A masszázs gyógyító ereje

Nem nagyon van olyan ember, aki ne szeretné, ha masszírozzák. A masszázs nem csak a stresszt csökkenti, de kellemes érzést nyújt, ellazít és pihentet. Miért ne adná meg ezt az örömöt kutyájának is? Pár perc naponta és még a hiperaktív örökmozgó is ellazul, megnyugszik és élvezi gazdája kezének érintését.

A rendszeres masszírozással megelőzhetők a fájdalmak, a merevség, és megelőzhető az ízületi gyulladás kialakulása is. Azt azonban ne feledje el, hogy a masszírozás nem helyettesíti az állatorvosi kezelést és ellátást, csak kiegészítheti azt. Ha a kutya krónikus betegségben szenved, mindenképp kérje ki az orvos véleményét a masszázs megkezdése előtt.

Létezik pár technika, mely segít kutyájának a pihenésben, relaxálásban, de akár a fiatalodásban is. Ma már itthon is elérhető szolgáltatás a kutya-masszázs, de akár meg is tanulhatja elhivatott szakembertől egy elkötelezett gazdi! Érdemes élni a lehetőséggel!

A napi masszázs
Ez a karbantartó masszázs nem több mint napi tíz perc. Mindig a tenyerét használja, figyelmét összpontosítsa arra, amit érez. Ne a szemével, a kezeivel „lásson”. Tapintsa át az érintés közben a szőrt, a bőrt, az izmokat és a csontokat. Nincs olyan kutya, amelyik ne élvezné, ha kap egy kis extra simogatást, a kellemes masszázs pedig ehhez hasonló érzetet kelt benne. Ráadásul az együtt töltött, odafigyeléssel teli idő a kettejük közötti kötődést is erősíti. Néhány napra szükség van, hogy pontos képet kapjon az érintés által a kutya testéről, így később bármikor egy pillanat alatt felismer minden eltérést, legyen az hőmérsékletemelkedés, érzékeny vagy fájdalmas pontok, izomgörcs, vagy szőr-, esetleg bőrproblémák. Minél előbb fedezi fel a problémákat, annál könnyebb a megoldás, a gyógykezelés, ráadásul mivel pontosan ismeri kutyája testét és rezdüléseit, segíthet az orvosnak. A rendszeres masszázs tehát javítja kutyája életminőségét és meghosszabbítja élettartamát.

kutya masszírozása
Az ideges kutya megnyugtatása
A kutya liheg, szűköl, szemei kidüllednek. Mit tehet, hogy idegességét, a stresszt csökkentse? Masszírozza meg! A terapeuták simogatáshoz hasonló mozdulatokat használnak az idegrendszer megnyugtatására. Tenyerüket gyengéden az eb fejére és nyakára helyezik, majd hosszú, lendületes mozdulatokkal haladnak a gerinc vonalán, egészen a farokig. Érdemes a mozdulatsort többször, lassan megismételni. Később fokozatosan lehet fokozni a nyomás erősségét, ha a kutya szereti. Soha ne nyomja egyenesen lefelé a hát alsó részét.
Befejezésként egyik kezét tegye a nyak és a fej találkozási pontjához, a másikat pedig a medencéjére. Ez a két terület a gerincvelő két vége, mely a test pihenő és relaxációs funkcióit kontrollálja, felelős az alvás, emésztés, szövetmegújulás folyamatáért.
Ez a technika bármikor használható, ha a kutya ideges vagy fél, például karomvágáskor, oltáskor, vagy ha éppen hiperaktív, esetleg nyugtalankodik.

kutya masszírozása

Aktív kutyák izommelegítő masszázsa
Ha ön sportol vagy kemény fizikai munkát végez, akkor tudja, hogy e tevékenységek előtt minden esetben be kell melegítenie izomzatát. Azoknak a kutyáknak, melyek versenyeznek, sokat futnak, túráznak gazdájukkal, vagy csak nagyon intenzíven játszanak, feltétlenül szükséges izomzatuk bemelegítése, különösen a sérülések megelőzése miatt.
Néhány perces átsimogatással kezdje a masszázst, a kutya egész testét átdolgozva. Élénken dörzsölje át a nagy izmokat (nyak, váll, far és comb) a kéz élével. Finoman emelje ki és nyomkodja át az izmokat. Ez a technika kicsit olyan mozdulatsorból áll, mint amikor tésztát dagaszt. Ujjaival fogja át az alsó lábszárat és gyengéden nyomkodja. Haladjon a mozdulattal felfelé a lábon, fokozatosan nyomva azt. Fejezze be intenzívebb átnyomkodással az egész testen, ezzel stimulálva az idegeket.

kutya masszírozása

Az ízületi merevség és fájdalom megszüntetése
Egy aktívan eltöltött hétvége után bizony előfordulhat, hogy másnap kutya és gazdája is csak vonszolják magukat. De nem csak a túlterhelés, hanem az öregedés vagy az inaktív életmód is vezethet ízületi- és izomfájdalomhoz, merevséghez.
Kezdje gyengéden átnyomkodni a fájdalmas területet, hogy a szövetek átmelegedjenek, majd tegye mindkét kezét az érintett területre és finom nyomásokkal masszírozza. Próbálja ritmusosan nyomni és felengedni kezeit, akár számoljon közben, hogy a szabályos ütem meglegyen. Az ütemes nyomásra az izmokban megindul a folyadékáramlás, a merevség pedig levezetődik.
Soha ne gyakoroljon hirtelen vagy közvetlen nyomást a csontokra. Befejezésül simogassa át a területet, hogy az idegek is megnyugodjanak.

Ajánlott cikkek