Adventi készülődés és a díszek

Advent, a karácsonyi szezon az év legcsodásabb ünnepe. Kicsik és nagyok együtt készülnek, a fényeket csodálva várják heteken át az ünnep napjait. A legtöbb család már november végén elkezdi nem csak lelkét, de az otthonát is feldíszíteni, ám ahol kutyák és/vagy cicák is élnek, ez már nem is olyan könnyű feladat.

Egyetlen igazán jó megoldás van, mégpedig az, ha igyekszik úgy elrendezni a díszeket, hogy az állatok ne férjenek hozzájuk. A legtöbb problémát a különféle szalagok, díszítéshez használt zsinórok, a lámpák, mécsesek és egyéb fényfüzérek, a törött dísztárgyak, a potpourri, a csokoládé vagy a xilitet tartalmazó édességek, ünnepi növények jelentik.

Bullmasztiff mikulás sapkában

A karácsonyfa és a díszek

Újabban nagy divat, hogy a karácsonyfa felállításával nem várják meg az ünnepet, hanem sok helyen már jóval előbb, advent kezdetén feldíszítve, teljes pompájában fénylik. Másutt csak adventi koszorút tesznek az asztalra, és fényekkel ékesítik a lakást a karácsony este eljöveteléig.

Mindeközben a cica csüng a függönyön, hogy elérje a futkározó fénypettyeket, felmászik a fára, hogy játsszon a gömbökkel, a kutya a grincsfa apró díszeit pofozgatja, vagy az adventi koszorút bökdösi az orrával.

Ismerős a kép?

A karácsonyi fények mindig vonzók az állatok, de különösen a macskák számára. Imádnak játszani ezekkel, és sok esetben le is rántják a fáról, koszorúról, egyéb díszítésekről a villódzó csodákat. Ez pedig nem is meglepő, ha belegondolunk, egy filléres lézerfénnyel órákig el lehet játszani a cicákkal.

Ezen fényfüzérek esetében a legnagyobb veszélyt azok vezetékei jelentik. Az állat belecsavarodhat, extrém esetben akár meg is folythatja magát velük, vagy megrágcsálja és áramütést szenved. Érdemes inkább elemmel működő LED fényfüzéreket használni, melyek kevésbé veszélyesek, de a vezetékeket ezek esetében sem árt jól elrejteni.

Az adventi koszorú kutyás, macskás lakásban kerüljön olyan helyre, ahol az állat lehetőleg nem fér hozzá, és ügyeljünk, a meggyújtott gyertyák soha ne maradjanak felügyelet nélkül. A kiváncsi állat egy pillanat alatt képes leverni és tüzet okozni. Millió variáció létezik már adventi koszorúra, érdemes olyat venni vagy készíteni, amely semmiféle, az állat számára vonzó, ám mérgező anyagot nem tartalmaz. Ha üvegdíszek, angyalhaj, a kutya vagy a macska számára mérgező növény bogyói is vannak rajta, mindenképp elérhetetlen helyre kell tenni.

A karácsonyfa felállításánál figyelembe kell venni, hogy sok kutya vagy cica megpróbál felugrani arra, hogy megvizsgálja, mi is ez a csillogó díszekkel teleaggatott valami. A hagyományos üvegdíszek mellett a környezetvédelem jegyében egyre többen természetes alapanyagokból készülteket választanak, péládul pattogatott kukoricát fűznek cérnaszálra, vagy tésztából gyúrnak-formáznak díszeket, mézeskalácsokat használnak. Felkerülnek a fára az aranyszín girlandok is. Mindeközben persze a kutya a fa alatt csorgó nyállal hever és lesi, mikor kezdhet neki a desszertezésnek, mert számára mindez a díszítésre szánt csoda nem más, mint egy kiadós nasizás alapanyaga. De ha a kézműves díszek épp ezen okok miatt el is maradnak, azért ügyelni kell a hagyományos szépségekre is, mert azok is rejthetnek veszélyt magukban.

Nagyon fontos, hogy a fán biztonságos díszek legyenek. Az angyalhaj, a girlandok például kerülendők, ezek ugyanis, ha az eb megrágja és lenyeli, könnyen bélelzáródást okozhatnak. Az üvegből készült díszek könnyen összetörnek, megsebzik az állat lábát, de ha a kiváncsi kölyök megkóstolja, még komolyabb bajt is okozhat. Márpedig a legtöbb kölyök előszeretettel pofozza, húzza le a fa elérhetőbb ágairól az érdekes, csillogó díszeket.

két kutya hever a díszek között

Ha nem megoldható, hogy csak műanyag díszek legyenek, a drágább, családi örökség és hagyomány részét képező üveggömböket inkább fentre, minél nehezebben elérhető helyre célszerű tenni. Kerülni kell az ehető díszek, a szaloncukrok fellógatását, mert bár a kutyák nehezen tudnak ellenállni a kiszagolt finomságoknak, azok csokoládétartalam veszélyes a számukra.

Sokan döntenek műfenyő vásárlása mellett, ha kutyát, macskát tartanak, ez pedig nem rossz ötlet. Ha az eb megrágja, megeszi a fenyő tűleveleit, komoly bélrendszeri panaszokkal, de akár komolyabb bajjal is szembesülhet.

Nem mindegy az sem, hogy a vágott fenyő miben van felállítva. A sima, egyszerű fenyőtalp a legjobb, bár így nem marad olyan hosszú ideig friss a fa. Mások víztartályos talpat használnak. Ez esetben figyelni kell arra, hogy az állat ne férjen az ebben levő vízhez, mert a fenyőből mérgező nedvek szabadulhatnak fel, ez pedig a vízben koncentrálódik. Vannak akik növényvédőszerekkel konzervált fát vesznek, vagy aszpirinbt tesznek a vízbe, hogy sokáig friss maradjon a fenyő, ám ezek mindegyike mérgező az állatok számára. Sőt, az aszpirin egyenesen életveszélyes számukra, mivel  hiányzik a májukból a gyógyszer lebontásához szükséges fehérje.

Veszélyesek még a kedvelt ünnepi növények, mint a liliom és a fagyöngy is. Bár sokan a mikulásvirágot is veszélyesnek tartják, ez a legtöbb esetben az emésztési zavart okozhat, ha az állat megrágcsálja, de nem fokozottan veszélyes.

Az adventi koszorúkban, de sok helyütt magában, dekorációként álló mikulásvirágha súlyos mérgezést nem is, de gyomor- és szájirritációt okozhat. A magyal és a fagyöngy bogyói is gyakran kerülnek a különféle díszítésekbe alkotóelemként, de ezek bizony megrágva, lenyelve hasmenést, gyomorpanaszokat és hányást okozhatnak. A borostyán levele és bogyója sem jobb, mert bőrirritációt, hányást, hasmenést és nyáladzást válthat ki az állatból, míg a liliomfélék az emésztőrendszeri panaszok mellett szájirritációt, extrém esetben fulladásos rohamokat válthatnak ki. A meseszép és ezért igen kedvelt amarillisz gumója megrágva, esetleg lenyelve nyáladzást, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, csökkent étvágyat okozhat nem csak a kutyáknál, de a macskáknál is.

kutya fekszik a karácsonyi fények alatt

Mi a megoldás?

A díszeket érdemes az állatok számára elérhetetlen helyekre tenni, a fényfüzéreket pedig áramtalanítani, amikor nem tudjuk felügyelni a négylábú családtagokat. A karácsonyfa esetében több lehetőség is. Vagy olyan helyiségbe kell a fát tenni, ahonnan távollétünkben ki tudjuk zárni az állatot, vagy ki kell kötni a fát, hogy ne tudja felborítani.  A bébikapu köztes megoldás lehet, hiszen látni látja a fát és a fényeket, de a közelébe menni nem tud – legalábbis a kutya. Amennyiben nem szeretné ki- és elzárni az állatot az ünnep csodájától, meg lehet próbálkozni még pár dologgal.

Jó ötlet lehet alumínium fóliával leteríteni a fa alatt a padlót, egy kicsivel nagyobb sugarú körben. Sem a macskák, se ma kutyát nem szeretik a furcsa tapintású, zörgő felületen való járkálást, így egy próbálkozás után el fogják kerülni. Ugyanilyen hatásos lehet bármilyen ragacsosabb érzetű szőnyegalj, vagy akár durva, tüskés lábtörlő is, bár tány, ha nagy a fa, ezekből jóval több kell, hogy körbe pakolhassa.

Fel lehet állítani a kutya mobilkennelét is a fa köré, feltéve, hogy nem használják, vagy helyette a dobozába is vissza tud vonulni.

Bár a legtöbben fenyőillatra vágynak az ünnepek közeledtével, de az erősebb mentolillat az, ami távol fogja tartani a kutyát a fától. Mártson vattagolyókat az illóolajba és tegye a fa alsó ágaira. Még akár havas hatású dísznek is elmegy, és hatékony. Egyes kutyáknál a keserűalma spray is beválik, de inkább tesztelje az ünnep előtt, mert bizony vannak ebek, melyeknél ez a trükk nem jön be.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n