Hogyan közelítsünk rettegő vagy agresszív kutyához?

A kutyák félelmüket és agressziójukat testbeszédük által tudják a külvilágfelé kommunikálni. Ilyen testbeszéd jelek lehetnek a remegés, lelapulás, lábak közé húzott farok, a tekintet elfordítása. Nagyon gyakori, hogy az a kutya, amelyik fél, agresszivitást mutat. Sokan szeretnék tudni, mi a teendő, hogy az agresszív kutya megbízzon az emberben, de a legjobb, amit ilyenkor tehet bárki is, ha magára hagyja az állatot.

Amikor egy agresszív kutya felé fordul, nagyon óvatosnak kell lenni, ugyanis  kutya számára az emberi testbeszéd kiemelten fontos. Ha olyan jeleket észlel, melyek arra utalnak, hogy a kutya harapni fog, nem szabad közelíteni. Legjobb megkerseni a gazdát, vagy a hatóságokat értesíeni. Amennyiben azonban biztonságosnak ítéli meg a helyzetet, és felelősen úgy tud dönteni, segíthet a félő, rettegő állaton, akkor van néhány hatékony módszer.

tacskó vicsorog

Ne tornyosuljon a kutya fölé

Egy már amúgy is szorongó, rettegő kutya számára félelmetes élmény lehet egy fölé magasodó, tornyosuló ember. Ettől még inkább megfélemlítve fogja érezni magát, hiszen azt érzékeli, hogy egy nála legalább kétszer nagyobb valami magasodik fölé. A testhelyzetre bizony mindig ügyelni kell, akkor is, ha ismeretlen ebbel találkozik, de különösen olyankor, ha az állat fél.

Menjen le a kutya szintjére

Ha a kutya fél, legcélszerűbb úgy megközelíteni, hogy lemegy a szintjére, azaz lehajol vagy leguggol, esetleg leül mellé. Ezzel együtt ne tolja magát a kutya arcába, tartson távolságot, és akár le is fekhet a földre, persze tisztes távolban.

Forduljon oldalra

Kissé forduljon oldalt, azaz inkább az oldalát mutassa a kutya felé, ha az fél. Ez nem természetes testtartás az ember számára, hiszen az illem azt mondja, hogy szemtől szemben kell állni a másikkal. Ám a kutyák számára ez a fajta viselkedés inkább fenyegető, különösen, ha az állat fél.

foxi vicsorog

Fordítsa el a tekintetét

Az emberek számára teljesen természetes dolog, hogy másokkal közvetlen szemkontaktust tartanak. Ez azonban a kutyák számára általában fenyegető, vagy akár agresszív üzenet is lehet. Próbáljon nyugodt maradni, és kissé fordítsa el a fejét és a tekintét, így nem riasztja meg még jobban a rettegő állatot.

Figyeljen a hanghordzoására

A mély és halk beszéd ijesztő lehet a rettegő kutya számára. Próbáljon meg magasabb hangszínt használni, és boldogabb hangnemet megütni. A férfiak számára ez problémás lehet, nekik érdemes megpróbálni kissé halkabban, és jobb kedvet sugárzó hangon beszélni. A csendes, megnyugtató hang nagy mértékben hozzájárulhat a félő, ideges kutya megnyugtatásához.

Soha ne büntesse a rettegő kutyát

Akármennyire is kézenfekvőnek tűnik, nem lehet elégszer ismétleni, hogy a félő, rettegő kutyát nem szabad megszidni, főleg nem büntetni. A szidással, büntetéssel az ember még saját magát is veszélybe sodorhatja,  hiszen a kutya szorongási szintje emelkedik, és sokkal nagyobb lesz az esélye, hogy harapni fog.

Ne erőltessen semmit

Adjon esélyt a kutyának arra, hogy félelmük tárgyát a maguk ritmusában közelítsék meg. Soha ne kényszertítse ki belőlük az interakciókat. Tehát például ha a kutya fél a férfiaktól, akkor ne fogja vasmarokkal a nyakörvét, miközben egy idegen férfi megsimogatja. Ez csak fokozni fogja a kutya félelmét, mígnem eljut odáig, hogy szükségét érzi egy harapásnak. A legtöbb kutyát szépen, fokozatosan, lassú tempóban össze lehet ismertetni mindennel és mindenkivel, amitől vagy akitől félnek, de tudomásul kell venni, hogy egy már rettegő kutya általában nem áll készen arra, hogy azonnal új kihívásokkal szembesüljön.

keverék kutya vicsorog

Maradjon pozitív

A nevelés és a kiképzés igen hatékonyan képes növelni egy félős kutya bizalmi szintjét. A pozitív megerősítésen alapuló tanítás célja éppen az, hogy megnyissa a kutya és gazdája közötti kommunikációs csatornákat úgy, hogy közben az állat nem kényszerül komfortzónáján kívülre. Ahogy a kutya egyre többet tanul és tud, úgy lesz egyre magabiztosabb, félelmei zöme pedig eltűnik.

Problémák, a viselkedés korrigálása

Ugyan a fenti tanácsok segíthetnek abban, hogy megbirkózzon egy rettegő kutyával az adott pillanatban, ám érdemes saját kutyánk konkrét félelmeinek leküzdésében segíteni. Ehhez a kutyát szembesíteni kell félelme tárgyával vagy személyével, de csak nagyon óvatosan és megfelelő távolságból, tehát semmiképpen nem provokálva vele az állatot. Mindig úgy kell viselkedni, azt kell jelezni a kutya felé, hogy amitől fél, az valójában nem nagy dolog. A félelem tárgyát és a kutyát szinte csak centinként lehet egymás felé közelíteni, és amint az állat félelmet jelez, mutat, azonnal visszavonulót kell fújni, és ha szükséges, akár vissza is kell lépni.

Amikor a kutya olyan dolgot tesz, ami pozitív, azaz a félelmet kiváltó tárgy vagy személy felé tesz egy lépést, máris jutalmazni és dicsérni kell. Idővel az eb meg fogja érteni, hogy mit vár el tőle a gazda, ahogy azt is, hogy ha így cselekszik, az jutalommal jár. Minél gyakrabban jár jutalommal a cselekedete, annál inkább nő benne a bizalom.

Érdemes minden nap gyakorolni a félelem oldásának ezt a módját, de soha ne tartson a gyakorlás 10 percnél tovább, és egy nap maximum két alkalommal érdemes ismételni. Attól függően, hogy milyen mértékű az állat félelme, a szükséges idő és ismétlésszám eltérő lehet. Ennek ellenére érdemes türelmesnek és kitartónak lenni.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban