Ha kóbor macskát látunk….

Nem hazudhatnak a becslések, melyek több millióra teszik a világszerte, de országunkban is szabadon élő kóbor vagy vadmacska populációt. Ezek a macskák sokszor a környezetükben élő embere jóindulatától függenek, azoktól, akik enni adnak nekik, és próbálják őket megóvni a bajtól.

A szabadon élő macskák azonban gyakorta tartanak az emberektől, így ha segíteni akarunk rajtuk, tervet kell készíteni.

Kóbor macska vagy vad macska?

Igen, van különbség a kóbor és az elvadult macska között, és az a különbség az emberekhez való viszonyukban rejlik.

A kóbor macska szocializálódott az emberekkel, lehet, hogy korábban családban élő cica volt, vagy olyan macska, amelyik megszokta, hogy a környezetében emberek élnek, mozognak. Ezzel szemben az vad macskák nem szoktak hozzá az emberekhez, így fokozott óvatosság szükséges velük szemben. Az elvadult macska általában már megjelenése alapján beazonítható, mivel gyakorta sovány, a szőre durva, ápolatlan. A legtöbb esetben ezek a macskák félnek az emberektől, a viselkedésük kiszámíthatatlan lehet.

Ezek az elvadult macskák általában az utca szülöttei, vagy hozzászoktak már a kinti élethez, ahol más macskákkal együtt, igen laza kolóniában élnek. Táplálékhoz vadászattal jutnak, egerekre, madarakra, gyíkokra és más kisállatokra vadásznak. Mivel emberekkel nem szocializálódtak, így befogásuk és állatotthonban, menhelyen, netán családban való elhelyezésük igen nehéz.

Mi a teendő egy kóbor macskával?

Amennyiben barátságosnak tűnő kóbor macskával találkozik, próbálja meg nem azonnal ölbe kapni. Jobb megoldás találni valamit, amit ráboríthat, ez lehet egy kosár vagy egy kartondoboz is. Ha sikerül a szállítókosárba becsalogatni, irány az állatorvos, aki megvizsgálja. Először megnézi a doki, van-e a cicában microchip, mert ha igen, esélyes, hogy nem kóbor, pusztán elkóborolt és valaki keresi.

Ha nincs kéznél sem hordozó, sem kosár vagy doboz, meg lehet próbálni becsalogatni az autóba is, de jobb ilyenkor nem visszaülni és elindulni a dokihoz, mivel kiszámíthatatlanná, így a vezetésre és a forgalomra is veszélyessé válhat a macska viselkedése, hanem valamelyik állatvédő szervezetet kihívni.

Ha úgy dönt, hogy hazaviszi a macskát, akkor is először az állatorvoshoz menjenek, aki megvizsgálja, nem beteg-e a cica, ellátja külső élősködők elleni védelemmel, beoltja, microchipet helyez a bőre alá. Amikor hazaviszi, nem szabad azonnal összeengedni a már a családban élő macskákkal, más állatokkal. A kóbor cica lehet beteg, lehetnek benne élősködők, és bizony, reagálhat agressszív módon is megváltozott helyzetére.

Akár hazaviszi, akár menhelyre, érdemes képet készíteni a cicáról, és körülnézni a környéken, nem keres-e valaki pont ilyen macskát. A közösségi média helyi vagy célirányos csoportjaiba is feltöltheti az állat képét és fellelhetőségét.

A kóbor és elvadult macskaállomány nagysága egyetlen módon csökkenthető, ez pedig az ivartalanítás.

Csak így érhető el, hogy az utcákon szabadon élő cicák száma csökkenjen, az ott élő állatok és a környezetükben élő emberek életminősége javuljon. Egyes országokban ezeket az állatokat befogják, az állatorvosok megvizsgálják, beoltják és sterilizálják. Esetenként az egyik fül hegyét sebészeti úton eltávolítják, ez általánosan elismert jele annak, hogy a vad macskát ivartalanították. Ezután a cica visszakerül környezetébe, ahol a számára megszokott módon élhet tovább, de többé nem szaporodik, nem harcol a párzásért, és az emberek számára zavaró viselkedése (mint pl. az ivarzás miatti hangadás, agresszivitás) csökken vagy teljesen megszűnik.

Az ivartalanítás után önkéntesek vagy a környéken élők gyakorta gondoskodnak a macskákról, utcai menedéket építve nekik, gondoskodva táplálékukról, esetleg szükséges állatorvosi ellátásukról, mégis hagyva őket szabadon élni.Cicaház utcai macskáknak a szlovén tengerparton

Az örökbefogadás

Ha kóbor macska örökbefogadásán gondolkodik, érdemes pár szempontot figyelembe vennie.

Az egészségügyi állapot

A szabadon élő macskák nagy eséllyel fertőzöttek bolhákkal, kullancsokkal, férgekkel, más élősködőkkel. Sőt, sok betegséget is hordozhatnak, jóval nagyobb az esélyük bármilyen, a macskák számára veszélyes betegséggel való találkozásra, mint a családban élő cicáknak. Tehát ha kóbor macskát szeretne örökbefogadni, az első út mindig az állatorvshoz vezessen.

Az ivartalanítás

A korrekt és tisztességes menhely csak ivartalanított állatot ad örökbe, ám ha nem menhelyről fogadja be a cicát, az állatorvosi vizsgálat keretében kérje azonnali ivartalanítását is. Ha lehetséges, az orvos ezt örömmel elvégzi. Ez a műtét nem csak egészségügyi előnyökkel jár az állat számára, de segít az agresszivitás vagy egyéb, nem kívánatos viselkedési formák (pl. vizeletspriccelés) visszaszorításában.

A tanítás

Ha egy macska már jó ideje szabadon él, szükség lehet arra, hogy megtanítsák neki, hogyan kell családban élnie. Meg kell tanulnia az alom használatát, azt, hogy hol kaparhat, stb. Amikor hazaviszi, korlátozza a macska mozgását csak egyetlen helyiségre, legyen ide elkülönítve a többi állattól, ha van ilyen. Ügyelni kell arra is, hogy ha él gyermek a családban, az hogyan foglalkozik a cicával, nehogy kölcsönösen sérülést okozzanak egymásnak. Igyekezni kell minden nap pár órát arra szánni, hogy a macska megszokja új otthonát, a család szabályait és szokásait. Ez sok türelmet igénylő feladat.

Az etetés

Egy korábban szabadon élő macskának bizony fura étkezési szokásai lehetnek. Nincs hozzászokva a rendszeres és bőséges étkezésekhez, de nem szabad kétségbe esni. Ezt igen hamar meg fogja szokni az állat. Amikor hazaviszi, adjon neki egy tál friss vizet, de ne etesse meg azonnal. Amikor úgy látja, hogy túl van az első stresszen, és éhesnek tűnik, kínálja meg egy kevés (de tényleg csak kevés) száraztáppal, konzervvel vagy akár tonhallal.

A megszokás

Még ha úgy is tervezi, hogy a macska kijárhat a kertbe, udvarba, az első időben tartsa kizárólag a lakásban. A cicának meg kell szoknia az új otthonát, de a gazdát és a család többi két- és négylábú tagját is. Rögzülnie kell benne, hogy a gazdi az, aki mostantól az ételt, a menedéket és a sok szeretetet biztosítja. Persze nem ritka, hogy a beilleszkedés időszakában a cica viselkedési problémákat produkál, de ezek jó része szépen, lassan eltűnik, ahogy egyre jobban megszokja új körülményeit. Ha a macska elbújik valamelyik bútor alá, ne húzza ki, ne rángassa, inkább üljön le és kezdjen el halkan, nyugodtan beszélni hozzá. Nem baj, ha nem jön elő azonnal, hagyjon ott elérhető közelségben vizet, ételt és alomtálat, előbb vagy utóbb előbújik, és hamarosan realizálja, hogy bizony, ezeket a dolgokat a gazdi biztosítja neki.

Más módok a segítségre

Persze nem mindenki tud macskát örökbefogadni, az emberek és családok kapacitásai végesek, és képtelenség a világ összes kóbor állatát gazdához juttatni. De aki késztetést érez a segítségre, még korlátozott lehetőségei mellett is megteheti. Nagyon sok menhely, macskamentő alapítvány örül, ha önkéntesek segítik munkájukat, akár az állatok befogásában, állatorvoshoz szállításában, ellátásában.

Ajánlott cikkek