A trendi avokádó színe és visszája

A trendi avokádó színe és visszája

Manapság az avokádó igen divatos gyümölcs lett. Azt tartják, hogyez a babérfélék családjába tartozó növény gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben, mely kiváló hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és kitűnő antioxidáns. Nem véletlen hát, hogy a XXI. századi konyha igencsak kedveli Mexikó gyümölcsét.

Egy kis avokádó-ismeret

Az avokádó nem csak rostban, de káliumban és zsírokban is gazdag gyümölcs, Mexikó középső területein őshonos, de trópusi és mediterrán klíma alatt bárhol termeszthető. Egyetlen avokádó fa képes évente 500 gyümölcsöt hozni.

Az aztékok termékenységi gyümölcsként ismerték, erre i.e.10.000 körüli, a Puebla-i Coxcatlan-ban talált maradványok utalnak.

Érdekes tény, hogy egyetklen avokádóban 60 %-kal több kálium van, mint egy banánban. A világ egyes részein alligátorkörtének vagy vajgyömökcsnek is nevezik.

Ehet-e avokádót a kutya és a cica?

Tény, hogy az avokádó növényben van egy olajban oldódó vegyület, melyet persin néven ismernek, és elsődleges toxinnak tartják. A persin leginkább az avokádófa leveleiben koncentrálódik, de a lágy gyümölcs (azaz a fogyasztható rész) magjaiban, héjában is megtalálható. A persin fogyasztása az emlőmirigyek károsodását és szívproblémákat okozhatnak. Mérgezés leginkább olyan állatcsordáknál figyelhető meg, melyek a növény leveleit fogyasztják, de egyes madárfajták is veszélyeztetettek lehetnek.

A kutyák és a macskák számára az avokádó általában nem mérgező, mivel csak kisebb falatokat fogyasztanak belőle, és nem jellemző, hogy a mérgező részeket ennék.

Rizikót az jelenthet, ha a kutya a magokat is lenyeli. A mag elég nagy, éppen ezért megakadhat akár a nyelőcsőben, de elzárhatja a beleket is. Ezen túlmenően, mivel a gyümölcs zsírtartalma elég magas, akár hasnyálmorigy gyulladás is kialakulhat, ha túl sokat fogyaszt belőle az állat.

Egyszóval az avokádó nem veszélyes és nem mérgező kedvenceink számára, ha odafigyeléssel adjuk, de mindenképp érdemes kis adagokat kínálni. Ha van a családban kedvtelésből tartott madár, ügyelni kell, hogy semmiképp se tudjon a kutya vagy a cica avokádó falatkáiból lopni. Számukra mérgező a gyümölcs.

A madarak avokádó mérgezése

A különféle díszmadarak számára – papagáj, kanári, stb. – erősen mérgező az avokádó gyümölcse. Már 1 gramm gyümölcs súlyos tüneteket okoz, a madár elkezdi tépkedni a tollát, légzési nehézségek alakulnak ki, a szív és a tüdő körül víz halmozódik fel, máj- és veseelégtelenség lép fel. Bár elméletileg az időben felismert avokádó mérgezés kezelhető, a madarak gyors anyagcseréje és különleges anatómiája miatt általában nem élik túl a kalandot.

yorkie nézi a kiskacsát

Avokádó-para

A „jobb félni, mint megijedni” elve alapján az állatorvosok is azt javasolják, hogy házi kedvenceink etetésekor kerüljük a konyhai maradékokat. Ha bizonytalan valamilyen zöldséggel vagy gyömökccsel kapcsolatban - legyen az akár az avokádó - és nem tudja, mérgező vagy egészséges az kutyája vagy macskája számára, inkább olvasson utána, esetleg kérdezze meg az orvost, és még ha nincs is komoly ellenjavallat, akkor is csak kis falatkákat adjon. El sem tudja képzelni, hány olyan, számunkra ízletes növény van, mely kedvenceink életét veszélyeztetheti.

Ajánlott cikkek