A rettegett szilveszter

A szilveszter, vagy augusztus huszadika hallatán a kutyások már előre a fejüket fogják, hiszen ezek az ünnepek nem mindenkinek az önfeledt szórakozást jelentik. Ilyenkor a petárdák és a tűzijátékok miatt nagyon sok kutya pánikol, jó pár el is szökök otthonról.

A közösségi oldalakat már előre elárasztják a figyelmeztetések, tanácsok, mégis sokszor megesik a baj, így a legtöbb felelős gazdi ilyenkor inkább otthon tölti az ünnepet.

A kiegyensúlyozott idegrendszerű kutya nem fél, nem retteg és nem pánikol. De hogy ez így legyen, ahhoz sokat kell közösen dolgozni, mégpedig apró kölyökkortól. Nem csak más állatokhoz, emberekhez, buszhoz, autóhoz lehet hozzászoktatni a kutyát, de bizony erre is lehet szocializálni. Bár sokan arra hivatkoznak, hogy nekik kicsike kutyájuk van, és azok félősek, ez nem igaz. Az apró eb sem félős „gyárilag”, de a nem megfelelő szoktatás, a rossz beidegződések, rossz tapasztalatok, azzá tehetik, így a gazdik nagyban befolyásolhatják ezt.

A félelem olyan mélyen bevésődik a kutyákba, hogy azt csak igen hosszas, nehéz, következetes, és türelmes munkával lehet enyhíteni, vagy megszüntetni. Nehezebben kezelhető, mint az agresszivitás, ráadásul a kettő gyakran együtt is jár, így a legjobb, ha megelőzzük. 

Persze vannak esetek, amikor már nem lehet segíteni a helyzeten. Ha egyszer megrettent a kutya a villámlástól, tűzijátéktól, akkor arra kell törekednünk, hogy enyhítsünk félelmén, ne engedjük, hogy eluralja a pánik, és biztosítsuk a biztonságos környezetet számára. Örökbefogadott kutyák esetében szintén sem könnyű a helyzet, hiszen nem lehet tudni, milyen benyomások, traumák érték korábbi életében.

Nyugtató hatású táplálékkiegészítő, mint a Zylkéne vagy az Aptus Relax kifejezetten hatékony lehet a kutyák számára.

Akárcsak más hosszú távú stresszhelyzet kezelésénél, ilyenkor is a folyamatos szedés javasolt. Szilveszter napja előtt, az első 1-2 hétben dupla dózisban, majd ezt követően normál dózisban érdemes ezek adagolását folytatni, egészen a problémás időszak végéig, de egyéb zajokra (vihar, háztartási zajok, stb.) is rosszul reagáló állatoknál akár folyamatosan is adagolhatóak a készítmények.

kutya félve bújik

Amíg a félelmet megszüntetni nem tudjuk, addig igyekezzünk a körülményeket elviselhetővé tenni számukra. Hogy hogyan?

  1. A legfontosabb, hogy soha NE SIMOGASSUK a kutyát, mikor a pánik jeleit mutatja. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a kutya nem ember, ösztönösen elkezdik babusgatni, simogatni, mintha csak egy gyermeket vigasztalnának, azonban a kutyáknál pont az ellenkező hatást érik el ezzel. Ha a kutya retteg, és a gazdi simogatja, akkor azzal megerősíti, „rádícsér” erre a nem megfelelő viselkedésre. A kutyában az marad meg, hogy minden ilyen helyzetben rettegni kell, és egyre jobban belelovalja magát a pánikba, ahelyett, hogy megpróbálná megnyugtatni magát, és ez az idegrendszerét nagyon megviseli. A kutya képes önmagát megnyugtatni, ha nem nyúlunk bele helytelen mozdulatokkal, de meg is lehet tanítani erre.
  2. Bátor, nem félős kutyával sem megyünk együtt tűzijátékot nézni. Még ha a dörgést jól is viseli, akkor sem biztos, hogy az embertömegben nem érik kellemetlen élmények. Emellett bármikor történhet olyan esemény, ami megüti az ingerküszöbét, és máris kialakult egy új félelem benne.
  3. Ha a kutya remeg, liheg, nyalogatja a száját, hátracsapja füleit, nyáladzani kezd, zavartan járkál, esetleg bepisil tűzijáték idején, akkor bizony fél, szorong, ideges. Ha szemei kitágulnak, tekintete üveges, pánikba esik, akkor nem tud tisztán gondolkozni, így ilyenkor duplán érvényes, hogy biztonságos helyen tudjuk, és ne nyúljunk hozzá feleslegesen. Figyeljük ezeket a jeleket!
  4. Figyeljünk saját viselkedésünkre is! Lényeges, hogy mi magunk nyugodtak maradjunk, biztonságot, és higgadtságot sugározzunk jelenlétünkkel. Ha a gazdi is fél az ilyen zajoktól, - esetleg attól, hogy a kutya pánikolni fog - és emiatt ő maga is felfokozott állapotba kerül, azt a kutya azonnal megérzi, és átveheti. A kutya ragál a gazdi viselkedésére, érzi, hogy valami rossz történik, valami nincs rendben, és ő maga is félni kezd. Maradjunk tehát higgadtak, üljünk le valahová kényelmesen, és csendesedjünk el, olvassunk, nézzünk TV-t, vagy az ablakból leshetjük a tűzijátékot.
  5. Biztosítsunk egy kuckót. Félős kutya esetében érdemes már a tűzijáték megkezdése előtt arra a helyre vezetni őt, ahol biztonságban tudhatjuk, és ahol átvészelheti az estét. Ilyenkor szeretnek elvonulni, egy szűkös, sötét, zárt helyre. Sokszor megfigyelhető, hogy a kamrában, WC-ben, fürdőben, esetleg a szekrényben keresnek menedéket, így legyünk engedékenyek ez egyszer, és ne küldjük ki, hanem vigyük be fekhelyét is, hogy komfortosabban érezze magát. Legjobb, ha a házban, zárt ajtók mögött tudhatjuk, ha hozzá van szoktatva a szoba kennelhez, vagy utazó boxhoz, akkor azok tetejét letakarva is elhelyezhetjük. Ha csak házon kívül van számára hely, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy zárható, fedett, meleg odút biztosítsunk, ahonnan nem tud kiszökni menekülés közben, és ahol elegendő víz, és élelem van számára. A lánc semmiképp nem elfogadható megoldás, ezen pánikba esik, és megfojtja magát!
  6. Ha a helyzet nem vészes, tehát nem pánikol az eb, akkor próbálkozzunk figyelemeltereléssel. Egy jó kis játék, esetleg feladatok, gyakorlás talán megoldást ad arra a kis időre, amíg a színes villámok csattognak. Ha teljesen közömbös viselkedést mutat a durranásokra, akkor dícsérjük, jutalmazzuk, így megerősíthetjük a jó viselkedést. Ha azonban megretten, akkor ne simogassuk, adjunk neki egy feladatot, amit biztosan tud teljesíteni (gyere ide, ül, fekszik), és kizökkenti az ideges állapotából.
  7. Lehet, hogy a másféle zaj is segít. Tévé, rádió, a számítógépen egy kis (hangosabb) zene csodákra lehet képes, hiszen elnyomja a tűzijáték zaját. Ha a függönyt behúzza, a csillogó fények sem jutnak be.
  8. Amennyiben végképp nem találunk hatékony megoldást a félelem és a pánik ellen, akkor kérjünk tanácsot az állatorvostól. Ő tud adni olyan nyugtató hatású készítményt, mellyel az eb könnyebben átvészeli a tűzijátékot. Az is megoldás lehet, hogy a webshopokban vagy állatkereskedésben nyugtató hatású nyakörvet vagy spray-t keres. Ezek a termékek speciális feromonokat tartalmaznak, melyek hasonlatosak a kölykeit gondozó anyakutya feromonjához, ezáltal nyugtató hatással vannak az állatra, ráadásul teljesen természetes módon. Fontos, hogy soha ne adjunk nyugtatót, vagy altatót kint tartott, felügyelet nélkül hagyott kutyának, ugyanis ha kint elalszik a fagyban, lehet, hogy már soha többé nem fog felébredni. A fentebb említett Zylkéne vagy Aptus Relax használata szintén igen hatékony segítség lehet.

Szerencsére tűzijáték nem túl gyakran van egy évben, legközelebb majd augusztus 20-án számíthat ehhez hasonló (vagy még nagyobb) hangzavarra. Persze azok a kutyák, amelyek a tűzijáték zajától megijednek, általában a viharokat sem viselik túl jól, szóval nem árt mindig felkészülni, és mielőbb megoldást találni, kezelni a problémát. Félős kutya rehabilitációjához érdemes képzett kutyatrainer segítségét kérni.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n