Az utolsó évek....

Kedvencünk közelgő elvesztésének gondolatával nehéz megbirkózni. Talán ez az egyik legnehezebb helyzet, amellyel egy gazdi szembesülhet. Teljesen mindegy, hogy barátja már éltes korba lépett, vagy valamilyen súlyos betegséggel diagnosztizálták, a legfontosabb, hogy az utolsó együtt töltött időket a lehető legnyugodtabbá tegye, és minél jobban csökkentse az állatot érő kellemetlenségeket és kényelmetlenségeket. Az állat egészségének romlásával döntenie kell, hogy otthon kezeli, szoros állatorvosi felügyelet mellett, vagy elaltattatja, elkerülendő a szenvedéseket.

Pár gondolattal próbálunk segíteni abban, hogy az állat utolsó napjai békésen, és méltóságteljes körülmények között teljenek.

Vannak-e fájdalmai kedvencének?

A kutyák és macskák szenvedésének nem mindig vannak látható jelei. Nem feltétlenül nyöszörögnek vagy sírnak, tehát nem mutatnak olyan jeleket, amelyeket mi, emberek, hajlamosak vagyunk a fájdalommal társítani.

Sokuk még fájdalom, vagy zavarodottság esetén is ugyanúgy eszik és iszik, mint korábban.

Ugyanakkor vannak egyértelmű jelek, amelyek fájdalomra utalnak. Ilyenek a lihegés, a levegő után kapkodás, elbújás, de előfordul, hogy az állat vonakodik megmozdulni, vagy hirtelen válogatóssá válik az ételek terén.

öreg német vizsla őszülő feje

Gondoskodás az öregedő kutyáról

A legtöbb, amit tehet öregedő kedvencéért, hogy csökkenti fájdalmát és szenvedését.

  • Tartsa a kapcsolatot az állatorvossal, és kezeljen minden fellépő problémát. A nem diagnosztizált és nem kezelt betegségek nem csak fájdalmat, de igen gyors állapotromlást is okoznak.
  • Vegye körbe állatát számára kedves dolgokkal, például puha takaróval, vagy szeretett játékával.
  • A mozgásában korlátozott állatnál felfekvések alakulhatnak ki. Éppen ezért fontos a meleg pihenőhely, sok puha párnával.
  • Idősebb állatoknál kialakulhat inkontinencia, vagy a húgyhólyag feletti kontroll teljes elvesztése. Mindig ügyeljen arra, hogy az átnedvesedett takarót tisztára és szárazra cserélje. Ha szüksége van arra, hogy felkeljen az ürítéshez, nagyobb kutyánál használjon hevedert, kisebb állatoknál elég egy törülköző.

Az állatok hospice ellátása

A hospice ellátás akkor válhat szükségessé, ha az állat olyan betegségben szenved, melyből nincs esélye felgyógyulni. A cél az, hogy az állat utolsó napjai, hetei a lehető legkellemesebben teljenek, a fájdalomcsillapítók, étrendi megszorítások mellett, a gazdi teljes mértékű részvételével és szeretetével.

A hospice nem egy hely, sokkal inkább filozófia, melynek alapja annak tudomásul vétele, hogy a halál az élet része, melyhez méltóságteljes körülményeket kell biztosítani. Nagyon fontos, hogy az állat szenvedése ne legyen hosszú, tudjunk határozni, mikor nem biztosítható már számára a megfelelő életminőség.

Az állatorvos segíthet annak elsajátításában, hogyan végezhető minél professzionálisabban az otthoni ellátás, és hogyan biztosítható az állat minél nagyobb fokú kényelme. A hospice ellátás állandó felügyeletet igényel a gazdi részéről, akinek folyamatosan kooperálnia kell az állatorvossal. Ebben az esetben a gazdi lesz az állat első számú gondozója és felügyelője, aki állandóan naprakész kedvence állapotáról.

öreg kutya hever a szekrény előtt

Az eutanázia

Az eutanázia fájdalommentes és békés vég az állat számára, mellyel elkerülhetők a végső szenvedések. Az állatorvos pontosan tudja, hogyan lehet humánus, gyengéd módon átsegíteni kedvencét. Az eljárás során az állatorvos először egy erős nyugtatót ad be az állatnak, és csak ez után kapja meg a speciális szert. Az állat nem szenved, az egész folyamat hasonlít a műtéti eljárás során alkalmazott altatáshoz, és nem tart tovább, mint 10-20 másodperc.

Az orvos a legalkalmasabb személy eldönteni, mikor jön el az ideje az eutanáziának. A vizsgálatok és tesztek sokkal pontosabbak, mint a gazdi megfigyelései, de a kettő együttes elemzése szükséges a végső döntés meghozatalához. A gazda is tud dönteni, ha folyamatosan figyelemmel kíséri kedvence napi aktivitását, reakcióit és viselkedését. Ha úgy látja, hogy már nem tudja élvezni az élet apró pillanatait, a fájdalom már elviselhetetlenné vált számára, ideje búcsúzni, még akkor is, ha kedvence étvágya vagy akár kedvessége változatlan is.

Mi a teendő, ha otthon hal meg kedvence?

Ebben az esetben több lehetőség van. Kérheti, hogy szállítsák el a tetemet otthonából, de dönthet úgy is, hogy eltemeti. Az elszállítás vagy a tetem leadása pénzbe kerül.

  • A döntéstől függetlenül a tetemet minél előbb célszerű elszállíttatni vagy elszállítani a házból, lakásból.
  • Ha boncolást szeretne kérni, minél előbb vegye fel a kapcsolatot az állatorvossal, és ne hűtse a tetemet.

öreg kutya alszik a kanapén, nyakában kendő

Temetés vagy hamvasztás

A legtöbb gazda szeretne méltó búcsút venni kedvencétől. Akinek van kertje, annak könnyebb a dolga, hiszen itt családi körben eltemethetik az állatot. Kérdezzen rá a helyi szabályozásokra, mert bizonyos (pl. termálvizes) körzetekben tilos az otthoni temetés. Ügyeljen arra, hogy a sírt elég mélyre ássa.

Léteznek kisállat-temetők, itt a lakásban élők tudnak parcellát venni kedvencük számára. Manapság egyre többen döntenek a hamvasztás mellett.

A gazdák mozgó krematóriumot tudnak rendelni, így nincs szükség a tetem szállítására.

Hogyan küzdjön meg a veszteséggel?

A bánat teljesen természetes reakció a szeretett kedvenc elvesztésekor. A gyász hosszú ideig tart, fázisai hasonlóak szeretteink elveszetéséhez, feldolgozása pedig teljesen egyéni.

Ajánlott cikkek