Fűben-fában orvosság

Tudjuk, hogy fűben-fában orvosság van. Mégis, a modern korok embere szívesebben szed kemikáliákat, olyan gyógyszereket, amelyekről azt sem tudja, mi van bennük. Sőt, legtöbben ilyen szereket adnak kedvenceiknek is. Sokszor nem is kell nagyobb baj, betegség ahhoz, hogy elkezdjük kapkodni a tablettákat, pirulákat, vagy elkezdjük adagolni azokat kedvenceinknek.

Elég egy gyenge fájdalom, apró emésztési zavar, székrekedés, és máris a gyógyszeres ládikához kapunk. Pedig manapság kifejezetten divat lett az egészséges életmód, egyre menőbb étrendek keringenek, divat edzőterembe járni. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, hogy ne szennyezzük a környezetet, a szervezetünket és kedvenceink szervezetét pedig gondolkodás – és sokszor alapos indok – nélkül szennyezzük.

Pedig nagyanyáink is tudták, hogy a legtöbb apróbb vagy akár nagyobb probléma kiválóan orvosolható gyógynövényekkel, sőt, sokszor komoly betegségek előzhetők meg velük. Azért, mert a gyógynövények természetesek, nem tartalmaznak vegyi összetevőket, mesterséges adalékokat, még lehetnek elég erősek, sőt, olyan erősek is, hogy akár betegségek kezelése is alkalmasak.

Az őszi kirándulások kifejezetten alkalmasak lehetnek még fellelhető gyógynövények begyűjtésére. Aki még nem próbálkozott ilyennel, persze inkább hozzáértő emberrel induljon útnak először, hiszen első látásra sokszor gaznak tűnő növény is kincset érhet. Ha pedig rájön, mi mindenre lehet jó a gyógynövény, akkor tavasszal és nyáron sem fog az út szélén hagyni értékes növényeket. Ám ha az egészséges életmód jegyében sincs kedve kirándulni, gyógynövényekkel akkor is próbálkozhat, hiszen ma már egyre több helyen lehet kapni ilyen tiszta termékeket. Célszerű nem a filteres változatot venni, hanem olyan kis zacskókat keresni, melyek egyfajta gyógynövényt tartalmaznak. Ezekből később akár házilag is készíthetők igen hatékony keverékek.

kanálban vitaminok, kutya a száját nyalja

A kamillát valószínűleg mindenki ismeri. Gyerekként, ha fájt a gyomrunk, nagyi sokszor főzött kamillateát. Nos, kutyáinknál is előfordulhatnak emésztési zavarok, akár bélgyulladás. Az a kutya, amelyik habzsol, bizony gyakran szenved emésztési zavaroktól, a félős, rettegő ebeknél pedig gyakori a fekélyes megbetegedés.  

Karácsonykor, húsvétkor a lepotyogó ételeket felhabzsolják az ebek, sokszor a vendégek is megkínálják őket, és bizony az össze-vissza falatozás során sokszor olyan falatokat is lenyelnek, melyek az emésztőrendszer számára irritálók.

Mivel a kamilla gyulladáscsökkentő, nyálkahártyát védő, sőt, sebgyógyulást segítő hatású, így ezeknél a problémáknál hatékonyan alkalmazható. Sőt, a kamilla légúti problémák esetén is hatékony, legyen szó köhögésről, megfázásról (ami bizony az ebeket sem kíméli). A hideg vizes-kamillás borogatás bőrproblémák esetén kiváló, legyen szó akár csípésről, allergiáról, vagy gombás megbetegedésről, de a gyulladt szem is hálás lesz, ha egy kis borogatással enyhítjük.

Weöres Sándor verséből ismerős a galagonya. „Őszi éjjel. izzik a galagonya. izzik a galagonya. ruhája”. Nos, a gyönyörű, piros gyógynövény az idős állatok számára kiváló szer.

Szívelégtelenség, szívgyengeség esetén ajánlják használatát, de akkor is hatékony, ha a szívpanaszok idegi eredetűek. Mivel a szív működése nehézlégzés esetén sokkal nehezebb, így légzési problémák esetén is alkalmazható ez a gyógynövény, hogy enyhítse a szív terhelését. A galagonya bogyója érfalvédő, antioxidáns hatású, de ügyelni kell, mert nagy mennyiségben hasfogó hatású is.

Sokan utálják a csalánt, mert csípése égő, fájdalmas nyomot hagy. Pedig a csalán igen hasznos gyógynövény, csak vigyázni kell leszedésekor. A csalán erős vizelethajtó hatású, ezáltal pedig méregtelenítő funkciót is ellát, ugyanis a vizelettel együtt a káros szervetlen anyagok is kiürülnek a szervezetből. Emellett természetes gyulladáscsökkentő hatással bír, kifejezetten hasznos az ízületi gyulladások esetében. Mivel a csalán fehérje- és ásványi anyag tartalma magas, ezért kiváló erősítő szer is. Emésztőrendszeri problémákra is adható, ha nincs otthon más gyógynövény, és nem mellékes vérzéscsillapító tulajdonsága. Kisebb sebre helyezve, vagy a bevágott karmot beborítva a csalánlevéllel, a vérzés rövid idő alatt eláll.

Sok háztartásban található körömvirág kenőcs. A gyógynövény maga is igen hatékony, ráadásul otthon is könnyen termeszthető, nem mellékesen pedig szép.

Fekélyek, felfekvések, kelések, zúzódások, műtéti sebek, forrázás, napégés esetén lemosással segít a körömvirág, a kenőcs pedig kisebb sebek, vágások, horzsolások, csípések gyors gyógyulására hatékony, de ekcéma, bőrgyulladás és allergiás viszketés esetén is érdemes előkapni. Szoptató szukáknál a mellbimbó sebesedésére igen ajánlott ez a tiszta szer! Sőt, a körömvirág a szájüregben is alkalmazható. Ha valami felsérti a kutya ínyét, nyelvét, azok elkezdenek vérezni, vagy akár begyullad a foga, a körömvirágos ecsetelés csodákat tud tenni, de a kamillás-körömvirágos tea itatása is segíthet.

A körömvirág és kamilla főzetéből készült tea egyébként az emésztési problémákra igen hatásos, míg a zsályával kevert körömvirág a sokat ugató, vagy kennelköhögésben szenvedő kutya rekedtségére kiváló.

Az aloe vera ugyan erdeinkben, mezőinken nem gyűjthető gyógynövény, ám sokan nevelgetnek otthon, az erkélyen, vagy a kertben aloe verát.

Ez az Arábiából származó gyógynövény nem csak a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban használatos, de az állatok kezelésében is igen hatékony. A hölgyek elsősorban fiatalító hatása miatt kedvelik, ám nem mellékesen igen jó nyugtató, sőt, sejtregeneráló és immunerősítő is. Számtalan betegségre, bőrelváltozásra és emésztőszervi problémára sikeresen alkalmazható, leginkább antibakteriális, sebgyógyító, bőrnyugtató, antioxidáns, gyulladás gátló, antiallergén, rákellenes és daganatellenes hatásai miatt.

orvos fiolában pirulákat mutat a kutyának

Nos, ez a felsorolás természetesen közel sem teljes, hiszen temérdek gyógynövény és azok keveréke használható hatékonyan. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy akár az emberek, a kutyák is lehetnek érzékenyek, akár egy-egy gyógynövényre is, ezért mindig óvatosan, fokozatosan szabad csak azok hatékonyságát kipróbálni. Alkalmazni csak akkor lehet a gyógynövényt, ha megbizonyosodtunk arról, semmilyen allergiás hatást nem vált ki.

Amennyiben komoly betegség áll fenn a kutyánál, a gyógynövényes kezelés nem helyettesítheti a szakszerű állatorvosi ellátást. Ilyen esetekben a gyógynövények alkalmazása – akár terápiaként, akár a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként – csak az állatorvossal való egyeztetés után történhet.

Ajánlott cikkek