Ha a kutyát idegesíti a totyogó baba....

Ha a kutya kicsit ideges a totyogó baba közelében

Vannak kutyák, melyek idegessé válnak a totyogó baba közelében, mások akár félelmet is érezhetnek. Ezekben az esetekben használja a tanácsokat, és tanítsa meg kedvencének, hogy akár jól is elsülhet a babával való interakció. Minél több pozitív élményt tud a gyerekhez kötni, annál hamarabb múlik idegessége, félelme. Amikor sétálni megy a babával, vigye el a kutyát is. Amikor játszik a babával, ne zárja el, vagy ki a kutyát, inkább találjon módot arra, hogy az eb is részt vegyen a játékban.

Jó a baba a háznál!

A félénk kutyák számára akár sokkoló is lehet, amikor a baba elevenebbé válik, ráadásul hangosabb és mozgékonyabb is lesz. Szerencsére ez az időszak nagyjából egybeesik azzal a korszakkal, amikor a kicsik előszeretettel dobálják ki ételüket az etetőszékből, piskótájukat a járókából. Használja ki a kutya falánkságát, és vegye rá, hogy segítsen a takarításban! Sőt, lehet, hogy kérni sem kell, egy idő után önként őrzi majd a kicsi környezetét, aki előszeretettel dobálja a négylábúnak a falatokat. Végül is nem olyan rossz a baba a háznál!

masnis kislány pici kölyökkutyát kézzel irányt a tálkájához

Mit NE tegyen?

Soha ne kényszerítse a kutyát a gyerekkel való interakcióra.  Engedje, hogy maga döntse el, mit akar, vagy nem akar. Ha feszültnek vagy idegesnek látja, beszéljen hozzá kedvesen, nyugtassa és dicsérje.

Ha a kutya idős, beteg vagy sérült

Azok a kutyák, amelyek idősebbek, krónikus fájdalommal, vagy érzékelési zavarokkal (vakság, süketség) küzdenek, nehezen alkalmazkodnak a gyerekekhez, mivel ez káoszt és kizsámíthatatlanságot hoz az életükbe.

Ha előre tudja, hogy a kutya rosszul fog reagálni a gyerekre, próbálja megelőzni a problémákat.

Minden más állathoz hasonlóan a kutyák is agresszivitással reagálnak, ha fájdalmas helyen érintik meg őket, vagy félelmet keltenek bennük. Ezt tartsa észben akkor is, ha kedvence önnel, vagy más felnőttel szemben sosem volt agresszív. Ne gondolja, hogy azért, mert a kutya alapvetően jó természetű, és ragaszkodik önhöz, még nem képes a gyereket megharapni.

kislány gyengéden öleli a kutyát, és együtt néznek ki az ablakon

Amennyiben idős vagy legyengült a kutyája, érdemes számára egy nyugodt és biztonságos helyet keresni a lakásban, amikor a gyerek mászni kezd. Bár tény, hogy így több munka hárul önre, de még mindig jobb, mint kitenni őket esetleges rizikós helyzeteknek.

Ha a kutya harapással reagál az érintésre, mert fájdalmai vannak, vagy nagyon öreg, nem biztos, hogy jó társ a gyerek számára. Amennyiben úgy érzi, nem tudja őket biztonságosan elkülöníteni, sem pedig folyamatosan csökkenteni a fájdalmát gyógyszerekkel, érdemes elgondolkodnia, hogy másik otthont keressen az ebnek.

Talán valamelyik családtag vagy barát szívesen segít a probléma megoldásában.

Ha a kutya agresszívan reagál a totyogó babára

Az, hogy a kutya agresszivitást mutat a gyerekkel szemben, azért van, mert nem szocializálódott megfelelően a gyerekekkel, így nem csak idegennek, ismeretlennek, de rémisztőnek is találja őket. Más esetben az eb nem fél a gyerektől, de agresszívvé válik, amikor ételét, játékát, egyéb kincseit védi.

A kicsi gyerekek nem értik meg, hogy vannak helyzetek, amikor a kutyát békén kell hagyni. Ráadásul ők még nehezen ismerik fel a kutya figyelmeztető jelzéseit, vagy a morgást és ugatást szórakoztatónak találják. Márpedig ennek katasztrofális következményei lehetnek.

Ezen túlmenően a kutyák egy egészen kis része a gyereket egyszerűen csipogó-sípoló játéknak tartja, az erre adott reakció pedig veszélyes lehet. Ezekben az esetekben a harapás szinte elkerülhetetlen.

kisfiú lábbal hajtós játákautóban ülve sétáltatja a kutyát

Mit tehet?

Kérjen segítséget! Ha a kutya bármikor is agresszív jeleket mutat a totyogós baba közelében, tartsa őket távol egymástól, és forduljon valamelyik kutyaiskola profi szakemberéhez.

Tudja-e korrigálni az agresszív viselkedést?

Nyilvánvaló, hogy a kutyának a gyerek iránt tanúsított agresszív viselkedését meg kell gátolni. Persze mindezt sem fizikai, sem verbális büntetéssel nem lehet elérni.

A büntetés pont ellenkező hatást vált ki a kutyából, mert arra tanítja, hogy amikor a gyerek a közelében van, csak rossz dolgok történhetnek. Még egy ok, amiért utálhatja a csemetét. 

Tehát se a morgásért, ugatásért, a fogak kivillantásáért ne büntesse az ebet. Nagy szerencse, ha a kutya ad le figyelmeztető jelzést a harapás előtt. Ám a büntetés hatására ezek a figyelmeztetések megszűnnek, és később nem fogja tudni, mikor várható harapás. Viszont amíg csak morog, van ideje a gyerek és a kutyát szeparálni.

A legjobb módszer, ha arra fókuszál, hogy az agresszív viselkedés motivációit megváltoztassa. Ha azért lesz agresszív a kutya, mert körülötte totyog a gyerek, tanítsa meg neki, hogyan érezheti jól magát ebben a helyzetben. Mindehhez persze jó, ha van profi segítség, ne szégyellje hát kutyakiképző tanácsát kérni.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban