Hogyan illik sétálni kutyával

A sétáltatás művészete – avagy mit illik és mit nem sétáltatás közben. Magyarország az egyik legnagyobb kutyatartó közösséggel bír, mégis oly kevesen ismerik a sétáltatás kimondott és kimondatlan szabályait. A feszültségmentes együttéléshez szükség van arra, hogy figyeljünk egymásra, és a sétáltatás így nem kín, hanem szuper közös időtöltés lesz.

  1. Elkerülés – Ha gyerekesek, vagy kutyások jönnek szembe velünk, és kedvencünk szabadon van, akkor hívjuk be, és tegyük pórázra. A szembejövők közül lehet olyan, aki fél, vagy nem szereti a kutyákat, adjuk meg mindenkinek a személyes teret. Ha megkérdeztük, és a másik nyitott rá, akkor elengedhetjük újra, de arra figyeljünk, hogy forgalmas helyeken sose kószáljon póráz nélkül kedvencünk.
  2. Póráz – Többször is hangsúlyoztuk már, hogy bár nagy választék van a különböző típusú pórázokból, nem mindegy, hogy melyiket, és hogyan használjuk. Egy átlagos városi sétára érdemes egy egyszerű 1-1,5 méteres pórázt vinnünk, így kedvencünket rövid pórázon szépen magunk mellett tudhatjuk, megfelelően irányíthatjuk, kontrollálhatjuk.
    A felxi póráz, bár kényelmesnek tűnhet, sajnos nem minden esetben jó választás: a flexis pórázon sétáló kutyák oktatás hiányában azt tanulják meg, hogy ha húzzák a pórázt, akkor mennek előre, így ne lepődjünk meg, ha szép lábnál követés helyett rongyolnak előre, mi pedig repülünk csak utánuk. A kutyák nem tudnak maguktól szépen sétálni, ezt is meg kell tanítani nekik, erre a legalkalmasabb pedig egy sima 1 méteres póráz. Lehet kapni M-L méretű flexiket is, de ne ringassuk magunkat abba a tévhitbe, hogy egy 50+ kilós rottweilert megállít majd egy ilyen típusú eszköz. Sokan előre félnek, ha flexis kutyát látnak közeledni, és sajnos nem is mindig alaptalanul. Ha a póráz ki van engedve, könnyen feltekeredhet a szembejövőkre, a kutyák rohangálása, ugrálása közben pedig fenn is akadhat rajta valaki, és komoly sérülésekhez vezethet. Érdemes a flexit is maximum 1 méterre kiengedni ott, ahol mások is vannak, és csak szabad területen kiengedni, így elkerülhetjük a baleseteket.
  3. Figyelem – Mindig figyeljünk másokra. Emberre és kutyára egyaránt! Ha séta van, tehát haladunk A-ból B-be, akkor kedvencünknek fegyelmezetten láb mellett kell követnie minket, a szembejövőket tisztes távolságból kikerülni, nem acsarkodni, nem felugrálni, nem rángatni. Ne engedjük, hogy rámenjen más kutyákra, vagy keresztbe szaladjon a szembejövőknek.
  4. Veszélyek – Több veszélyforrás is akad séta közben, de kellő figyelemmel elkerülhetjük, hogy bárki megsérüljön. Ne engedjük messze magunk mellől kutyusunkat, így kontrollálhatjuk, ha kiugrana egy autó alá, átszaladna egy macska után az úton, bedugná az orrát egy házát védő társához a kerítésen, vagy odamenne olyanokhoz, akikhez nem szabad. Megvan mindennek a helye, és módja, sétáltatás közben pedig a gazdának kell irányítani és nem fordítva, ezzel óvhatod meg kedvenced.
  5. Elengedés – A jogszabályok szerint közterületen a kutyát pórázon lehet csak sétáltatni. Ezzel nincs is semmi gond, amíg az utcán haladunk, így biztonságos, azonban a jogszabály nem tesz kivételt a parkokkal, kirándulóhelyekkel sem.
    Nos, ha elképzelünk egy hosszútáv futó olimpikont egy pár négyzetméteres ketrecbe zárva, nagyjából ilyen az, amikor négylábú kedvenceinket a kertben, a lakásban, vagy az arra kijelölt icipici futtatóban lehet csak szabadon engedni futkározni.  Édeskevés ez nekik, így nem is meglepő talán, hogy a kutyások a parkokban, nagy nyitott tereken, és túrahelyeken szeretik elengedni kedvencüket. Ezt meg kell érteni azoknak, akik nem értenek egyet a póráz nélküli sétáltatással, az állatoknak szükségük van a megfelelő mozgásra. Ha lehetőség, és biztonságos környezet adott a szabadon rohangáláshoz, úgy, hogy másokat nem zavarsz vele, akkor szabadon engedheted kedvencedet. Érdemes gyakorolni is séta közben a behívást, ültetést, fektetést, és minden egyéb trükköt, így folyamatosan figyelni fog rád, és szellemileg is lefárad kedvenced, nem csak fizikailag.  Azonban vállalni kell ezzel a lehetséges következményeket is, jogosan kérhetnek meg mások minket, hogy tegyük pórázra a kutyát, és jogosan meg is büntethet érte az illetékes szerv. Nem szeretnénk senkit erre buzdítani, de ha mégis elengedjük közterületen kedvencünket, akkor tegyük azt nagy figyelemmel, tartsuk folyamatosan kontroll alatt, és adjuk meg a tiszteletet a többieknek. lány kutyát sétáltat
  6. Szájkosár – a hiedelmekkel ellentétben - kizárólag a BKV-n kötelező, sem az utcán, sem a futtatóban nem köteles senki ráadni kedvencére, hacsak nem vonatkozik erre külön szabály. Természetesen, ha ismerjük kedvencünket, és tudjuk, hogy hajlamos az agresszív viselkedésre, harapásra, zsákmányolásra, vagy túl vehemens játékra, akkor ráadhatjuk a séta idejére a szájkosarat, megelőzve ezzel, hogy kárt okozzon másban. Ha nincs megfelelően szocializálva, akkor semmiképpen ne engedjük el ott, ahol másokhoz oda tud menni, és mindig figyelmeztessük a közeledőket, hogy hagyjanak teret az állatnak.
  7. BKV – A tömegközlekedésre külön szabályok vonatkoznak.
    A tömegközlekedési eszközök használatát szájkosárhoz és pórázhoz, valamint érvényes jegyhez kötik a kutyák számára. Igaz ez vonatra, hévre, metróra, villamosra, buszra és hajóra egyaránt. Két kivétel van, az egyik ha a kutya méreteiből adódóan elfér egy kézipoggyász méretű (30 x 50 x 80 cm) táskában, vagy kisállat-hordozóban. Egyikből sem lóghat ki az állat feje vagy a fél teste, így tehát valóban csak a kistestű- és a kölyökkutyák egy része mentesül a szájkosár viselete alól. Ha azonban kistestű kutyát szeretnél pórázon vezetve tömegközlekedési eszközön szállítani, köteles vagy rá szájkosarat vagy szájszíjat tenni akkor is, ha az öledben utazik. A másik kivétel a szolgálati- és segítőkutyák (rendőr, látássérült-segítő, mozgássérült-segítő eb.
  8. Kutyapiszok – A kutya után MINDEN ESETBEN KÖTELEZŐ FELSZEDNI A PISZKOT. Mindig, mindenkinek, minden méretű kutya után, kifogás nélkül. Amennyiben felelős gazdája vagy kedvencednek, eszedbe sem jut, hogy ott hagyjad végtermékét valahol, ma már ezer módszer létezik ennek összeszedésére, és ahogy te sem sz….sz az ágyadra, majd fekszel bele, úgy az utakat, parkokat sem szennyezheted ilyen módon. Legyél igényes a környezetedre, hiszen a te kutyád a te felelősséged, ezt vállaltad, mikor őt magadhoz vetted, és te sem szeretnél minden lépéssel mások piszkába lépkedni.
  9. Póráz jelzések – Vannak bizonyos jelzések, mellyel a gazdi jelezheti mások számára, ha az ő kutyája több teret igényel, ilyen például a pórázra rögzített sárga szalag. Ha ilyen kutyát látsz szembe jönni, akkor betegség, viselkedési problémák, rehabilitáció, vagy más okok miatt több teret igényel, ne engedd hozzá oda kedvencedet, biztosíts neki szabad utat magad mellett.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban