A nyugodt tavaszért

Elvitathatatlanul a gazda felelőssége, hogy biztonságban tartsa kutyáját. Ám a tavasz közeledtével új veszélyek is érkeznek, akárcsak a többi évszakváltás, ez is kiemelt figyelmet érdemel. Szóval mielőtt nekilátna a húsvéti tojások festegetésének, vagy a tavaszi nagytakarításnak, vegyen egy nagy levegőt és gondolja át, mit kell tennie, hogy kedvencét biztonságban tudja a tavasz érkezésével is.

A kert

A virágok nyílnak, a fű nő, és a nap is kezd egyre többet és egyre melegebben sütni, így a tavasz tökéletes alkalom arra, hogy megpróbálja széppé varázsolni kertjét..

Azzal remélhetőleg minden gazdi tisztában van, hogy egy kutya mellett az érintetlen, magazinok címlapjára való kert álma mindig is álom marad. A kutyák bizony tönkreteszik a pázsitot, kiássák a szép virágokat, és sok minden lepisilnek. Persze, lehet, hogy ez még annyira nem is zavaró, és nem akar címlapfotón szereplni a kertjével, de ha belegondol, egyes növények milyen veszélyeket rejtenek, már aggasztóvá is válhat a helyzet.

Sok olyan növény van, amely lenyelés esetén komoly mérgezést okozhat, ilyen például a liliomfélék családja, a tulipánok és a jácintok. Ezen kívül a nárciszhagymák, amelyek virágai a tavasz napfényes, fényes szimbólumai, emésztési zavart okozhatnak, de akár mérgezés is lehet a dolog vége.  

Természetesen nem kell lemondani a virágok látványáról, ám ha tudja, hogy a kutya hajlamos kiásni, esetleg megrágcsálni, lenyelni őket, érdemes a virágoskertet elkeríteni, hogy ez eb ne férjen hozzájuk.

De nem csak a kutyák jelenthetnek veszélyt a kert növényeire, hanem a különféle kártevők is, például csigák, meztelen csigák, és egyéb rovarok. Ilyenkor előkerülnek a különféle vegyszerek, hogy megmentsük a növényeket.  Ezek a kártevőirtó szerek azonban tartalmazhatnak egy metaldehid nevű anyagot, amely rendkívül veszélyes a kutyákra. De igazából teljesen mindegy, milyen vegyszert használ a kertben, minden esetben ellenőrizze a termék címkéjét, és ha szükséges, kérjen tanácsot az állatorvostól, merje-e használni. Ugyanez vonatkozik a fű és a növények trágyázására használt szerekre is, ezek esetében is minden alkalommal ellenőrizni kell, állatbarát termékek-e.

bordeaux-i dog virágzó fa előtt ül

Amennyiben azt gyanítja, hogy a kutya lenyelt valamilyen potenciálisan veszélyes növényt,  műtrágyát, esetleg hirtelen rosszul lesz, miután sok időt töltött a szabadban, azonnal vigye el állatorvoshoz.

A tavaszi nagytakarítás

Valahányszor beköszönt a tavasz, felkapjuk a takarítószereket, és belekezdünk egy kiadós tavaszi nagytakarításba, hogy a ház ragyogó, tiszta és rendezett legyen. Egy nagytakarítás azonban rengeteg takarítószer használatával jár, ezek között pedig sok olyan termék is van, amely potenciálisan káros vegyi anyagokat tartalmaz. Amíg a kutya nem kerül közvetlen kapcsolatba ezekkel, addig nincs gond, ám ha megkóstolja, vagy a bőrére cseppen, akár baj is történhet.

Mindig ellenőrizze a termékek címkéit, és még akkor is tartsa a takarítószereket teljesen elzárva, ha azok környezetbarát, veszélytelen termékek. Ugyanez vonatkozik minden olyan dologra is, amelyeket a kerti munkálatokhoz, barkácsoláshoz használ és sérülést okozhat.

Manapság a környezetvédelem, a természetes anyagok használata egyre nagyobb teret hódít, tehát ha nagyon kíváncsi az eb, inkább készítsen maga olyan tisztítószereket, amelyek a konyhában fellelhető, ártalmatlan anyagok keverékéből állnak, és nem veszélyesek sem a környezetre, sem az állatokra.

Az allergia

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is szenvedhetnek allergiától. Egyes kutyák bőrviszketéssel, bőrgyulladással és állandó tüsszögéssel küzdenek egész évben, míg mások csak az év bizonyos szakaszaiban.

dalmata a füvet szimatolja

Paraziták és más rovarok

A paraziták jelenlétére bizony nem csak tavasszal, de egész évben oda kell figyelni. Ám tény, hogy tavasszal a bolhák és a kullancsok gyakran teljes erővel jelennek meg és csapnak le, köszönhetően az egyre melegedő időjárásnak. Sőt, ilyenkor a méhek és darazsak is elkezdenek kibújni, és bizony, fájdalmas csípésekkel találkozhat a kíváncsi kutya. Még ha egész évben gondoskodik is a bolha.- és kullancsvédelemről, akkor is rendszeresen ellenőrizze a kutya szőrét, hogy nem rejtőznek-e paraziták benne. A méhek és darazsak csípését nehéz megakadályozni, hiszen a kis kíváncsi kutyaorr mindenbe beleszagol. Ha megtörténik a baj, a csípést mindenképp érdemes megmutatni állatorvosnak.

Tavaszi finomságok

Mindannyian tudjuk, mi a legjobb dolog a tavaszban: a húsvéti ünnepek! A húsvét nem csak a színes tojásokról szól, hanem sok-sok finomságról. Ezek nekünk, embereknek kifejezetten ízletesek, de sajnos ártalmasak lehetnek a kutyák számára. Például a közledvelt édesség, ami ilyenkor csokitojás vagy csokinyuszi formájában kerül a családokhoz, az a csokoládé. Ám a nekünk boldogságot okozó édesség tele van egy teobromin nevű anyaggal, amely hasonló a koffeinhez, és kifejezetten mérgező a kutyák számára, hányást, hasmenést, nyáladzást, szapora szívverést és akár halált is okozhat. Egyszóval a csokival teli kosár legyen olyan helyre téve, ahol a kutya biztosan nem éri el! Nem sokkal jobb a helyzet a húsvéti kaláccsal sem, főleg, ha mazsola is van benne, ami szintén mérgező lehet, ha az eb befalatozik belőle. Ha ráadásul még cukor helyett xilittel is készül a finomság, számukra még rosszabb a helyzet.

A többi ünnepi ételnél is figyelembe kell venni, hogy zsíros, fűszeres, esetleg édes, cukorral vagy xilittel teli finomságok egyáltalán nem valók az állatoknak.  Ha mindenképp adni szeretne neki valamit, akkor sima, sós vízben főtt hús vagy zöldség tökéletesen boldoggá fogja tenni az állatot. Minden mást tartson tőle távol.

A hatalmas séták

Ahogy melegszik az időjárás és egyre később sötétedik, úgy indulunk egyre nagyobb és gyakoribb sétákra a kutyával. A séta viszont akkor jó, ha nincs kellemetlen következménye. Ehhez szükséges az állat rendszeres védelme a paraziták ellen, és bizony, gondolni kell arra is, hogy ne tudjon elszökni.

Bár biztos, hogy még nem olyan erős a nap melege, hogy kifeküdjünk a kertbe napozni, de a kutya szőrére már ilyenkor is ügyelni kell. Egyrészt kezdődik a vedlés, ami plusz gondoskodást igényel a szőrápolásban. másrészt egy hirtelen érkező meleg nap könnyen fel tudja melegíteni a kutyát, akár a kelleténél is jobban, főleg, ha sokat és intenzíven mozog.

Egyszóval, még ha nem érzi túl melegnek az időjárást, érdemes figyelni arra, hogy a kertben szaladgáló kutyának legyen árnyékos helye és friss vize. Egész évben tilos a kutyát autóban zárva hagyni, de ennek fokozott jelentősége van akkor, amikor az időjárás melegedni kezd.

A kertben ügyeljen, nehogy a télikertbe zárja véletlenül kedvencét, mert ez, az autóhoz hasonlóan hihetetlenül gyorsan képes nagyon magas hőmérsékletre melegedni,

Néhány óvintézkedéssel a tavaszi hónapok nem jelentenek kihívást, és gondtalanul tudja élvezni a szép, meleg és napos időt a kutyával együtt. A tavasz ugyanolyan, mint bármely más évszak, megvannak a maga előnyei és hátrányai, de ha észben tartja a lehetséges kockázatokat, akkor semmi ok az aggodalomra.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n