Hogyan lehetsz jó gazda?

Amikor valaki eldönti, hogy szeretne egy kiskutyát, vagy kiscicát, jó eséllyel eldönti, hogy felelős gazda lesz. No, de mi ennek a módja? Hogyan tudná a gazdi megmutatni kedvencének szeretetét? Mi lehet annál jobb és több, mintsem a lehető legteljesebb és legboldogabb életet biztosítani a kutyának?

Ételben az erő

Az első lépés a felelős állattartóvá válás során a kutya vagy a macska egészséges, kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálékkal való etetése. A kölyök és felnőtt állatok kielégítő táplálása elengedhetetlenül fontos energiaszükségletük kielégítése, általános egészségi állapotuk megóvása, testszöveteik folyamatos megújulása érdekében. Természetesen teljesen más táplálást igényel a kölyök, a növendék, a felnőtt, az öregedő, a beteg állat. A gazda számára sok alternatív lehetőség van állata etetését illetően. Lehet, hogy a kereskedelemben kapható száraz, vagy konzerv tápokból választ, de megeshet, hogy főzni akar neki, így pontosan ugyanazt a minőséget eszi az állat, mint a család, ám az is előfordulhat, hogy nyers eledellel akarja táplálni. Minden esetben érdemes kikérni az állatorvos tanácsát a megfelelő étrend összeállításához.

két kutya orra a földre szórt tápok fölött

A biztonságos otthon

Amikor kölyökkutya vagy kismacska kerül a családba, nagyon fontos, hogy biztonságos otthon fogadja. Az apró kölyök még nagyon kíváncsi, könnyen bajba sodorja magát, ha lehetősége nyílik rá. Képes megrágcsálni az elektromos vezetékeket, de egyéb tárgyakat is, és sok más, számára huncut és érdekes dolog okozhat még problémát. Tehát mielőtt a gazdi hazavinné a régóta vágyott kisállatot, érdemes végigjárni az otthonát, és kicsit „kutya- vagy macskaszemmel” átvizsgálnia. Ha ez megtörtént, már csak ki kell szűrni a potenciálisan veszélyes (vezetékek, növények, gyógyszerek, tisztítószerek, stb.) dolgokat, eltávolítani a rizikós dolgokat, és kész is a biztonságos otthon.

A következő lépés a biztonság fokozása érdekében, amennyiben kutyusa van, ha a kiskutyát boxhoz, ketrechez vagy mobilkennelhez szoktatja.

Az állatorvos

Az állatok, de különösen a macskák mesterien képesek elrejteni fájdalmukat, rossz közérzetüket. Ám ez, sajnos, azt jelenti, hogy a betegségeket egészen addig nem lehet felismerni, amíg az súlyossá nem válik. Minden betegség akkor kezelhető a leghatékonyabban (és nem mellékesen, kevesebb költséggel), ha időben, azaz korán felismerik. Éppen ezért nagyon fontos az állatok rendszeres állatorvosi ellenőrzése. Az orvosok általában azt szokták javasolni, hogy ha semmilyen probléma nincs, akkor is évente egyszer ajánlott kontrollra vinni a kutyát vagy a macskát, melynek keretében a fizikai vizsgálatok mellett meg tudja vitatni a gazdával az állat általános állapotára, étrendjére vonatkozó kérdéseket is.

állatorvos a cica chipjét vizsgálja

Microchip, biléta

Minden kiskutyának rendelkeznie kell microchipes azonosítóval. Érdemes a cicákat is ellátni ilyennel, bár számukra ez nem kötelező. Emellett sok gazda helyez azonosító bilétát az állat nyakörvére is, feltüntetve azon elérhetőségeit.

Ezzel együtt fontos, hogy mind a bilétán szereplő adatok, de az állatorvosi adatbázisban a microchip leolvasásakor fellelhető adatok mindig naprakészek legyenek. Ez azt jelenti, hogy bármilyen változást (lakcím, telefonszám, gazda, stb.) azonnal be kell jelenteni az orvosnak, és kérni, hogy módosítsa az adatbázisban. Ez biztosítja azt, hogy szökés, elvesztés, baleset esetén azonnal megtalálják a gazdát.

A test és az elme mozgatása

Hagyományosan a házi kedvenceket – kevés kivétellel - valamiféle munkára tenyésztették, vadászatra, terelésre, őrzésre, stb. Ez a munka elegendő lehetőséget adott nekik mind a mentális, mind a fizikai edzésekre. Napjainkban a kutyák és a macskák a nap nagy részét e hagyományos és ösztönös munka nélkül kénytelenek tölteni, sokszor egy lakásba vagy házba zárva várva, hogy hazaérjen a gazda. Éppen ezért a gazda felelőssége, hogy nem csak fizikailag, de mentálisan is stimulálja kedvencét, ösztönözze a játékra és a mozgásra. Ehhez a napi séta bizony nem elég egy kutyának, de a cica sem boldog, ha nem foglalkoznak vele. Keresse meg, milyen közös játékokkal, a séta során megejtett apró változásokkal tudja ösztönözni kedvence fizikai és mentális kielégülését.

kutyát séta közben tanítja a gazda

Ha baj van…

Legyen szó otthoni veszélyhelyzetről, viharról, tűzijátékról, a felelős gazda mindenre előre felkészül. Ha baj van, ha baleset történik, akkor minden másodperc számít. Érdemes tehát egy helyen, összekészítve tartani az állat összes papírját (oltási könyv, korábbi orvosi dokumentumok, rendszeresen szedett gyógyszerek listája, stb.). Ha olyan helyen élnek, ahol gyakoriak a katasztrófák (földrengés, tűzhányó, stb.), akkor legyen összekészítve egy kis csomag, váratlan menekülés esetére, benne minden szükséges gyógyszer, elsősegély szett, stb.

Amennyiben a gazda megsérül vagy beteg lesz, az állat akkor is gondoskodást igényel. Ha nincs közvetlen családtag, érdemes a papírok között egy feljegyzést tartani, ki jogosult ellátni az állatot.

A testbeszéd fontossága

Az állatok – az emberhez hasonlóan – leginkább testbeszéd által kommunikálnak. Egyes vélekedések szerint ez az emberek esetében 65% - 35% arányú. Mivel az állatok beszédét, az ugatást és a nyávogást nem értjük, kedvenceink testbeszéddel jeleznek nekünk, üzennek felénk. Azonban a legtöbb ember, bár ismer bizonyos non-verbális jeleket – például a farokcsóválást -, azt már nem tudják, hogy mennyiféle dolgot jelenthet mindez, és hogy merőben eltérő jelentéssel bír a kutyák és a macskák esetében. Kutyáknál valóban jelezhet örömöt, boldogságot, ám ha például teljesen mozdulatlan testtartással párosul, az már inkább szorongásra utal. A macska sosem boldogságában csóvál, sokkal inkább azért, mert bosszantja valami, vagy több személyes térre vágyik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden állattartó ismerje.

nagyon kövér cica hever a teraszajtónál

A testsúly fontossága

Nem csak az emberek esetében hordoz magában komoly egészségügyi veszélyeket a nem megfelelő testsúly. Minden házi kedvenc, így a kutya és a macska esetében is a boldog, hosszú és teljes élethez szükséges az ideális testsúly, hiszen így csökkennek azok az egészségügyi kockázatok, melyek a túlzott soványsággal vagy az elhízással összefüggésben nagy eséllyel jelentkeznek.

Az állatorvos partner abban, hogy segítsen meghatározni, kedvence számára mi az ideális súly, ezt milyen táplálással tudja biztosítani, illetve ennek fenntartáshoz milyen és mennyi mozgás az ideális. Tartsa jó kondícióban és ideális súlyban kedvencét, hogy sokáig és boldogan élhessen.

Ajánlott cikkek