Ha csócsál az eb, a gazdi rágja a kefét

Gyakori panasz az egy évesnél fiatalabb kutyák gazdáitól, hogy kedvencük mindent megrág. A rágást felerészben a kíváncsiság, felerészben a fogzás és fogváltás okozza, de teljes egészében jó móka az ebnek. Egyfajta jutalom saját magának, márpedig a kellemes és jutalmazó dolgokat ismételni kell!

Ám a gazdi ezt nem akarja, sokkal inkább szeretné megóvni otthona épségét. Számára nem annyira jutalom, mint inkább bosszúság a sok szétrágott cipő, kibelezett kanapé, megrágcsált asztalláb.

A kutyák több ok miatt rágnak. Először is, mert kíváncsiak. Mivel nem tudják megfogni lábujjaikkal a dolgokat, hogy megvizsgálják, hát a szájukat használják e célra.

kis tacskó fűben cipőt rág

Másodszor négy hónapostól hat-nyolc hónapos korukig váltják a fogaikat, azaz ilyenkor cserélődnek le a tejfogak maradandó fogakra. A rágás ebben az időszakban enyhíti az íny kellemetlen feszülését és viszketését. Harmadszor pedig a rágás segít a felesleges energia levezetésében, márpedig egy unatkozó kölyök rengeteg felesleges energiával bír. Ezt az energiát, ha nem mozog eleget és nem jut elég mentális kihíváshoz, bizony a lakás tárgyain vezeti le.

Negyedszer pedig: a kutyák gyakorta szenvednek az úgynevezett szeparációs szorongástól. Ilyenkor pedig előszeretettel rágcsálják azokat a tárgyakat, melyeken érzik a gazdi illatát. Ezzel segítenek magukon, csökkentik saját szorongásukat.

kiskutya cserép virágot rág

Végezetül pedig pár kutyafajta arra lett kitenyésztve, hogy munkája során intenzíven használja a száját. A retrieverfélék családja például híres a túlzott rágási hajlamról, különösképpen kölyökkorban.

Húzza ki a fogzási időszak méregfogát!

Ha lehetséges, meg kell próbálni túlélni a fogzási időszakot a lehető legkisebb veszteséggel. Ennek első lépése, hogy biztonságos és kellemes menedéket teremt a kutyának. Egy ketrec vagy szállítódoboz, minden szükséges kényelemmel ellátva tökéletes lesz! Amikor azon gondolkodik, hogyan lehet mindent biztonságossá varázsolni a kölyök számára, bizony le kell mennie az ő szintjére. Álljon négykézlábra és ebből a perspektívából szemlélje a lakást. Az elektromos vezetékek, a függönyzsinórok, a szőnyegek rojtjai ilyen szemszögből teljesen másnak látszanak, ugye?  Minden olyan helyzetben, amikor nem tud figyelni a kölyökre, egyszerűen tegye be az ő kis biztonságos odújába, lehetőleg néhány játékkal és rágókával együtt.

beagle kutya párna szivacstölteléke között cipőt rág

Ne sajnálja a pénzt a rágható játékokra. Válasszon olyanokat, amelyek mind méretben, mind rághatóságban megfelelnek kedvence méretének. Minden játéknak van előnye és hátránya. Ezek mérlegelésével mindig a lehető legideálisabbat válassza. Higgye el, megéri a befektetést, hiszen olcsóbb pár játékot venni, mint a bútorokat javíttatni vagy pótolni. Soha ne adja oda egyszerre az összes játékot. Időnként cserélje őket, így a kölyök nem tudja megunni őket. A legkedvesebbet tartogassa azokra a pillanatokra, amikor a kutyának az odújába kell mennie.

Célozza meg a jó viselkedést!

A kutya csak akkor tanulja meg, hogy mit szabad és mit nem, mi rágható és mi nem, ha az embertől időben kap visszajelzést. Ha csak ránéz az asztal lábára vagy akár el is kezdi rágni, az azonnali tiltószó (pl. egy „fúj”) megfelelő visszajelzés. Ám ez nem elég. El kell terelni a figyelmét egy elfogadható játékkal. Amikor azt látja, hogy a kölyök valamelyik játékát rágja, ne feledje el megdicsérni és megjutalmazni valamilyen finomsággal. Biztassa bátran, hogy játsszon vele. Ne felejtse el, hogy azt a viselkedést, amit jutalmaznak, sokkal szívesebben ismétli újra és újra a kutya. Ha az asztalláb vagy a szőnyegrojt formája hasonlít valamelyik kedvelt játék formájára, egyszerűen fújja le távoltartó spray-vel.

Nagyon fontos emlékeznie arra is, hogy egy kölyökkutyának nem kell belaknia azonnal az egész házat. Ha a családban vannak gyerekek, akik szanaszét hagyják a játékaikat, netalán a párja olyan, aki nehezen találja meg a szennyes tartót, célszerű a kutyát távol tartani az érintett helyiségektől. Csukja be az ajtókat vagy szereljen fel kiskaput addig, amíg a rágási időszak el nem múlik. A dolgok megfelelő kezelését és a tanácsolt módszereket kombinálva minden kölyök gyorsan  és viszonylag kevés kárt okozva kinövi a rágcsálós korszakát.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban