A kutya fogainak ápolása

A jó hír az, hogy a fogszuvasodás igen ritka a kutyáknál. A rossz pedig, hogy világszerte az ebek közel nyolcvan százaléka szenved valamilyen szájüregi betegségtől. A menhelyről örökbefogadott kutyák esetében ez az arány bizony inkább a százhoz, mint a nyolcvanhoz közelít.

Nem megfelelő gondoskodás mellett fiatal kutyáknál is előfordulhatnak szájüregi problémák, hiányzó vagy törött fogak. Örökbefogadás esetén nagy eséllyel kell fogászati ellenőrzésre vinnie kedvencét, ezzel gyorsabban és hatásosabban él célt, mint az otthoni próbálkozással. Ráadásul egyidejűleg minden egyéb problémát meg tud beszélni az orvossal.

Annak ellenére, hogy viszonylag költséges, a rendszeres állatorvosi fogászati ellenőrzés, a megfelelő dentális higiénia a kutya számára jobb közérzetet biztosít, lehelete frissebb lesz, kellemesebb a gazda számára, és egyáltalán nem mellesleg, a kutya élet kilátásaira is jó hatással van. 

Ne feledje: a szájüregi fertőzések bakteriális eredetűek, hamar eljutnak a véráramon keresztül kedvence létfontosságú szerveibe és bizony komoly betegségeket okozhatnak!

Mi történik az állatorvosnál?

A fogtisztítást altatásban végzik. Így az állatorvos könnyen hozzáfér az állat fogaihoz, nem csak alaposan meg tudja tisztogatni azokat a fogkőtől, de át is tudja vizsgálni a szájüreget anélkül, hogy a stresszes állattal kellene hadakoznia. Ellenőrzi, nem lazultak-e meg fogak, nincs-e jele ínygyulladásnak, egyéb rendellenességeknek. Minden kutya más és más időközönként igényel fogtisztítást, érdemes e téren az orvos tanácsát kikérni.

fogkú leszedés állatorvosnál

Otthoni gondoskodás

Az otthoni fogápolás jelentősége igen nagy. Az orvos kezelései között a baktériumok bizony nem pihennek, hanem szépen megtelepednek a szájüregben. A baktériumok fogkövet képeznek, ezt pedig le kell tisztogatni. A fogkő ugyanis irritálja az ínyt, gyulladást okoz, végezetül pedig fogvesztést, csontkárosodást és egyéb problémákat. A megelőzés egyetlen módja a rendszeres fogtisztítás.

Ideálisan naponta kellene a kutya fogát is mosni, de hát ez azért nem mindig megoldható. A két-háromnaponkénti fogtisztítás már nagyon jó megelőző megoldás! Használjon mindenképp kutyák számára gyártott fogkrémet, a humán fogkrém lenyelve ugyanis megbetegedést okozhat. A kutyafogkefe sem egy túl nagy összegű beruházás, de egy kisebb gyerekfogkefe is megteszi, ha van a háznál. A lényeg, hogy a gazdának kézre essen és a fog tiszta legyen!

fogmosás otthon

Mindig figyelje a szájüregi problémák jeleit. Ha az íny vörös, duzzadt, a kutya hirtelen és erőteljesen elkezd nyálzani, fekélyeket vagy sebeket lát a szájüregben bárhol, azonnal keresse fel az állatorvost. Fontos jel lehet, ha a kutya szája körüli terület érzékeny, elutasítja az ételt, láthatóan rosszul érzi magát és kellemetlen a lehelete. Ne feledje el: mielőbb elkezdik orvosolni a problémát, annál hamarabb oldódik meg és annál nagyobb eséllyel élhet ismét teljes életet kedvence. Nem mellesleg az időben elkezdett kezelés a pénztárcáját is kíméli!

A kutya szájüregi higiéniája szempontjából nem mellékes az eledelek minősége sem. A kiváló minőségű táp segít a szájüreg egészségének megőrzésében, a kiegészítő rágcsák – fogtisztító rágókák és játékok – pedig plusz gondoskodást biztosítanak.

Minél aktívabban ápolja kedvence fogait, annál ritkábban kell állatorvoshoz fordulnia fogkő leszedésre. Ne feledje el, hogy ez a beavatkozás altatást igényel, és bár tény, hogy kímélő szerekkel, igen rövid időre altatnak, minden ilyen beavatkozásnak van rizikója.

Ajánlott cikkek