Cicakonyha

A macska megfelelő táplálása az egyik legfontosabb dolog, amit a gazda tehet annak érdekében, hogy kedvencét boldognak és egészségesnek tudja. De mit jelent a helyes táplálás? Nos, azt, hogy a megfelelő tápot, a megfelelő mennyiségben és a megfelelő időben kínálja neki.

Mit eszik a macska?

Nos, a megfelelő, a cica számára legideálisabb táp megtalálása nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Egyrészt tele vannak a boltok polcai, a kínálat zavarba ejtő, másrészt a gazdák elvesznek az olyan szavak rengetegében, mint organikus, prémium, kiegyensúlyozott, stb. Igazából nincsenek sem előírások, sem szabályozások ezekre a szavakra, vagyis hogy mit is jelentenek, tehát a legjobb, amit tehet, hogy végigolvassa, mi van a címkén.

Érdemes megnézni, hogy milyen fehérjetartalommal bír a táp, és fontos, hogy ez állati eredetű protein legyen. A macska ragadozó állat, ösztönös vadász, húsevő. Ez pedig azt jelenti, hogy a macskatáp címkéjén az első és legfontosabb információ, hogy milyen húst tartalmaz. Ez lehet csirke, hal, pulyka, vagy bármilyen más állat húsa. Emellett kell, hogy legyen A-vitamin is a tápban, amelyet a macska nem tud előállítani karotinokból. Persze az A vitamin például nagy mennyiségben van a májban, ám azoknál a macskáknál, amelyek túl sok májat esznek, súlyos csontelváltozások, csonttorzulások fordulhatnak elő. Tehát az A vitamin pótlását érdemesebb minőségi táppal megoldani.

cica fehér tálka fölé hajol

Tudjuk, hogy egyre több a vegán étrenden élő ember, és hihetetlen nagy divatja van a vegán állati tápoknak. Kérjük, ne tegye, ne etesse vegán táppal a macskát. Húsevő állatként szüksége van az állati fehérjére, a nem a fajnak megfelelő etetés legalább olyan mértékben elítélendő állatkínzás, mint bármilyen más bántalmazás. Ha elveivel ellenkezik a húsetetés, inkább más állatfajt válasszon.

Szintén eldöntendő kérdés, hogy milyen állagú tápot szeretne etetni a macskával. A táp lehet száraz, nedves vagy félszáraz. Mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, tehát érdemes előbb kitapasztalni, mi a legmegfelelőbb. A száraz eledel a leginkább költséghatékony, sokáig eláll, nem romlik meg gyorsan. Száraz, hűvös helyen tárolva egy csomag száraztáp akár hónapokig eláll. Hátránya lehet, hogy nem minden esetben ízlik a cicának, ha válogatósabb az állat, lehet, hogy nem eszi meg, akkor sem, ha nagyon éhes.

A nedves, azaz konzerv eledel jóval drágább megoldás a cica táplálására. Előnye, hogy az esetek nagy részében jobban ízlik a macskának, mint a száraz, és sokkal nagyobb az ízválaszték, ami a válogatós cicáknak kedvez. A konzerv eledel hasonlít leginkább a vadászat során megszokott ízekre, a húsproteinre.

A félszáraz táp puha szárazeledel, mely egyesíti a száraztáp és a konzerveledel előnyeit. Kifejezetten jó megoldás, hátránya, hogy ahogy a tápszemek a csomag kibontása után elkezdenek kiszáradni, az íz elvész belőlük.

Egyszóval temérdek lehetőség van, zavarban ejtően hatalmas a kínálat. A legjobb megoldás, ha a legkiválóbb minőségű, a pénztárcájának is megfelelő eledelek közül olyat választ, amely ízlik is a macskának. Érdemes több tápot is kipróbálni. Ehhez a legjobb megoldás, ha nem lecseréli a tápot, hanem kis csomagot vásárol és jutalomfalatként kínálja. Így felmérheti, ízlik-e neki, és mennyire. Ha bejön, akkor a fokozatosság elvét betartva lecserélheti.

cica konzerv eledelt eszik

Az etetés gyakorisága

Jó pár módszer van a macska etetésére. Ezek egyike a szabad etetés. Ez azt jelenti, hogy a napi tápadagot a gazda kiönti a cica tálkájába, és ő szabadon kiszolgálhatja magát, amikor megéhezik. Ezt a megoldást gyakran választják elfoglalt emberek, különösen azok, akiknek nem kiszámítható a napirendje. Jó megoldás ez akkor is, ha több macska van a családban, akik így felváltva tudnak enni, és nem érzik úgy, hogy meg kell küzdeniük a többiekkel az ételért. Hátránya ennek a megoldásnak, hogy egyrészt nehezen különíthetők el az adagok, másrészt ha valamelyik macska habzsol, az felfalja az ételt a többiek elől. Ráadásul ha az állat nem szabályozza a saját étvágyát, igen gyorsan elhízik, márpedig ez sok, súlyos betegség forrása lehet.

Sok gazda a kontrollált etetést alkalmazza, azaz a napi ételadagot minden nap ugyanabban az időpontban, vagy időpontokban adja oda a cicának. Ez a megoldás csak kötött napirend mellett jó megoldás, mert az éhes macska bizony hajlamos a rombolásra. Emellett ez a módszer kifejezetten hasznos, ha az állatnak valamilyen gyógyszert kell szednie, hiszen a gyógyszerek egyrészt könnyebben beadhatók a tápban, másrészt az időpontok így jobban kontrollálhatók. Szintén szükséges etetési módszer akkor, ha fogyásra van szüksége az állatnak.

A kontrollált etetés nagyszerűen kivitelezhető a webáruházakban többféle formában kapható automata, programozható tápadagolókkal.

A táp mennyisége

Soha nem egyszerű kitalálni, mi a megfelelő adag, mennyiség a cica számára. Nincs gyors és határozott válasz erre a kérdésre, hiszen függ a macska méretétől, korától, súlyától, fajtájától, aktivitási szintjétől, esetleges betegségeitől. A legjobb kiindulópont a macska súlya.

  • kb. 2-2,5 kg macska = 1/4 -  1/3 csészényi táp naponta
  • kb. 4,5 kg macska = 3/8  - 1/2 csészényi táp naponta
  • kb. 6,5-7 kg macska = 1/2 - 3/4 csészényi táp naponta

Ez csak egy nagyon kiinduló állapot, mely abban segít, hogy a macskát figyelve később meg tudja határozni az ideális mennyiséget. Tehát figyelni kell az állat súlyának alakulását, aktivitását, és ehhez igazítani a mennyiséget a későbbiekben.

A megfelelő táplálás legalább olyan fontos a macska számára, mint nekünk, embereknek. A macska azonban nem tud elmenni a boltba, hogy megvegye a számára legmegfelelőbb és legfinomabb eledelt, tehát a gazdának kell helyette meghoznia a döntést. Ha kérdés merül fel, ha bizonytalanná válik a döntés meghozatalában, az állatorvos sokat tud segíteni tanácsaival.

Ajánlott cikkek