Az idős kutya gondozása

Minden és mindenki öregszik, ez alól a kutyák sem kivételek. Az állatgyógyászat fejlődése lehetővé teszi, hogy a kutyák hosszabb ideig éljenek, mint valaha. Ez pedig azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk az idősebb kutyáink megfelelő gondozását. A gondos gazda számos módon tud segíteni kedvencének abban, hogy utolsó évei minél komfortosabban és kényelmesebben teljenek. A hosszú éveken át oly sok örömet adó kedvenceink igazán megérdemlik a törődést.

Mikortól számít egy kutya öregnek?

Ha általános szabályt szeretnénk, akkor azt lehet mondani, hogy egy kutya hét éves korától számít öregnek. Ugyanakkor ez minden kutyánál más és más, hiszen bár a kutyák átlagos élettartama 12-15 év, tudjuk, hogy a kistestű fajták általában hosszabb, míg az óriás méretű ebek rövidebb életűek. Ezért tehát egy törpekutyára akár 8-9 évesen mondhatjuk, hogy már öreg, míg egy óriás eb már 5-6 évesen is mutathatja az öregedés jeleit. Az, hogy a kor előrehaladása mennyire látszik meg a kutyán, elsősorban genetikai okokra és az állat egészségi állapotára vezethető vissza.

idős kutya profil portré

Az öregedés jelei

A leggyakoribb tünet, amit a gazdák elsőként észlelnek, az a kutya „lelassulása”. Az idősebb állatok gyakorta kisebb intenzitással vesznek részt a mozgásban, a közös gyakorlásokban, a szokásos feladatok ismétlésében, és bizony, már a fekvőhelyükről is lassabban kelnek fel.

Lassabban kaptatnak fel és le a lépcsőn, a játékokban való részvételük sem olyan intenzív, és néha már az ételhez is komótosabban indulnak.

Néhány kutya idősebb korban gyorsabban elveszíti a türelmét adott helyzetekben, például ha nyüzsgő gyerekek rohangálnak körülötte, mások kissé zavartnak, dezorientáltnak tűnhetnek. Bizony, az is megeshet, hogy a korábban mindig szobatiszta kutya a lakásban piszkít vagy ürít.

Noha a fenti jelek mindegyike általában az öregedéssel egyidejűleg figyelhető meg, általában nem maga az öregedés okozza őket, hanem a korral kialakuló, különböző egészségügyi problémák. Sajnos, az idősebb kutyáknál számos egészségügyi probléma gyakori, ilyen például az ízületi gyulladás, a látás és/vagy hallás romlása vagy elvesztése, a demencia.

idős kutya poroszkál az erdőben

Hogyan tudunk segíteni?

Sok apró trükk van, mellyel a gazda meg tudja könnyíteni idős kedvence életét. Ezek többsége alig követel áldozatot a gazda részéről, ám igen sokat jelent az eb számára.

  • A korábbi, évi egyszeri állatorvosi látogatás helyett félévente vigye el kedvencét kontroll vizsgálatokra. Ez persze némileg megemeli a költségvetésben erre szánt összeget, de az időben felismert betegség kezelése sokkal olcsóbb, mint a súlyosabb állapot karbantartása.
  • Ha a kutya mozgása lelassul, vagy fájdalmassá válik a számára, a napi egy-két, hosszabb séta helyett iktasson be több rövidebbet és lassabbat. Ezzel együtt a napi mozgást, aktivitást ne csökkentse összességében, mert szüksége van rá az állatnak, pusztán ütemezze át.
  • Ha a kutyának gondja van a lépcsőzéssel, ne kényszerítse rá. Ha lakásban laknak, használják a liftet, ha házban, tegyen le rámpákat. Amennyiben ágyban alszik, úgy ott is biztosítsa számára a könnyebb feljutást.
  • Ha fájnak a kutya ízületei, szerezzen be számára speciális kutyaágyat, például memória-habszivacsos fekhelyet.
  • Biztosítson a kutyának gyakoribb lehetőséget a vizelet és széklet ürítésére, ha szükséges, helyezzen el a lakásban kutyapelenkákat a számára.
  • Kizárólag kiváló minőságű prémium vagy szuper prémium táppal etesse öregedő kedvencét. Ezek között találhat kifejezetten idős kutyáknak szánt formulákat, melyeknek általában alacsonyabb a kalóriatartalmuk, megelőzendő az elhízást, magasabb a tápanyag szintjük, és gyakran tartalmaznak az idősödő kutya igényeinek megfelelő táplálékkiegészítő anyagokat is.
  • Minden, a kutya fizikai állapotában vagy viselkedésében bekövetkező, akár aprónak tűnő változást is jegyezzen fel, ez fontos lehet az állatorvos számára a következő találkozásnál.
  • Mindig legyen türelmes, és nyújtson kiemelt figyelmet, extra szeretetet az öreg csontnak!

idős kutya fekszik egy farönkön

Mikor kell búcsút venni?

Erre a kérdésre nagyon nehéz választ adni. Egyszer minden véget ér, így, akármennyire is szeretnénk odázni ezt a pillanatot, kedvencünk élete is. Bár azt kívánjuk, hogy szeretett kutyánk békésen, álmában aldujon el örökre, tudjuk, hogy nem mindegyikük hagy itt minket ilyen módon. A gazdánál jobban senki nem ismeri a kutyát, így ő az, aki valószínűleg megérzi majd, amikor közeledik a végső pillanat. Ha a gyógykezelés már olyan beavatkozást igényel, mely hosszabb távon is az életminőséget rontja, akkor ideje elgondolkodni a kíméletes eutanázián. Persze a döntés nehéz, de gondoljon arra, hogy ezzel nagyon sok szenvedéstől és felesleges fájdalomtól tudja megkímélni szeretett, négylábú barátját.

Ahhoz, hogy tudja, meddig engedheti a dolgokat, figyelnie kell a jó és a rossz napok egyensúlyát. Amikor a kutya már sokkal több rossz napot él meg, mint jót, és az állatorvos sem tud már újabb alternatívát kínálni a fájdalmak, a diszkomfort érzet csökkentésére, akkor közeleg az idő.

Sose feledje el, hogy a szeretettel és megfontoltan hozott döntés jó a kutyának, és higgye el, ha képes lenne rá, kedvence megköszönné, hogy nem hagyja őt szenvedni. Bár az elengedés nehéz, de gyakran a legnagyobb önzetlenségről és szeretetről tesz tanúbizonyságot.

Ajánlott cikkek