Halloween-i veszélyek

Halloween ünnepe ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, melyet október 31.  éjszakáján, azaz a katolikus Mindenszentek ünnepe előtt tartanak. Bár elsősorban az angolszász országokban van hagyománya a Halloween-nek, egyre inkább megjelennek nálunk is az ünnephez kapcsolódó szokások.

A töklámpás faragás hagyománya talán a legismertebb, rengeteg szépséges töklámpással lehet találkozni minden évben. Az emberek több száz éve jelmezbe öltöznek ezen a napon, hogy maskarájukkal megtévesszék az ártó szellemeket. A tradicionális jelmezek természetfeletti figurák, általában vámpírok, szörnyek, szellemek, csontvázak, boszorkányok és ördögök alapján készülnek, de mára már a skála a népszerű mesefigurákkal bővült a gyerekek nagy örömére. Sőt, egyre nagyobb divat, hogy az emberek kedvenc kutyáikat és macskáikat is beöltöztetik, sőt, már az állatok számára is lehet jelmezeket vásárolni.

Halloween-i jelmezbe öltöztetett kutya

Szintén népszerű, és már hazánkban is meghonosodó szokás az édességgyűjtés, amikor jelmezbe öltözött gyerekek bekopogtatnak a szomszédhoz és „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással édességet kérnek. Egyébként eredetileg nem csokit, hanem karamellás almát kaptak ilyenkor a kicsinyek, a modern idők hozták magukkal a csokoládé- és cukorkagyűjtést.

Egyszóval ez egy olyan időszak, amikor némileg feje tetejére áll a világ, köszönhetően a jelmezeknek és a sok-sok édességnek, felkészítve testet és lelket a karácsony közeledtére. Olyan időszak, amit élveznek a gyerekek és a felnőttek is, hiszen tele van mókával és nevetéssel. Ám ha nem figyel az ember eléggé, és nem tesz meg bizonyos óvintézkedéseket, rémálom lehet házi kedvencei számára.

Ne hagyja, hogy az ünnep örömét, a móka önfeledtségét bármi is elrontsa, inkább készüljön fel rá jó előre, hogy élvezni tudja.

Kutyák jelmezben

Nagyon sok gazdi öltözteti fel kedvencét az őszi esős, a téli hideg napokon. Ezek a kutyák hozzá vannak szoktatva a kutyaruhához. Lehet, hogy a Halloween ünnepére szánt jelmeze sem fog számára stresszt okozni, de azért nem árt néhány apró dologra odafigyelni.

Halloween-i jelmezbe öltöztetett kutyák töklámpással

Szoktassa hozzá a kutyaruhához

Ahhoz, hogy a kutya jól érezze magát a jelmezében, először meg kell tanulnia a kutyaruha viselését. Persze vannak, akik sapkát és csizmát is húznak az esős, havas napokon az ebre, de bizony ezekhez is hozzá kell edződnie az állatnak. Egyszóval a Halloween jelmezhez szoktatást már jóval előbb el kell kezdeni, nem éppen az ünnep előtti egy-két napon, ehhez pedig ki kell választania, mit is szeretne az állatra adni. Csak egy kendőt? Vagy kalapot is, netán csizmácskát? Döntse el, és kezdje már ősz elején, de akár nyár végén a gyakorlásokat.

Amennyiben azt látja, hogy a kutya nem tolerálja a ruhát, ne kényszerítse. Nem éri meg a stressz, a kínlódás és az állat rossz közérzete. Próbálja meg, hátha boldog lesz egy kendővel a nyakában, vagy bármilyen apró díszítéssel a nyakörvén.

Mindig tartsa rajta a szemét

A jelmezbe öltöztetett kutyát soha ne hagyja felügyelet nélkül. Bármelyik kutya kísértést érezhet a lazább textil darabok és a lógó apró tárgyak, díszítések lerágására, ezek pedig lenyelve emésztési zavarokat vagy akár elzáródást okozhat. A lelógó díszek a bútorokba akadva is okozhatnak problémát, akár sérülést is, egyszóval mindig legyen egyik szeme a kutyán, ha be van öltöztetve, és éjszakára feltétlenül szabadítsa meg a hacukától.

Kerülje a maszkokat

Bár tombol a COVID 19 járvány, és látjuk, hogy Ázsiában sokan még a kutyájukra is maszkot adnak az utcán, azért érdemes ezzel csínján bánni. Egyrészt a Halloween maszkok teljesen mások, mint az egészségügyi maszkok, másrészt ezek a kutya pofájára húzott díszes szerkezetek akadályozzák őket a látásban, esetenként a légzésben is. Különösen igaz ez a rövid orrú, emiatt eleve nehezebben lélegző kutyákra. Kevés olyan dolog van, ami nagyobb stresszt okoz egy kutyánál, mint a látás vagy a légzés akadályozottsága. Ebben a helyzetben sokkal nagyobb eséllyel érik traumás sérülések, hiszen akár egy elvétett lépcsőfok is okozhat akár csonttörést is, de megeshet, hogy ijedtében kiszalad egy autó elé. Egyszóval: ha jelmezbe is öltözteti, a maszkot mellőzze!

Mi a helyzet a szőrzet festésével?

A külföldön divatos szőrfestés hazánkban még nem olyan elterjedt, bár egyre többen díszítik ilyen módon kedvencük bundáját. A házilag készített szőrfestés ügyes kezet igényel, de szükséges még hozzá egy nyugodt, türelmes és toleráns kutya, valamint nem mérgező, nem irritáló szőrfesték is. Erről részletesen előző cikkünkben írtunk.

szépséges szetter büszkén ül a díszek között

Veszélyes falatkák

Xylit

Meglepő, hogy nem a csoki áll az első helyen? Nos, ez azért van, mert a xylit, ami a cukor alternatívája, talán még a csokoládénál is mérgezőbb a kutyák számára, ráadásul egyre elterjedtebb a használata. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy míg a csokoládé ártalmas hatásait a kutyákra sokan tudják, addig a xylittel kapcsolatosan kevesen bírnak információkkal, sokszor az sem egyértelmű, hogy egy adott termék cukrot vagy xylitet tartalmaz-e. Pedig nagyon sok cukorkaféle, cukormentes rágógumi, de még csokoládé is tartalmaz xylitet.

Ha vannak gyerekek a családban, akik akár „csokit vagy csalunk” játékkal gyűjtenek be édességet, akár a szülőktől kapnak az ünnepre, rendszeresen figyelmeztesse őket, hogy a cukorkákat, csokikat zárják el, nehogy a kutya hozzájuk tudjon férni. Még azok az apró csokik, cukrok is, amelyek xylitet tartalmaznak, komoly veszélyt jelenthetnek az állatra nézve, tehát nem szabd legyinteni, hogy csak igen kis falatkák.

A legbiztosabb, ha egyáltalán nem kerül a házba xylit tartalmú termék, de ha ez nem megoldható, vagy a csemete ilyeneket is kap ajándékba, válogassák át az édességeket, és ezeket zárják hét lakat alá, ahonnan a csemete csak szülői felügyelettel kaphat.

Csokoládé

Kevés ember van, aki ne szeretné a csokoládét. Ráadásul a Halloween-nek induló őszi-téli ünnepi szezon egyik fő résztvevője a csokoládé, no és mindenféle édesség. Ezzel együtt a csokoládé az oka a legtöbb állatorvosi riasztásnak is ilyenkor.

Azt egyre többen tudják, hogy minél magasabb a kakótartalma egy csokoládénak, annál jobb, így hát egyre többen keresik a minőségi termékeket. Ugyanakkor minél sötétebb egy csokoládé, annál mérgezőbb a kutyák és a macskák számára. Ennek oka az, hogy a teobromin, azaz a csokoládéban található koffeinszerű vegyület koncentrációja az édességben annál magasabb, minél sötétebb a csokoládé, vagyis minél több kakaót tartalmaz. Ezek csomagolásán általában fel is tüntetik, hogy a termék hány százaléknyi kakaót tartalmaz.

Míg a csokoládé kutyákra gyakorolt káros hatásait a legtöbben ismerik, azt már kevesebben tudják, hogy ez a közkedvelt édesség a macskákra is veszélyes. Sőt, mivel a cicák általában jóval kisebbek, mint a kutyák, talán még veszélyesebb is, hiszen lehet, hogy egy apró kockányi csoki egy kutyánál csak emésztési problémákat okoz, de a cicára nézve már végzetes. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy német dog kap be egy M&M csokigolyót, vagy mondjuk egy spániel egy kockányi, magas kakótartalmú fekete csokoládét, esetleg a cica ugyenbből egy darabkát. Míg a dognak esélyesen semmi baja nem lesz, a spániel már valószínűleg rosszul fogja érezni magát, a cica pedig akár életveszélyes állapotba is kerülhet.

Ráadásul ha az állat nem egészséges, szívproblémája van, vagy görcsös rohamokkal járó krónikus betegsége, akkor még nagyobb veszélyeket jelent számára a csoki, ugyanis a szív és az agy az a két szerv, melyek a teobromin toxicitás fő célpontjai.

Egyébként nem csak a teobromin miatt ártalmas a csokoládé, de magas zsírtartalma miatt is, ami emésztési rendellenességekhez és akár hasnyálmirigy gyulladáshoz is vezethet, ráadásul a benne található cukortartalom is kifejezetten egészségtelen az állatok számára.

Mazsola

A szezon slágere a mazsola. Sokan akár magában is falatozzák, mások süteményekbe sütik, de lehet kapni mazsolával töltött édességeket is. Azt azonban nem árt tudni, hogy ez a finomság kedvenceink számára bizony nem veszélytelen, ugyanis a szőlő, a mazsola is heveny veseelégtelenséghez vezethet, ha befalatozik belőle a jószág. És miért ne tenné, ha hozzáfér, hiszen finom és édes. Azt, hogy melyik állat hogyan reagál a mazsolára, melyikük esetében jelent komoly problémát, nem tudhatjuk előre, így jobb óvakodni tőle.

dog kutyakekszet falatozik egy töklámpásról

A csomagolóanyagok rizikója

Nem csak az édességek, cukrok és csokoládék jelethetnek problémát, hanem azok az anyagok is, amelyekbe ezeket csomagolják, és amiben a gyerek hazaviszi a finomságokat. Márpedig a kutyák nem bontogatják ki az elcsent csokikat, cukorkákat, hanem csomagolóanyaggal együtt falatozzák be őket, lehetőleg jó gyorsan, nehogy lebukjanak. A lenyelt fólia csomagolások emésztési problémákat, hányást, hasmenést okoznak, de akár bélelzáródáshoz is vezethetnek.

Nem csak az édességek csomagolása, de chipses és kekszes zacskók is veszélyesek lehetnek. Ha egy ilyenre akad a kutya, persze hogy meg szeretné kóstolni, ami az alján maradt. Beledugja a fejét, és nem biztos, hogy ki is tudja húzni, ha vákuum alakul ki, márpedig ilyen helyzetben gyorsan, akár pár perc alatt is meg tud fulladni az eb, vagy a cica. Mindig ügyeljen arra, hogy ezek a zacskók azonnal a szemetesbe kerüljenek, amint kiürültek, ha pedig van bennük maradék, akkor zárja el őket.

Persze vannak kutyák, amelyek előszeretettel kukáznak, és ha számukra vonzó illatot éreznek a szemetesben, máris fejest ugranak bele. Ennek elkerülése érdekében a veszélyt jelentő zacskókat, csomagolásokat érdemes elvagdosni, vagy még jobb, ha mielőbb olyan kukába dobja, amit nem érhet el a kutya.

A dekoráció veszélyei

Pókhálók és egyéb díszek

Nem csak a kutyák, de a macskák is a szájukkal fedezik fel a számukra új dolgokat. Ők így tapintanak A felfedezendő újdonságok körébe általában beletartoznak a dekorációs elemek és tárgyak is, így Halloween táján a mű pókhálók, töklámpások és egyebek is. Egy kíváncsi cica egy pillanat alatt képes lenyelni akár a mű pókháló darabkáit, ami különösen izgalmas számára, de akár a gumi pókot is, ami a hálóban „lakik”. A kutya is biztos játszani kezd a tökből készített díszekkel, de a falevelekkel, kukoricával is. Minden műanyag diszítés komoly veszélyt rejt magában, ha szétrágja vagy lenyeli az állat, hiszen a műanyag darabok bélelzáródást is okozhatnak.

Ugyanígy veszélyt jelenthetnek a különféle fényforrások, legyenek azok akár fényrudak vagy mécsesek. Egyrészt a fényrudakban található folyadék kifolyva irritálhatja a macska bőrét, ha pedig felnyalja, bélrendszeri irritációt okoz. Ehhez pedig már az is elég, ha a szőrére kerül egy kevés és a cica letakarítja magáról. A mécsesek, amelyeket a kifaragott töklámpásokba helyeznek, könnyen tüzet okozhatnak, ha a kutya vagy a cica játék, vagy csak kíváncsiskodás közben felborítja őket.

Az ünnep után érdemes mielőbb kidobni a kifaragott tököket, ugyanis a sokáig álló sütőtök megrágcsálása vonzó lehet az unatkozó, kíváncsi vagy egyszerűen mindig éhes állat számára, ám könnyen és gyorsan okozhat bélrendszeri problémákat. Bár nagyon klassz és egészséges kutyanasikat lehet készíteni a tökből, de ahhoz friss termék kell, nem a napok óta a lakásban álló, mécsessel összekormozott, kifaragott darab.

apró spicc Halloween jelmezben

Elektromos vezetékek

A villogó fények, a különféle kísérteties hangokat adó elektronikai berendezések velejárói a Halloween ünnepének. Sőt, sokan már ilyenkor elkezdenek készülni a karácsonyi szezonra, és nem leszedik, csak átalakítják a díszítéseket. Mindig ügyeljen arra, hogy a vezetékek, zsinórok elrejtve, a kutya és a macska által nem hozzáférhető módon legyenek felszerelve. Ha bármelyikük is megrágcsálja a vezetékeket, az jobb esetben csak a szájukat égeti meg, rosszabb esetben akár áramütést, de tüzet is okozhat.

A Halloween további veszélyei

Ha a környékükön divattá vált, hogy a jelmezes gyerekek körbejárnak édességért, vagy csak a családtagokat várják az ünnepre, készüljön fel arra, hogy nagy forgalom lesz a bejárati ajtónál. Márpedig ha nyílik az ajtó, akkor a kutya vagy a cica szeretné megnézni, ki jött, és talán azt is, mi zajlik a külvilágban. Ráadásul a folyamatos csengetés elég stresszes is lehet az állat számára, az ismerősök vagy ismeretlenek jövés-menése is zavaró.

Érdemes ilyen helyzetben a kutyát inkább elszeparálni, és akár egy nyugodtabb helyiségbe, vagy akár mobilkennelbe, vagy boxba zárni. Tegye mellé kedvenc játékait, esetleg egy kis vizet, no és természetesen a párnáját. Ugyanez a helyzet a benti macskákkal is, őket különösen megviseli a stressz, tehát érdemes minél inkább csökkenteni számára a nyugtalanító helyzeteket.

A kijárós cicát sem érdemes ilyenkor kiengedni. Ilyenkor sokkal több veszély leselkedik rájuk a szabadban, mint egyébként, és bizony a gyerekek, de sajnos a felnőttek sem figyelnek annyira az önfeledt ünneplés közepette. Ráadásul a megnövekedett forgalom, a zajok és a fények őket is összezavarhatják, megijeszthetik, így pedig még könnyebben válnak balesetek áldozatává.

Séta során semmiképp ne engedje el a kutyát a pórázról, akkor sem, ha egyébként ez nem jelent problémát, mert fegyelmezett az állat. A különös zajoktól és látványoktól még a legnyugodtabb kutya is megijedhet, és máris kész a baj.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n