Ha a kutya utálja a vizet

Vannak kutyák, melyek megőrülnek, ha vizet látnak, és azonnal a tóba, folyóba, medencébe vetik magukat. Még a sós tengervíz sem lehet visszatartó erő. Elég csak a labradorokra gondolni, ugye? De bizony nem minden kutya szeret pancsolni, úszni, sőt, van köztük, amelyik annyira fél, hogy ha a mancsa vizes lesz, máris pánikba esik. Azért nem kell elkeseredni, ez a helyzet is orvosolható.

De miért fél a kutya a víztől?

Még a vízi kutyának nevezett fajták közül sem mindegyik kutya szereti a vizet, pedig egykoron vízi vadászatra tenyésztették őket. Őket bizony hosszasan kell csalogatni, és nagyon óvatosan közelyteni velük a vízhez. De mi lehet az oka ennek a félelemnek?

bulldog medencében, gumimatracon

  • A fürdetés. Lehet, hogy a kutyának rossz tapasztalatai voltak a fürdetések során, vagy valamilyen kellemetlen élmény kapcsolódik számára a vízhez. Valami fájdalmas volt fürdetéskor, vagy megégette a túl meleg víz, de millió más ok is előfordulhat. Márpedig ha az agyában a vízhez valami rosszat kapcsol, akkor hiába a legszebb tengerpart, a legmenőbb medence, a legfrisebb víz, hiába nagy meleg, ő nem fog belemenni.
  • Ismeretlen helyzet. Megeshet, hogy nem a vízzel van baja, pusztán csak az ismeretlen helyzet zavarja. Túl nagy a vízfelület, mások a hangok, mint amit megszokott, új illatok veszik körbe. Ez mind zavaróan hathat, hát még ha mindez egyszerre omlik rá.
  • Személyiség. Vannak kutyák, melyek alaptermészetükből eredően aggodalmaskodóbbak, nem szeretnek kockáztatni, így számukra egy nem felmérhető mélységű vízbe ugrani komoly kihívás, amit alaposan meg kell fontolni.

Van-e megoldás?

Ezek a tippek segíthetnek megnyugtatni a kutyák, mielőtt nekikezdenének a pancsolásnak:

  • Lassú léptekkel haladjon. Figyelje meg, hol van az a pont, ahol a kutya még jól érzi magát, és legyen az a kiindulási pont. Az se baj, ha ez a pont száz-kétszáz méterre van a parttól, ne erőltesse a közeledést, mert csak a félelmét fokozza vele.
  • Használjon jutalomfalatot. Tegye vonzóvá és kiemelten kellemes élménnyé a parti sétákat. Vigye magával a legvonzóbb, legvágyottabb jutalomfalatot.
  • Lassú víz partot most. Mindenképp lassú sodrású vagy állóvizet keressen az ismerkedéshez, mert ez minden szempontból kevésbé rémisztő az eb számára.
  • Maradjon nyugodt. Ha a gazdi nyugodt, a kutya is az lesz, legalábbis sokkal nyugodtabb.
  • Tegye élvezetessé a kiruccanást. Ha a kutya azt látja, hogy a víz mellett lenni jó móka, élvezetes kikapcsolódás a gazdi számára, akkor ő is szeretne benne részt venni.
  • Menjenek haverokkal. Ha az eb négylábú cimborái között van vizet szerető kutya, akkor egyeztessen a gazdájával, és menjenek együtt. Egy úszni tudó kutya meg tudja mutatni a barátjának azt, hogya víz igazén klassz dolog.
  • Szerezzen be mentőmellényt. Sok kutyának segít, ha mentőmellény van rajta, mert ezáltal nagyobb biztonságban érzi magát. Sőt, van, amelyik kifejezetten szereti ezt az öltözéket. Ebben a webáruházban 8891 forintért találtunk prémium minőségű mentőmellényt, de a nagyobb kutyákra sem sokkal drágább.

kutya mentőmellényben úszik, gazdi tartja

Kezdjék otthon a gyakorlást

Minél többet gyakorolnak, annál komfortosabban érzi majd magát a kutya, ha elérkezik a vízparti kirándulás ideje.

  • Szerezzen be egy gyerekmedencét, de még jobb, ha egy igazi kutyamedencét vesz. A Trixie Dog Pool medencére is itt találtunk rá. Nagy előnye, hogy anyaga tartós, a kutya karmai nehezen tudják kikezdeni. A meleg napokon igazán kellemes a vízben pancsolni, vagy csak lábat áztatni. A kert vagy terasz ismerős hely, ami biztonságot ad, a medence vize pedig a meleg napokon hűsít.
  • A fürdetés legyen móka. Jutalomfalatokkal, kellemesen langyos vízzel és sok-sok dicsérettel a fürdetés pozitív élménnyé tehető.
  • Apró léptekkel haladjon. Mindig figyelje a kutya reakcióit, és az ő üteme szerint haladjon. Ha nem akar a vízbe menni, ne dobja bele, ne fröcskölje le, inkább csalogassa oda jutalomfalattal, és mindig lássa az örömöt a fazdi arcán, amikor pancsol.

vízben úszó kutya alulról fotózva

Esélyes, hogy az a kutya, amelyik fél a víztől, soha nem lesz sem úszóbajnok, sem sikeres vízi vadászeb. Nem is szabad, hogy ez legyen a cél. Ám azt elérni, hogy komfortosan érezze magát a víz közelében, hogy ha melege van, le tudja hűteni magát egy kis mártózással, vagy a mentőmellényben jól érezze magát, nem lehetetlen feladat. Pusztán türelem és kitartás szükséges hozzá.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban