Fagyizó kutyák

A legtöbb ember szereti a fagyit, és bizony, az első tavaszi napsugarakkal indul a fagyiszezon is. Mert a fagyi finom, édes, hűvös, és még prpgramnak is jó egy kis családi vagy baráti nyalakodás. Sokan kutyasétáltatás közben ugranak be a közeli cukrászdába, és ha már ott vannak, hát elgondolkodnak, miért ne kaphatna a jeges édességből kedvencük is egy gombócot.

Potenciális egészségügyi problémák

Alap tétel, hogy a fagylalt nem egészséges a kutyák számára. Persze egy nyalásnyi finpm fagyitól még nem fog az állatorvosnál kikötni az eb, de az tény, hogy a fagylalt nem lehet része a kutya étrendjének, és állandó vagy rendszeres jutalomként sem ajánlott adni.

Egy felnőtt kutya gyomra nem képes megfelelően kezelni a laktózt. Míg kölyökként megemésztik a tejet (igaz, ez az anyjuktól kapott anyatej, és nem a tehén- vagy egyéb tej), addig felnőttként már nem. Emiatt pedig ha tejes ételt kapnak, akkor jelentkezik a puffadás, bélgáz képződés, hasmenés, hányás. Persze általában – és szerencsére – csak egy kis gázosodás tapasztalható a jeges.-tejes fagyi elnyalása után, de ha egy picike kutya eszik meg sok jégkrémet vagy fagyit, akkor bizony komolyabb problémák is lehetnek.

Ha pedig a kutya túlsúlyos vagy cukorbeteg, akkor bizony tényleg érdemes messzire elkerülni vele a cukrászdákat.

A jégkrém és a fagyi ugyanis igen magas cukortartalommal bír, a diabetikus finomságok pedig a xylit tartalom miatt veszélyesek a kutyák számára, de bármilyen más mesterséges édesítőszer potenciális veszélyforrás. Emellett bizonyos íz anyagok is veszélyt jelentenek. Például a csokoládéban levő theobromine, vagy a kávé koffein szintje, a szőlőt vagy mazsolát tartalmazó fagylaltok még kis mennyiségben is ártalmasak. Egyes diófélék is kockázatosak, például a makadámiadió, de a pekándió, a dió és a mandula magas zsírtartalma is egészségtelen a számukra.

három jégkrém grafikán

Akkor milyen fagyit ehet a kutya?

Ha mindenképpen és megingathatatlanul eldöntötte, hogy a séta során útba ejtik a fagyizót, és kedvence is kap egy gombócot, igyekezzen neki gyümölcsízű vagy sima vanília fagyit választani. Első fagyizásnál ne tömjön bele egy egész  gombócot, inkább csak pár nyalásnyit engedjen, és figyelje, hogyan hat a kutya gyomrára, emésztésére. Ha két órán belül puffadás, gázosodás, hányás, hasmenés jelentkezik, akkor mondjanak le a jeges élvezetről.

Lehet, hogy sokkal jobb ötlet, és jóval egészségesebb is, ha otthon készít jeges finomságot a kutyának.

A banán, mogyoróvaj és egy kis joghurt (mely sokkal kevesebb laktózt tartalmaz, mint a fagylalt) összekeverve és fagyasztóba téve röpke idő alatt isteni kutyafagyi lesz, de szinte bármilyen, az eb számára egészséges hozzávalóból kreálható finom nasi a számára. Ebben a cikkükben találhat pár finom receptet.

Az úgynevezett vegán fagylaltok és a fagyasztott natúr joghurt sokkal jobb a kutya számára, mint az édes fagyi, ugyanis ezek nem csak kevesebb cukrot tartalmaznak, de tejből is kevesebbet vagy semennyit. Persze ezek kínálását is csak fokozatosan szabad elkezdeni, azaz először mindig egy kis adagot adjon a kutyának, figyelje a hatásokat, és csak abban az esetben növelje a mennyiséget, ha nem tapasztal problémát.

három tölcséres fagyi grafikán

Ha a kutya fagyit lop…

Mert hát ilyen is megeshet. Leesik egy gombóc, és hipp-hopp, mire észbe kap a gazdi, a kutya fel is lefetyelte. Azért nem kell pánikba esni, érdemes inkább átgondolni, milyen fagyi volt a zsákmány, és mennyit evett az eb. Ha nem volt a jégkrémben vagy fagylaltban semmiféle, az eb számára veszélyes összetevő, akkor valószínűleg nem lesz gond. Ezzel együtt érdemes figyelni, lehet, hogy kicsit fokozódik a gázképződés a beleiben, többször kell kivinni.

Ám ha olyan fagyit csent el, amiben mesterséges édesítőszer van, esetleg makadámiadió, koffien, csokoládé, szőlő vagy mazsola, akkor érdemes kikérni az állatorvos véleményét, és a vizsgálatig árgus szemekkel figyelni az ebet.

A valóban felelős gazda nem kockáztat. Nem ad fagylaltot a kutyának, vagy ha igen, akkor az minden esetben saját, házi készítésű jeges édesség, biztonságos és egészséges összetevőkből.

Ajánlott cikkek