Hogyan válasszon állatorvost cicájának?

A legtöbb ember olyan állatorvost vagy klinikát választ, amely közel van otthonához. Mivel a legtöbb cica egyáltalán nem szeret autózni, valóban előny, ha nem kell túl hosszú időre kitenni őt az autózással járó stressznek. Természetesen ez is fontos szempont, de ne legyen mellékes az sem, hogy milyen tapasztalattal bír az orvos a macskák kezelése terén. A szállítás problematikája még kivédhető egy ideálisan választott box vagy táska segítségével, de a jó állatorvos megfizethetetlen.

Az állatorvos kiválasztásánál kifejezetten hasznos lehet a szomszédok, ismerősök beszélgetéseire, véleményére figyelni.

Bátran kérdezze meg a cicás szomszédokat, kit ajánlanak. Ha nem ismer senkit, akkor érdeklődjön a legközelebbi állatkereskedésben vagy állatkozmetikusnál, ők biztosan tudnak tippeket adni.

Az állatorvosnál való látogatás szerves része lesz a cica életének, ezért érdemes időt szánni a jó kapcsolat kialakítására. Első alkalommal igyekezzenek csak egy szimpla ellenőrző vizsgálatot beiktatni, ami semmiféle kellemetlenséggel nem jár.

A jó doki igyekezni fog zökkenőmentessé, sőt, akár kellemessé is tenni a macska számára ezt az első „randevút”. Így az oltásokat már jobban fogja tolerálni kedvence, és ha esetleg komoly betegség vagy baleset miatt kell egyszer felkeresni, akkor legalább az orvos kiváltotta stresszel nem kell majd számolni.

Legalább ilyen fontos az orvosnak a gazdával való kontaktusa is. Amikor baj van, a gazdi legalább olyan ideges, mint az állat, emellett aggódó és frusztrált is. A jó állatorvos tökéletesen tudja kezelni az ilyen helyzeteket.

Az állatorvosi szakma nagyon szép és nagyon összetett. Az egyetemen ugyanannyi ideig tanulnak, mint a humán orvosok, míg el nem sajátítanak minden szükséges tudást, majd lehetőségük van ugyanúgy szakosodni, például szemészeti vagy szájüregi betegségekre, stb. Az állatorvos olyan pácienseket kezel, amelyek nem tudják elmondani, hol fáj, mit éreznek, éppen ezért nagy odafigyelést és tapasztalatot kíván a diagnózis felállítása. Ehhez pedig szükség van a gazdák együttműködésére, tehát a dokinak azt is el kell sajátítania, hogyan kommunikáljon a gazdával és hogyan vonja be őt a kezelésbe.

Állatorvosi rendelő sokféle van. Léteznek egészen apró, egyszemélyes rendelők és nagy, sokféle szolgáltatást nyújtó klinikák. Van, ahol nincs mód állatkórházi kezelésre, míg másutt szépen kialakított kórházi részleg is üzemel, képzett ápoló személyzettel. Természetesen fontos a rendelő légköre, kialakítása az infrastruktúra is, de a leglényegesebb szempont minden esetben az orvos személye és a vele kialakított kapcsolat.

Mire figyeljen az állatorvos kiválasztásánál?

  • A berendezés tiszta és kényelmes?
  • A klinika alkalmazottai barátságosak és profik?
  • Hány állatorvos dolgozik a klinikán? Van-e mód állandó orvos választására, biztosítva, hogy mindig ugyanaz a személy foglalkozzon kedvencével?
  • Ki vannak-e függesztve a diplomák és bizonyítványok, doktori fokozatok és szakképesítések, továbbképzések oklevelei?
  • Az olyan vizsgálatokat, mint a vérteszt, röntgen, ultrahang, stb. a helyszínen végzik, vagy máshová utalják be?
  • Vállal-e az orvos karomvágást, fog- és fültisztítást?
  • Megnézhető-e a kórházi részleg, ha van? Ha az állatnak ott kell maradnia, fontos, hogy tiszta, kényelmes, szagmentes ketrecben lehessen. A macskák és a kutyák ketrecei célszerűen elszeparálva legyenek elhelyezve.

A legtöbb állatorvosi rendelő hétfőtől péntekig hivatali időben nyitva tart, esetenként egy ebédszünet beiktatásával akár az esti órákig is. A nagyobb klinikák éjszakai és hétvégi ügyeletet is szoktak biztosítani.

Minden eshetőségre felkészülve írja fel a legközelebbi klinika nyitvatartási idejét, címét és telefonszámát, ha nem oda hordja rendszeresen a cicát.

Bár nem szükségszerű, de sok állatorvosi rendelőnek van saját „házimacskája”, azaz olyan befogadott cica, mely mintegy a klinika reklámarcaként szolgál. Annak ellenére, hogy a legtöbben bele sem gondolnak, az ilyen nyugodtan, békésen heverésző cica látványa megnyugtatóan hat a gazdákra a várakozás hosszú, stresszes perceiben.

Ajánlott cikkek