Az állatbarát iroda előnyei

A világ számos táján már nem meglepő, ha egy munkahely állatbarát minősítésű, bár hazánkban egy-egy nagyobb multi és pár „első fecske” kivételével még igen kevésről hallani csak. Pedig az állatbarát munkahely nem csak a munkavállaló, de a munkáltató számára is sok előnnyel jár.

Persze nagyon sok mindenre oda kell figyelni egy ilyen munkahelyi környezet kialakításánál. Egyrészt figyelembe kell venni, hogy nem mindenki szereti az állatokat, van, aki allergiás az állatok szőrére, másrészt különös törődést igényel a higiénia. Logikus, hogy egy étteremben vagy kávézóban az előírások és szabályok miatt ez nehezebben megoldható, bár léteznek úgynevezett „zoo café”-k és cicás kávézók is, ahol nem csak az ott élő állatok lehetnek, de más is beviheti a sajátját.

No, de nézzük részletesebben, milyen előnyökkel is járhat, ha a főnök beengedi a kedvenceket, zömében kutyákat a munkahelyre.

#1 – Az összpontosítás

A munkahelyen fontos, hogy az ember a feladatára tudjon összpontosítani. A home office hosszú hónapjai alatt komoly kihívást jelentett a kutyáknak, macskáknak és gazdáknak, hogy megszokják, bizony, most otthon zajlik a munka, tehát nem csupa játék, móka és kacagás az otthon töltött idő minden perce. Mások úgy vélik, hogy kedvencük zavarná őket a munkahelyen a koncentrálásban, ám érdemes ezt más szempontból megvizsgálni. Például arra gondolva, hogy sokan éppen ellenkezőleg, amiatt aggódnak, hogy vajon mit művel kedvencük otthon, a lakásban, vagy a kertben egyedül. Hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rá az udvarban, mi történhet vele, amíg a gazdi nincs otthon. Akkor pedig sokkal jobb, ha ott hever az eb az irodában, a gazdi lábánál, nem?

plüss játék kutya laptop elé ültetve

#2 – Kulturális előnyök

Egy állatbarát munkahely kifelé, az ügyfelek, vásárlók számára azt sugallja, hogy az a hely bizony kényelmes, nyitott, rugalmas. Márpedig ez igazán pozitív üzenet a partnerek felé, nem? Persze ehhez kell a felelős állatartói gondolkodás, a jól nevelt és barátságos kutya, valamint a kompomisszumokra való hajlandóság.

#3 – Az egészségügyi előnyök

Azt, hogy az állattartás, legyen az cica vagy kutya, egészségügyi előnyökkel jár, azt tudjuk. Kedvenceink mellett csökken a stressz, jó hatással vannak vérnyomásunkra, ezáltal csökken a szívinfarktus, agyvérzés kockázata is. Márpedig ahol komoly stresszcsökkentésre van szükség, az bizony a munkahely.

#4 – A termelékenység

Egyes tengerentúlon készült felmérések szerint az állatbarát munkahelyi környezet kifejezetten jó hatással van a termelékenységre, a működés hatékonyságára is. Ugyanis ha a munkavállónak napi pár alkalommal fel kell állnia, hogy megsétáltassa és megitassa az íróasztal alatt heverő kutyát, akkor kicsit kizökken a munka monotonitásából, leteszi annak stresszét, és a séta után felfrissülve, tiszta fejjel tud még hatékonyabban dolgozni.

kutya szemüvegben, mellette könyv és figyel

#5 – A kommunikáció

Egy munkahelyen nagyon sokféle típusú, karakterű, habitusú ember dolgozik együtt. Előfordulhatnak viták, veszekedések, intrikák is, a kommunikáció pedig akadozik ezek miatt. De ha egy kevéssé kedvelt kolléga lábánál ott hever egy cuki kutyus, kevesen tudnak ellenállni, hogy megsimogassák. A korábban akadozó kommunikációt egy új, közös témával lehet javítani: a kutyák iránti szeretettel, a hozzájuk kapcsolódó témákkal. Ha csak annyit mond is a kolléga a kutyának, hogy „szia”, vagy megsimogatja a fejét, máris elindult egy folyamat, amely több kommunikációt és jobb együtműködést hozhat magával.

#6 – A mobilitás

A munkahelyeken a legtöbb alkalmazott szembesül a mobilitás hiányával. Egész nap csak ülnek az asztalnál, legfeljebb az épületen belül mozognak az irodák között, elmennek ebédelni. Ám jó néhányan gyakorta annyira csak a munkára koncentrálnak, hogy még enni is elfelejtenek, nem hogy felállni. Márpedig ez igencsak egészségtelen és hosszú távon veszélyes.

Ám ha ott az eb, akkor muszáj megmozdulni, letenni a tollat vagy a klaviatúrát, hiszen indulni kell sétálni. Ezáltal jobb lesz a vérkeringés, nő a kreativitás és a koncentrációs képesség.

Egyértelműnek tűnik, hogy az állatbarát munkhelynek mind a munkáltató, mind a munkavállaló csak nyertese lehet.

mopsz fotelból les

Ám a döntés meghozatalához a munkáltatónak több szempontot is figyelembe kell vennie. Lehetnek ugyanis olyan alkalmazottak, akik akármennyire is szeretik az állatokat, allergiásak rájuk, márpedig a felelős munkáltatónak ezzel törődnie kell. Oda kell figyelniük, hogy a munkahelyre beengedett állatok minden oltással rendlekezzenek és a gazda rendszeresen kezelje őket élősködők ellen. Csak jól nevelt és kellően szocializált állatot lehet beengedni a munkahelyre, amelyik nem ugat feleslegesen, nem támad és nem harap. Az sem mellékes szempont, hogy ahol állat van, ott több energiát kell a takarításra fordítani, ez pedig némi plusz költséggel jár.

Ajánlott cikkek