelőtti és egy délutáni ciklus, hétfőtől péntekig. Némelyik rendelő nyújt szombat délelőtti szolgáltatást is, de kevés az, amelyik hétvégén és ünnepnapokon is biztosít rendelési időt. Amennyiben a kutyának éjjel vagy hétvégén, ünnepnapon van szüksége sürgősségi ellátásra, ügyeleti ellátást is biztosító helyre kell vinnie.

Derítse fel, hol található a legközelebbi ilyen klinika, hogy ne vészhelyzetben kelljen időt vesztegetnie a keresgéléssel.

Ajánlott cikkek