Az állítás, a maradás és az elengedés

Az állítás, a maradás és az elengedés

Az állítás és a maradás szintén alap parancs a kutya és a gazda életében. A jól nevelt és megfelelően szocializált kutya számára elengedhetetlen fontosságú, hiszen bármilyen helyzet adódik, e két parancs segítségével hosszabb időn át szoros ellenőrzés alatt tudjuk tartani.

Az állítás

Igen, minden kutya tud állni.

De az állítás parancsa azt kell, hogy jelentse a számára, hogy azonnal maradjon nyugodtan állva, és ne mozduljon, amíg a gazda fel nem oldja a parancsot.

Ülő helyzetből történő állításnál engedje, hogy a kutya megnyalogassa a jutalomfalatot, majd húzza az öklében tartott ételt lassan előrefele. Olyan közel tartsa a kezét a kutyához, hogy tényleg csak fel kellen állnia ahhoz, hogy a vágyott jutalmat elérje. Amint a kutya már áll, még ha mozgás közben is van, mondja ki az „áll” parancsot és azonnal adja oda az ételt.

Ha fekvő helyzetből szeretné állítani, előtte állva mutassa meg neki a jutalomfalatot. Húzza visszafele a kezét, ezzel vezetve a kutyát arra, hogy elvegye a jutalomfalatot. Tartsa úgy a kezében, hogy az eb orra hozzáérhessen. Amint kiegyenesíti a lábait, adja oda az ételt.

kutya zöld fűben áll és néz

Amint ezen a két módon sikerül az állítás, ehet gyakorolni menet közben, esetleg később a lábnál követés gyakorlatával kombinálva.

A megállítást érdemes először pórázzal gyakorolni, séta közben, nyugodt területen. Ehhez várja ki a megfelelő pillanatot, amikor az eb kicsit előttünk megy a séta során. Álljon meg, majd mondja ki az „áll” parancsot. Amint a kutya megállt, induljon el felé, e a kutyának egy helyben kell maradnia addig, amíg oda nem ér hozzá. Ha így tett, jutalmazza meg. Érdemes eleinte rövid pórázra fogva gyakorolni vele, így a kutya nem mehet tovább, nincs több játéktere.

Állítás gyakorlásánál is könnyű elkövetni hibákat. Ha túl magasan tartjuk a jutalomfalatot, a kutya azt hiheti, hogy az ültetést gyakoroljuk, míg ha túl alacsonyan, akkor le fog feküdni. Ha pedig túl messzire visszük hátra a falatot, akkor el fog indulni felé, ahelyett, hogy az elvárt módon egy helyben állva maradna. Itt is ügyelni kell arra, hogy testtartásunkat ne érezhesse fenyegetőnek a kutya, ez persze főleg a kisebb kutyáknál lényeges.

német juhászkutya áll és figyel

A maradás

A helyben maradás igen fontos parancs a kutya számára, adott esetben akár életmentő is lehet.

A „marad” parancs azt kell, hogy jelentse a kutya számára, hogy ülve, állva vagy fekve, de egy helyben kell maradnia, még akkor is, ha a gazda elmegy onnan, egészen addig, amíg vissza nem tér, vagy fel nem oldja a parancsot egy másikkal.

Érdemes a gyakorlást a lefektetett kutyával gyakorolni, azaz először fektesse le a már megtanult módon, majd egy lépést lépjen hátra és mondja ki a „marad” parancsot. Várjon egy pillanatot, majd lépjen vissza a kutyához és jutalmazza meg. Ha ügyes, pár alkalom után akár két vagy három lépést is sikeresen megtehet hátrafele, és tud kicsivel többet várni a visszalépés előtt. Mindig nagyon lassan növelje a távolságot, illetve a visszatérési időt, hogy stabilan rögzüljön a kutyában, mit is vár el tőle.

ridgeback áll és néz

Gyakori hiba a gazdáknál, hogy előrehajolt testtartással hátrál a kutyától, ez viszont arra készteti az ebet, hogy önkényesen feloldja a kapott parancsot és a gazda után szaladjon. Az oka pedig az, hogy a gazda testtartása úgy néz ki a számára, mintha az le akarna guggolni. Mivel ez a feladat ugyan testileg nem megerőltető a kutya számára, de igen nagyfokú figyelmet igényel tőle, érdemes figyelni arra, hogy az első alkalmakkor ne legyenek túl magasak az elvárásaink, mert akkor a kudarc elkerülhetetlen.

Az elengedés

Azt a pillanatot minden gazdi ismeri, amikor a kutya boldogan hozza vissza az eldobott labdát, de egyszerűen nem hajlandó odaadni, hogy újra eldobhassuk neki. Ahhoz, hogy a játék folytatódhasson, ismernie kell az „engedd” vagy „ereszd” parancsot, ami azt jelenti a számára, hogy azonnal engedje el, amit a pofájában tart.

kutya szájában játékával rohan a hídon, mellette másik kutya fut

Először hagyja, hadd rángassa, húzza a kutya a labdát. Ezután tartson az orra elé egy finom jutalomfalatot, és amint kiejti a szájából a labdát, adja oda neki, miközben kimondja az „engedd” parancsot. Amikor ez már szuperül megy, persze jó pár gyakorlás után, akkor lehet haladó módba kapcsolni, azaz először kimondani a parancsot, és csak annak sikeres teljesítése esetén odaadni a jutalmat.

Ajánlott cikkek