Csipdes és rágcsál?

Vannak kutyák, melyek amikor izgatottá válnak, úgy akarják kimutatni a szeretetüket és a figyelmüket, hogy elkezdik rágcsálni a gazdit, akárcsak egy játékukat. Csipdesik a kezüket, csósálják a lábukat, a ruhájukat. De mi lehet az oka ennek a viselkedésnek?

#1: Szeretnék megosztani érzéseiket

Az emberek a kezeiket használják érzelmeik kifejezére: átölelik, megsimogatják a másikat. A kutyák ugyanilyen céllal használják a szájukat.

#2: Játszani szeretnének

A harapások ebben az esetben nem ártó, bántó szándékúak. A kutya csak jelezni akarja, hogy ő játszani szeretne. Nem annyira a simagtásra vágyik, mint inkább egy kis közös bolondozásra. Megfigyelhetik a gazdik, hogy a csipkedés, harapdálás olyankor fordul elő a leggyakrabban, amikor ők a fotelben ülve inkább simogatnák a kutyát és pihennének, ám az eb végre szeretne a hosszú, magányos nap után egy kis hancúrozást a gazdival.

Míg a harapás általában agresszív viselkedési forma, a gyengéd harapdálás, azaz a csipkedés inkább felhívás keringőre, azaz indító lövés a kommunikációra, interakcióra.

#3: A környezet megismerése

A csecsemők is elsősorban a szájukkal fedezik fel a világot. Nem tesznek másként a kölyökkutyák sem. Ez az oka annak, hogy amikor a kiskutyák együtt játszanak, a lehető legváltozatosabb módokon használják a szájukat, és a fogaikat is.

#4: Genetikai okok

Bizonyos fajták, különösen a terelőkutyák, mint a corgie, a collie, a német juhász nagyobb eséllyel csipkedik az embereket. Őket arra tenyésztették, hogy tereljék a nyájakat, egyben tartsák azt. Az állatok lábának megcsípésével terelik vissza az elkódorgó egyedeket a nyájhoz.

kutya gazdi nadrágszárát harapja

Persze pusztán az adott kutya fajtája miatt a feltételezéseket nem szabad tényként kezelni. Hiába tenyésztették például a retriever fajtákat is úgy, hogy a munka során használják a szájukat, bizonyos mértékű harapás már gondot jelenthet, különösen kisgyermekes családoknál. Ráadásul egy nagyobb testű kutya nagyobbat is tud csípni, harapni, még akkor is, ha ezt csak játékból teszi.

#5: A rágás igénye

Kölyökkorban a fogzás igen kellemetlen időszak a kiskutya számára. Később, a fogzási idpszak lezárultával, de felnőtt korban is jelentkezhet a vágy a kutyában, hogy rágcsálhasson valamit. Szeretne egyszerűen csak a mancsai közé kapni valamit, és elmélyülten rágcsálni azt.

Játékos csipkedés vs. agresszív harapdálás

A játékos csipkedést és az agresszív harapdálást nem nehéz megkülönböztetni, ugyanis ez utóbbi általában sokkal közvetlenebb. Agresszív harapáskor az állat testbeszéde is teljesen más, az állat szemből közelít, teste merevebb, egyenesen áll, és nem ad ki hangot. Ha azt látja, hogy a kutya az emberre fókuszál, és hirtelen mozdul, akkor nagy eséllyel harapni fog.  A harapás agresszív viselkedés, és a benne rejlő veszély miatt megfelelő képzést és szakmai segítséget igényel a kutya és gazdája.

kölyökkutya gazda nadrágszárát húzza

Persze nem kizárt, hogy a kölyökkorban játékosan csipkedő kiskutya felnőttként harapni fog, már csak azért is, mert a felnőtt kutyának nagyobbak a fogai.  Tehát már a játékosnak szánt csipkedés is fájdalmas harapás lesz, ezért kell még időben leszoktatni róla a kutyát.

Mit szabad és mit nem?

Amikor azt írtuk, hogy le kell szoktatni a külyökkutyát a játékos csipkedésről, arra gondoltunk, hogy helyette más alternatívát kell kínálni neki, hogy kifejezze, mit szeretne. Tehát a nem elfogadható csipkedés helyett rá kell vezetni más szokásra.

Mit ajánljon a kutyusnak?

  • Ütemezett játékidőt az unalom elűzésére
  • A játékidő után elegendő stimuláció-mentes pihenőidőt,
  • Rágható játékokat (érdemes hetente cserélni másikra, hogy ne unja meg a kutya)
  • Interaktív játékok, stratégiai és ügyességi játékok
  • Fogzást segítő játékok
  • Megfelelő alternatív megoldás a csipkedés kiváltására

kutya rágójátékot húzza

Mit ne tegyen?

  • Nem szabad vad játékkal túlzottan stimulálni a kutyát
  • Még véletlenül se jutalmazza, ha csipked
  • Nem szabad csipkedéskor befogni a kutya pofáját, mert ez félelmet válthat ki

Ha az alomban a kölyök erősebben harap, testvérei nyüszítéssel, vagy esetleg visszaharapással jelzik a fájdalmat. Így tanulják meg a kiskutyák, milyen módon használhatják a fogaikat. Nagyjából ugyanezt kell tennie a gazdának is, azaz ha amikor a kutya megcsípi játék közben, és ő fájdalmasan feljajdul, érteni fogja a kutya a jelzést. Persze emellett célszerű abbahagynia a játékot is egy időre, valamint elvonnia figyelmét a kutyáról, hogy az érezze, a játáknak ez a formája nem jó.

kutya gazda ujját harapdálja

Ezekkel az ismétlődő negatív visszajelzésekkel a kölyök hamar megtanulja, meddig mehet el, hogy a játék még érdekes maradjon minden résztvevő számára. Nagyon fontos a kölyök játékszerei által való ösztönzése. Tehát amikor a kutya elkezd csipkedni, kínálni kell neki egy alternatív lehetőséget, azaz egy klassz játékot.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban