Az öregség nem betegség

Az öreg kutya nem vén kutya, és az idős kor nem betegség. A gazda sokat tehet azért, hogy idősödő kedvence számára az aranyévek könnyebbek legyenek, és ugyanolyan boldogak, mint a korábbiak. Hála a fejlődő állatorvos tudománynak, a megvásárolható felszerelések és kényelmi tárgyak széles skálájának ma már jóval hosszabb életet élnek meg kedvenceink, és ami a legfontosabb, mindezt a lehető legteljesebb gondoskodás mellett, egészségben és boldogságban. Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, amin esetleg nem árt változtatni

Környezeti változások

A padló

Amíg fiatalabb a kutya, nem jelent számára gondot, hogy egyensúlyát megőrizze a csúszós járólapon, vagy tömörfa padlón. Ám ahogy az eb öregszik, izmzata már nem olyan erős, és a korábban csak csúszós padló igazi korcsolyapályává válik a számára. Néhány puha szőnyeg, vagy akár mosható rongyszőnyeg nagy segítség az állatnak, hizsen megakadályozza a csúszást, és az ezzel járó esetleges sérüléseket.

Ha ez még mindig nem megoldás, hozzá lehet szoktatni a kutyát a zokni viseléséhez. Egy puha kutyacipő vagy zokni garantáltan megakadályozza, hogy megcsússzon, megüsse magát, vagy megránduljanak a lábai. A téli, latex kutyacsizma nem alkalmas erre célra, mert az elég szorosan záródik, így a keringést és a bőr szellőzését hosszú távon akadályozza, tehát azt semiképp se adja rá a lakásban. Elég egy babazokni, vagy egy levágott felnőtt zokni, lazán rögzítve a lábán.

idős kutya fekszik a füvön

Étel és víz

Azt mondják, a kutyák tetsúlyuk 40 %-át a hátsó, 60 %-át a mellső lábaikon hordozzák. Ez az ideális súlyeloszlás. Egy idősebb kutya térdében, csípőjében és hátában ízületi gyulladással küzdhet, ezért inkább a mellső lábaira nehezedik. Segíthet neki a mellső lábakra nehezedő terhelést enyhíteni, ha az eledeles és a vizes tálkát vállmagaságba helyezi, így nem kell lehajolnia a tálakhoz. Amennyiben a tálkák csúszós, sima padlófelületen vannak, érdemes egy rongyszőnyeget vagy egy jógamatracot alátenni, hogy ne csússzon a lába evés, ivás közben.

A hőmérséklet

Nyáron nagyon tudnak szenvedni az idősebb kutyák, ilyenkor elég nehezen tudák lehűteni testüket. Hosszabb sétára inkább kora reggel és késő este induljanak, a séták, de az egyéb utak is legyenek inkább rövidek. Mindez segít megelőzni azt, hogy túlmelegedjen az állat teste.

Otthon jó, ha le tud feküdni olyan helyre, ahol kellemesen hűvös a padló, de egy nem túl erősen fújó ventilátor is segíthet.

A lépcsők

Az idősebb kutyák már nehezebben mennek fel a lépcsőkön, mivel hátsó végtagjaik már gyengébbek. Sokat segyíthet, ha a gazdi csúszásgátló szőnyeget tesz a lépcsőkre, és gondoskodik a feljáró megvilágításáról. Vannak, akik hasznosnak tartják egy hám használatát a lépcsőn való közlekedéshez, hiszen ezzel, némielg megemelve az állat testét, tudnak segíteni neki a lépcsőzésben.

Az autó

Bizony, már az autóba be, és abból kiszállás is nehézkesebb. Már nem repül a kutya úgy az autóba, mitn korábban. Ha nehéz őt beemelni, egy házilag készített rámpa segíthet neki.

Beltéri dobbantók

A kisebb testű idős kutyák számára nagy segítség lehet, ha a gazdi kisebb dobbantókat épít nekik. Ezekről könnyen elérik a kanapét, az ágyat, ha már nem tudnak felugrani, vagy megelőzhetők az erőlködő ugrás okozta sérülések.

idős kutya fekszik a kanapén

Az ágy

Biztos, hogy eddig is volt pihe-puha ágya a kutyának. Ám ahogy öregszik, úgy igénylik a meleget egyre inkább a sajgó ízületek. Jó megoldás lehet egy elektromos, fűthető matrac az ágyába. Sok idős kutya szereti, ha a fejét pihenés, alvás közben magasabban tarthatja. Egy keményebb, műanyag, vagy fonott (hiszen már nem rágcsál) fekvő, bevonva puha anyaggal kidejezetten jó megoldás lehet a számára.

Mozgás és mentális stimuláció

Bár sokan vélik ennek ellenkezőjét, de egy idős kutya is megtanítható nagyon sok új dologra. Akár trükkökre is.

Az agy stimulálása nagyon fontos mind a mentális, mind a fizikai egészséghez.

A játékok segítenek ebben, legyenek akár ügyességi, erőnléti vagy a gazdával közös, interaktív játékok.

A mozgás szintén elengedhetetlen fontosságú. Bár tény, hogy egy idős kutya már nem biztos, hogy képes órákon át futni, kirándulni, intenzív mozgásformákat kivitelezni, de meglevő izomzatának karbantartása igenis fontos. Érdemes új helyekre indulni, néha változtatni a megszokott séta útvonalakon. Ez azért is izgalmas, mert az új szagok, más talaj, akár egyenetlen területek egyrészt mentális kihívásokat nyújtanak, másrészt a mancsok és a lábak számára adnak új feladatot.

Azoknak a kutyáknak, melyek szeretik a vizet, szeretnek úszni, élmény lehet a hidroterápiás foglalkozás. A professzionális hidroterápiás programok ellenőrzött körülmények között biztosítják a víz és a mozgás előnyeinek együttesét.

idős kutya fekszik az oldalán

Az öreg kutya étrendje

A kutyáknak ugyan nincs annyi ízlelőbimbója, mint az embereknek, de hihetetlenül érzékeny orruk ezt némileg pótolja.

Ám ahogy a kutya öregszik, ízérzékelése csökken, és megeshet, hogy a korábban jó étvágyú eb válogatni kezd.

Megeshet, hogy más tápra kell átállni, esetleg száraz eledelről konzervre váltani, esetleg a száraz eledelt nedvesíteni vagy ízesíteni. Sok kutyánál már az is elég, ha egy kicsit megmelegíti neki a gazdi az ételt a mikrohullámú sütőben.

A kozmetika és a higiénia

A kor előrehaladtával csökken a ruganyosság, és megeshet, hogy a tisztálkodás is gondot jelent már az ebnek. Míg korábban ez nem jelentett problémát, már nem tudja hátsó felét a nyelvével tisztogatni. A húgyúti fertőzések elkerülése miatt segíteni kell neki ebben lemosással. A korábban megszokott fésülést, kikefélést, karomvágást, fültisztítást ugyanolyan módon folytatni kell, ahogyan korábban tették. A rendszeres kozmetikázás és higiéniai ellátás nem csak abban segít, hogy a kutya mindig tiszta és ápolt legyen, de ezen alkalmakkor ellenőrizni is tudja a testét, nincsenek-e csomók, duzzanatok, foltok, egyéb eltérések.

A fájdalom kezelése

Ahogy a korábban eleven, élénk, rohangáló kutya öregszik, úgy öregszenek ízületei is. A korral csökken az ízületi funkció, és gyakorta lép fel ízületi gyulladás, más néven arthritis. Más esetben oszteoartritisz, azaz degeneratív ízületi gyulladás jelentkezik, mely az ízületi porcok kopásával járó krónikus betegségre utal. Az ízületek között lévő porcok egyik legfontosabb feladata a csontok védelme a sérülésektől, valamint a mozgás elősegítése. Ám amikor a kor előrehaladtával az ízületet kenő folyadék mennyisége csökken, akkor a porcok kopásnak indulnak, és a csontok elhelyezkedése megváltozhat a normálishoz képest. Mindez fájdalmassá teszi az állat mozgását, járását, tehát a fájdalom csillapítása nagyon fontos.

Nem szabad elfelejteni, hogy az állatok mesteri módon képesek elrejteni fájdalmukat, ezért figyelni kell őket, hogy időben lehessen lépni.

A fájdalomra utalhatnak apró viselkedébeli változások, merev járás, fáradékonyság, aluszékonyság, ingerlékenység, a fájdalmas terület nylaogatása, rágcsálása.

Szükség esetén az állatorvos javasolhat gyulladáscsökkentő gyógyszereket, és egyéb, táplálékkiegészítőnek minősülő, gyógyhatású termékeket is. Ezekt minden esetben csakis orvosi javaslatra szabad adni a kutyának. A holisztikus szemlélet jegyében kipróbálhatók egyéb alternatív kezelések is, ám ezek sosem helyettesíthetik az állatorvosi kezelést.

idős kutya néz, feje egy fadarabon pihen

Az állatorvos szerepe

Szerencsés esetben egy kutya évi egy alkalommal találkozik az állatorvosával, azaz akkor, amikor az éves rutinvizsgálat után megkapja szükséges oltásait. Ám idős korban nagy jelentősége van a gyakoribb kontrollnak, hiszen így idejekorán felismerhetők az esetleges betegségek. Azt ajánlják, hogy az idősödő kutyát félévente ellenőrizze az orvos, aki ilyenkor áttapintás után esetleg vér- és vizeletvizsgálatot is végez, valamint szükség esetén megtervezi a gyógykezelés ütemét.

Ajánlott cikkek