Hogyan készítsd fel a kutyát a tavaszra?

Nos, a tavasz megérkezett, sőt, a húsvéti napokra már kora nyári jó időt jósolnak. A lakásaikba zárt emberek vélhetően már ragyogóra takarították a lakást, kimostak minden tavaszi és nyári ruhát. Ideje kicsit a kutyára is gondolni – a sétáltatáson túlmenően is. Na de hogyan tudná felkészíteni ebéd a jó idő beköszöntére?

#1 – Beszéljen az állatorvossal

Ez most, a járvány kellős közepén nem biztos, hogy a legjobb ötlet, sőt, nem is ajánlott nekiindulni, ha nem muszáj, ha nincs baj. De érdemes átnézni az oltási könyvet, és felhívni a dokit, egyeztetni vele az oltásokat, féreghajtást, élősködők elleni védelmet. Bár az oltást nem tudja a gazdi otthon beadni, de féreghajtót és paraziták elleni termékeket webáruházból is tud rendelni. Minden egyéb, az éves ellenőrző vizsgálat keretében megejtett orvosi látogatás várhat a járvány végeztéig. Akkor azonban pótolni kell, ne feledkezzen majd meg róla.

#2 – Hozza strand-formába

Az elhízás, a túlsúly a kutyák számára legalább annyira egészségtelen, mint az ember esetében. Nagy az esély rá, hogy a téli, lustább, kényelmesebb napok alatt ők is felszedtek egy kis pluszt. Azonban mielőtt nekiállnának futni, nagy kirándulásokat tenni, próbálja meg „levarázsolni” róla a felesleges kilókat. Ez persze most, a karantén és a #maradjotthon idején nem könnyű, de – bár az ebeknek nem létszükséglet a bikinialak – az állatorvos akár telefonon is tud tippeket adni a súlycsökkentő étrendhez.

kövér keverék kutya ül, hasa földre lóg

 #3 –  A kozmetika nekik is jár

Nem biztos, hogy most sikerül eljutni a kutyakozmetikushoz, pedig a tavaszi „nagy generál” a kutyának is jár. A vedlés ilyenkor fokozódik, a téli bunda lecserélődik nyárira. Segítsen kedvencének azzal, hogy rendszeresen átkeféli, kifésüli a bundáját, kibontja a csomókat. Egy kellemesen meleg vizes fürdetés segít a vedlésben. Ellenőrizze a karmokat, a szemeket, füleket, és ha szükséges, vágja le, tisztítsa ki őket.

#4 – Törölje meg a kutya lábát

Egyrészt most a koronavírus járvány miatt ajánlott séta után áttörölni a kutya mancsát. Nem sok értelme van annak, hogy mi levesszük a cipőt az ajtón kívül, de az eb becsattog lábtörlés nélkül a lakásba. Nem mellékesen sok helyen használnak permetszereket, gyomirtókat, vegyszereket a fű kezelésére, ezek pedig a mancsokon kiütéseket okozhatnak. Hazaérve törölje át nedves törlőkendővel az eb mancsait, vagy mártsa meleg vízbe, és törölje le egy törülközővel. Egyúttal azt sem árt ellenőrizni, nem ragadt-e valami a lábujjak közé.

#5 – Bolha-támadás

Bár egész évben veszélyeztetik kedvenceinket az élősködők, májustól szeptemberig szinte nyüzsögnek ezek a fránya lények. A bolha, a kullancs, a szívféreg igazi szezonja bizony ilyenkor van, és mindegyikük komoly betegségek okozója lehet. Az egész éves védekezést ilyenkor magasabb fokozatra kell kapcsolni. Ha nem elégedett az eddig használt termékkel, vagy csak bizonytalan, nem kellene-e másra, hatékonyabbra váltania, beszéljen állatorvosával.

kutya szőrére bolhairtót cseppentenek

#6 – Tele van a város szerelemmel

Tele bizony, nem véletlen, hogy a tavaszt tartják az igazi „szerelmes” évszaknak. De nem olyan örömteli dolog ez, ha kedvenc ebünk kóborol el, hogy szerelmet valljon egy tüzelő leányzónak, vagy éppen fordítva, a mi szuka kutyánkhoz sorakoznak fel az ácsingózó kanok. Ha még nem ivartalaníttatta kedvencét, most nehezen talál állatorvost, aki megműti. Nincs más megoldás, el kell zárni a szerelem lehetőségétől az ebet, ám ha vége a járványveszélynek, irány az állatorvos! Már most jelezze neki, készüljön a műtétre.

#7 – Tombol az allergia

Pets can be allergic to ragweed, grasses, pollens, molds, and trees. They can even develop sinusitis and bronchitis, just as humans do. Watch for watery eyes, coughing and sneezing, as well as general redness. They may have puffy eyes, red mouths, red paws, or even a red anus. If you see any of these symptoms, take your pup to the vet to get some relief.

állatorvos mopszot vizsgál

#8 – Fő a biztonság

Ne feledkezzen meg a biztonságról sem. Tavasszal a kutyák szeretnek elcsavarogni, különösen, ha még nincsenek ivartalanítva. Ha kertes házban élnek, ellenőrizze a kerítést. Nézze meg a kutya nyakörvén a bilétát, olvasható-e rajta a gazdi minden adata. Nem biztos, hogy a csipet le tudja otthon olvasni, de próbálja meg kitapintani. Majd ha eljutnak a dokihoz, ne felejtse el ellenőriztetni vele.

#9 – A kert, az erkély virágai

Tavasszal sokan szeretnek kertészkedni. Ültetik a virágokat, növényeket, gazolnak, gyomirtóznak. A szépséges kert, vagy akár virágos erkély látványa szemet gyönyörködtető, szívet-lelket nyugtató, feltéve, hogy kellő körültekintéssel végezzük a munkálatokat. Nem mindegy, milyen növényeket ültetünk, hiszen számos szép, és kedvenceink számára ifen veszélyes növény létezik. Ugyanígy óvatosan kell bánni a különféle permetszerekkel, gyomirtókkal, egyéb vegyszerekkel.

kutya szembe fut

#10- Felkészülés a „szabad napokra”

Egyelőre nem ajánlott kutyaiskolába járni, a kutyafuttató sem a bandázás, a nagy játékok helyszíne. De már most érdemes felkészülni a veszélyhelyzet utáni napokra. Ha még nem mennek az alapvető engedelmességi gyakorlatok, most van idő ezeket megtanítani a kutyának, vagy ha már rutinos eb, akkor sem árt őket gyakorolni. Olvasson utána, milyen rendeletek és szabályok vonatkoznak etekre a kutyás közösségi helyekre,és ezeknek megfelelően kezdje el vagy folytassa kedvence tanítását.

#12 – A lakás „check list”-je

Ha kinn már ellenőrizte a kerítést, odafigyelt a vegyszerekre és a növényekre, vizsgálja át még alaposabban a kertet, udvart.

Gondolt arra, hogy kitisztítsa az ereszcsatornákat, vízelfolyókat, vizes árkokat? Ne feledkezzen meg arról, hogy az állóvizek vonzzák a szúnyogokat, márpedig ezek a fránya kis léynek nem csak bennünket bosszantanak, de a szívférgesség terjesztői is.

Nézzen körül, nincsenek-e olyan törmelékek, hulladékok a kertben, udvarban, melyek veszélyesek lehetnek a kutyára.

#13 – A kutya cuccai

Nézze át a kutya játékait, és selejtezez ki a szakadt, törött, penészes darabokat. Amit piszkosnak lát, de még menthető, azt mossa ki alaposan. A plüss játékokat simán bedobhatja a mosógépbe, a gumi vagy műanyag játékok a mosogatógépben moshatók, vagy ha az nincs, fazékban forralja ki őket, miután alaposan elmosta. Ha szükséges, vegyen pár új játékot, persze nem szükséges mindet egyszerre odaadni.

kölyökkutya virágos réten szimatol

#14 – Jelentkezzenek kutyaiskolába

Ha nem is lehet most kutyaiskolába járni, azért érdemes előre gondolkozni. Tervezze meg, hova és milyen csoportba fognak járni a veszélyhelyzet lejárta után. Vegye fel a kapcsolatot a kiválasztott kutyaiskolával, és kérjen értesítést, hogy tudja, mikor indulnak majd a tanfolyamok.

#15 – Készüljenek a nyaralásra

Mennek idén nyaralni? És vajon a kutya is megy, vagy panzióba, esetleg ismerőshöz kerül? Ha nem tudják elvinni magukkal, kezdje el felkészíteni a panziós életre. Persze most nem kivitelezhető, hogy idegen helyen hagyja, vagy más ember felügyeletére bízza, de van jó pár gyakorlat, amivel megelőzheti az állandó összezártság miatt esetleg kialakuló szeparációs szorongást.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n