Biztosan készen áll a kutyatartásra?

Vannak emberek, akik amint meglátnak egy francia bulldogot vagy egy vizslát az utcán, máris közlik, ők is szeretnének egyet. Sok gyerek a szünidő közeledtével elkezdi rágni a szülei fülét, hogy ő bizony szeretne egy kiskutyát.

De vajon készen áll a család a kutyatartásra? Bármennyire is kedveli az ember azt a gondolatot, hogy egy kutya feltétel nélküli szeretetét élvezze, játszhasson vele és simogathassa, tanítgathassa, azért felelősségteljes kutyatulajdonosnak lenni nagyon sok munka. Tehát mielőtt kutyát venne, át kell gondolnia, hogy készen áll-e azokra a pénzügyi, időbeosztási és életmódbeli kötelezettségekre, amelyek a kutyatartással járnak. Mert bizony nem csak a kutya megvásárlása kerül pénzbe, hanem az elkövetkező – jó esetben - tíz- tizenötnél is több év. És lehet, hogy a menhelyi kutya ingyen vagy, vagy jóval olcsóbb, de a vele járó költségek igencsak magasak lehetnek.

Íme néhány szempont, amelyet szem előtt kell tartania, mielőtt megvásárolná vagy a menhelyről hazavinné az új családtagot.

kölyökkutya fekszik a földön

Mennyi időt tud szánni egy kutyára?

Egy kiskutyával törődni kell, tehát át kell gondolnia, a napirendje, időbeosztása mennyi szabadidőt enged, azaz mennyit tud a kölyökkel tölteni. Felnőtt, menhelyről örökbefogadott kutya esetében sincs ez másként. Fajtától, mérettől és kortól függetlenül minden kutyának szüksége van bizonyos mennyiségű napi testmozgásra és szellemi kihívásokra is. A sportkutyáknak, terelőfajtáknak, terriereknek, munkakutyáknak és más, magas energiaszintű ebeknek naponta az átlagosnál is több mentális és fizikai kihívásra, mozgásra van szükségük.

Elsősorban tehát a kutya energiaszintjének a figyelembe vétele fontos annak érdekében, hogy a kiválasztott kutya illeszkedjen a család időbeosztásába.

Ezen túl vannak olyan szőrtípusú fajták, amelyek sok gondoskodást igényelnek, rendszeresen kell őket kutyakozmetikába vinni, vagy otthon elvégezni ezeket a feladatokat. Ez mind idő- és pénzigényes, tehát biztosnak kell lennie abban, hogy képes anyagilag és fizikailag is biztosítani mondjuk egy yorkshire terrier vagy egy spicc ápolási szükségleteit.

Gondolja át a munkarendjét. Ha sok időt tölt a munkahelyén, rendszeresen kell túlóráznia, vagy elképzelése sincs, mikor jut majd haza egy nap végén, nem éppen fair dolog kutyát vállalni, hacsak nem tud megfizetni olyan segítséget, aki rendszeresen sétáltatja, ha éppen nem ér rá. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a munkája sok utazással jár és nem tudja magával vinni a kutyát.

Mennyibe kerül egy kutya?

Persze, lehet menhelyről is kutyát örökbe fogadni, az pedig nem kerül súlyos tízezrekbe, esetenként százezrekbe, mint egy törzskönyvezett eb. Ámde ez nem jelenti azt, hogy ne lennének költségei a kutyatartásnak, hiszen maga a megvásárlás csak a kezdet.  Ezenkívül számításba kell vennie az alapvető kellékek, például tálak, pórázok, nyakörvek, játékok, szőrápolási kellékek és egyebek költségeit. Be kell számolni az olyan folyamatos költségeket is, mint például a kutyaisolai órák, az eledelek és a jutalomfalatok, valamint a kinőtt vagy elhasználódott tárgyak cseréje.

kicsi, bichon jellegű kölyök pad alatt hever és néz

Sőt, minden kutyával rendszeresen meg kell jelenni az állatorvosnál, oltásokra vagy éves kontroll vizsgálatokra. Nem árt tartalékolni a váratlan helyzetekre sem, hiszen sérülés, baleset vagy nem várt betegség bármikor arra kényszerítheti a gazdát, hogy orvoshoz vigye kedvencét. A fajtától, pontosabban annak szőrtípúsától függően szükség lehet kutyakozmetikusra, jó esetben csak negyedévente, de lehet, hogy jóval gyakrabban. Ha otthon is el tudja végezni ezeket a feladatokat, akkor csak az eszközök kerülnek pénzbe, ám ha nem, akkor bizony a kutyakozmetikust kell finanszíroznia.

Hogyan illeszkedik egy kutya a család életmódjába?

Amikor kutyavállalásról beszélgetnek otthon, függetlenül attól, ki szeretné leginkább a kutyát, gondolni kell a többi családtag időbeosztására, sőt, jövendő időbeosztására is. Ha a gyerek nagyon szeretne egy ebet, de tudni lehet, hogy kollégiumba vagy egy távoli egyetemre készül, akkor nem biztos, hogy az ő életébe most kell, hogy kedvenc érkezzen.      

Más szempontokat is figyelembe kell venni. Ha a család például szeret túrázni, és minden hétvégén nekiindul, akkor érdemes olyan fajtát választani, amelyik alkalmas arra, hogy a családdal tartson. Ezzel szemben ha jobban szeret otthon lustálkodni, kanapéra kucorodni egy jó könyvvel, akkor egy nagyon aktív, kirobbanó energiával bíró kutya nem a legideálisabb társ.

Vannak olyan váratlan változások is, amelyekre fel kell készülni. Azoknak, akik „pandémiás kölyköket” vittek haza, vagy a pandémia időszaka alatt hozzászoktatták kutyájukat, hogy mindig otthon vannak, komoly kihívást jelentett a korlátozások feloldása után, hogy visszaálljanak a régi vagy éppen új életmódra. Bizony, a kutyáknak sem volt ez kis feladat.

Tehát mielőtt hazavinne egy kutyát, kritikusan gondolja át, hogyan néz ki a szokásos napi rutinja, és van-e elegendő ideje a kutya igényeinek kielégítésére.

Akinek gyerekei vannak, vagy unokái, unokatestvérei gyakorta ellátogatnak a családhoz, esetleg gyereket tervez a gazdi, akkor át kell gondolnia, ilyenkor tud-e elég időt szánni a kutyára, illetve a baba mellett lesz-e energiája erre, vagy van-e segítsége.

Felelős gazda lesz?  

Egy dolog kutyatartónak lenni, de teljesen mást jelent a felelős kutyatartás.

A felelős kutyagazda az, aki proaktívan tervezi kutyája vagy kutyái szükségleteit, és lehetőségeihez mérten gondoskodik ezen szükségleteinek kielégítéséről.

Persze ez nem azt jelenti, hogy luxuscikkekkel halmozza el az állatot és akár erején felül vásárol, de azt igen, hogy mindennel el tudja látni az ebet, amire szüksége van. A kutyák mindenben a gazdájukra vannak utalva, az tápláléktól kezdve egészen az egészségügyi sétákig, állatorvosi ellátásig, de az elegendő stimuláció és testmozgás biztosítása is a gazda feladata.

vizes schnauzer jelleg űkutya ül a zöld füvön

A felelős gazda arról is gondoskodik, hogy ha nem tudja adott időpontban kielégíteni a kutya szükségleteit, akkor valakit megbíz vagy felfogad, aki megeteti, elviszi sétálni. Ezen túl felelős gazdinak lenni azt is jelenti, hogy elkötelezzük magunkat a kutya nevelése, tanítása és kiképzése mellett, hogy jól viselkedjen nem csak otthon, de nyilvános helyen és idegenek közelében is.

A kutya nevelése

Egyetlen kiskutya sem érkezik a családba előre programozva. Még a legaranyosabb, legszófogadóbb kutya is nevelést, tanyítást igényel, mégpedig rendszeresen. A pozitív megerősítésen alapuló nevelési módszerek talán a leghatékonyabbak, ráadásul ezek elősegítik a kötődést gazda és kutyája között. A tanítás és képzés egy életen át tartó folyamat, mind a gazda, mind pedig a kutya számára. Persze nem kell minden kutyának a legmagasabb versenyszintre eljutnia, de az alapvető engedelmesség mindtől és mindenkitől elvárható. A minimum a szobatisztaság mellett az alap parancsszavak ismerete. Nem mellékes egyébként, hogy a rendszeres képzés és tanítás segít a konfliktusok és a frusztráció csökkentésében.

A lakás alkalmas a kutyatartásra?

Nem minden kutyának kell hatalmas ház, és nagy, elkerített udvar, ám amelyik fajta igényli ezt, annak biztosítani is kell. Egyes kutyák jól elvannak a város közepén, sokemeletes házban, kicsi lakásban, míg mások nagyon stresszesek lennének ilyen környezetben. A kutya mérete nem az egyetlen tényező, amelyet szem előtt kell tartani, sőt. Ebben a helyzetben nem a méret a lényeg, hiszen,bár kicsi, sok terrier fajta nagyon aktív, és egy szűk lakásban kínlódás számára az élet, míg egyes alacsony energiaigényű, de nagyobb fajták egész jól elvannak a panelben is, feltéve, hogy kellő stimulációt kapnak. 

Tehát amikor kutyafajtát keres, gondolja át, mekkora lakásban él, és vizsgálja meg a tetsző fajták energiaszintjét, azok méretétől függetlenül.

Jó fajtát választott?

Nem olyan egyszerű megtalálni a megfelelő kutyát, mint ahogy azt sokan gondolnák. Nem elég, ha az eb tetszik, de még temérdek egyéb szempontnak is meg kell felelnie. Amikor elkezdi tanulmányozni a tetsző, szimpatikus, összpontosítson elsősorban arra, hogy az adott kutyát mire tenyésztették, mennyire energikus, milyen ápolási igényei vannak, és hogyan illeszkedik (vagy nem) temperamentuma a családhoz.   

pici kölyökyorkiet a kezében tart a gazdi

Amikor sikerült szűkíteni a kört, és kiválasztani egy vagy akár két-három fajtát, keressen olyan fajtaklubokat, amelyek részletesebb tájékoztatást nyújthatnak. Ezen túl ezek a fajtaklubok akár megbízható tenyésztőket is tudnak ajánalni, akik további információkkal szolgálhatnak. Ha a környezetében tud ilyen fajtát tartó embert, vagy a parkban találkozik ilyen ebbel, szólítsa meg a gazdát és érdeklődjön. A legtöbb ember örömmel beszélget kedvencéről, a kutyákról, és biztosan elmondja, milyen együtt élni az adott fajtával.

Reális vágy egy kiskutya?

Az ötlet, hogy legyen egy kutya, biztosan jól hangzik, de a valóságban nem mindenki áll készen élete minden szakaszában a kutyatartásra. Mielőtt hazavinne tehát egy ebet, legyen őszinte saját magával, hogy valóban készen áll-e erre az elkötelezettségre. Egyáltalán nem szégyen bevallani önmagának, hogy időbeosztása vagy anyagi helyzete adott pillanatban nem teszi lehetővé a gazdává válást. Sőt, sokkal felelősebb döntés ezt beismerni, mintsem bizonytalan helyzetben kutyát vállalni, és esetleg később menhelyre adni vagy elajándékozni. Higgye el, ez sokkal fájdalmasabb és stresszeseb mind a kettőjüknek.  

A felelős kutyatartás sok munkával és áldozatvállalással jár, időnként le kell mondani olyan dolgokról, amelyek gátolnák a kutyáról való maximális gondoskodást.

Ajánlott cikkek