Ha az öreg gazda megy el előbb....

Az állattartás felelősséggel jár. Életünk során gondoskodunk kedvencünk táplálásáról, egészségéről, mozgásáról, mentális egészségéről. Ám gondoskodnunk kell arról is, mi lesz vele, ha mi végleg elmegyünk. Sok idős ember él magányosan, család nélkül, kutyájával, cicájával.

Ám olyan csak a hollywood-i álomgyár meséiben van olyan, hogy a gazdi kastélyát és milliós vagyonát kedvenc kutyájára hagyva, elrendelve a róla való gondoskodást. A mese nem a valóság. A valós életben még életünkben el kell döntetnünk, mi legyen szeretett kedvencünk sorsa, ha mi már nem leszünk.

idős hölgy ül, karjában kutyával

A felelős gazda idős korában is felelős gazda marad. Amíg ereje és lehetőségei engedik, teljes mértékben gondoskodik kedvencéről. Aztán amikor elfogy az ereje, lejár az ideje, számára is megnyugtató, ha tudja, kutyája vagy macskája biztonságban és szeretetben fog tovább élni.

Hogyan?

Gondoskodni kell arról, hogy mely családtag vagy barát az, aki vállalja a kutyáról való gondoskodást halálunk után. Ez személyes megbeszélést igényel. A leendő gazdának tudnia kell, milyen esetleges betegségekkel, magatartási zavarokkal küzd a kutya, mit szeret és mit nem. Minden információt át kell adni ahhoz, hogy felelős döntést hozva vállalhassa el a további gondoskodást. Tájékoztassa a potenciális gazdát vagy gazdákat, hogy nagyjából mennyibe kerül a kutya tartása havi szinten.

Legalább egy szomszédnak legyen kulcsa a lakáshoz. Tudja, hogy hány állat él ott, és legyen felírva neki minden fontos telefonszám, akit értesíteni tud.

német juhászkutya temetőben, gazdája sírjánál ül

Végakarat

Bár kevesen teszik, ne ódzkodjon végakaratába belevetetni a kutyáról való gondoskodást sem. Jelölje ki nyugodtan azt a személyt, akivel korábban már megállapodott, de senkit se állítson kellemetlen helyzet elé. Soha ne bízza végakaratában olyan családtagra vagy barátra a kutyát, akivel nem egyeztetett.

Menhelyek

Előfordulhat, hogy a gazda cselekvésképtelenné válik, megbetegszik vagy meghal, és nincs, aki gondoskodjon ott maradt kedvencéről. Ilyen esetben az állat menhelyre kerül, hacsak egy jólelkű szomszéd meg nem sajnálja, és be nem fogadja.

Ha el akarja ezt kerülni, egyeztessen fajtamentő szervezetekkel vagy olyan menhellyel, amelyben bízik, és hivatalosan is bízza meg őket a kedvencéről való gondoskodással halála után vagy betegsége és akadályozottsága esetén.

Ajánlott cikkek