5 tipp, amivel az állatorvosi látogatás okozta stressz csökkenthető

5 tipp, amivel az állatorvosi látogatás okozta stressz csökkenthető

Ha már járt valaha is macskájával állatorvosnál, akkor pontosan tudja, hogy ez nem élete legkellemesebb eseménye.  Az egész egy, a lakást betöltő hajszával indul, hogy az állatot a hordozóba tudja tuszkolni. Amennyiben alig pár karmolással sikerült kiviteleznie a feladatot, érezze magát szerencsésnek.

Ez követi a cica hisztérikus sziszegése, nyávogása, majd a végeérhetetlen várakozás a dokinál. Mindezt a macsek a doboz sarkában összegömbölyödve, totális stresszben tölti és éli meg, de lehet, hogy megállás nélkül toporog és nyávog, ami felér egy kiadós káromkodással, amúgy kocsis módra.

A statisztikák szerint a macskagazdák alig-alig hordják állatorvoshoz kedvenceiket. Még az e téren fejlettebb kultúrával rendelkező USA-ban is alig kétharmaduk jár a cicával orvoshoz, és ők is legfeljebb évente egy alkalommal.

Mindez elsősorban az állatok heves ellenállásának köszönhető. Tehát a macskák egyértelműen hadat üzennek az állatorvosoknak, és bizony a háborúkat is rendre őket nyerik.

De mit lehet tenni annak érdekében, hogy kevesebb stresszel járjon mindkettejük számára a vizit?

Dolgozzon ki taktikát a készülődésre

A legjobb, ha már apró cicakortól elkezdi kedvencét szoktatni a vizsgálathoz. Ennek érdekében rendszerese vizsgálja, tapogassa át otthon a fülétől a farkáig. Még ha nem is tudja, mit kell figyelnie, maga az érintés segít neki hozzászoknia az érintéshez, így jobban viseli majd az orvosnál. Ráadásul megvan az az előnye is ennek a gyakorlatnak, hogy az esetleges problémákat, eltéréseket időben képes lesz észrevenni.

A másik nagyon fontos, stressz csökkentő gyakorlat a cica szoktatása a szállítódobozhoz. Ha csak olyankor kerül bele, amikor állatorvoshoz viszik, biztos, hogy ellenáll és küzd minden alkalommal. Inkább kapcsolja össze számára a szállítódobozt valami kellemes dologgal, engedje, hogy abban pihengessen, amikor kedve tartja, és amikor bemegy a dobozba, kínálja jutalomfalattal. Megpróbálhatja azt is, hogy a dobozt rendszeresen a szobában tartja, nyitott állapotban, és a közös játékok során valamilyen módon felhasználja, például beledobja cicája kedvenc játékát.

Az orvosi vizit elkerülhetetlenül stresszel és szorongással jár. Próbálja ezt csökkenteni azzal, hogy sok szeretettel és figyelemmel fordul az állat felé az utazás előtt.

Ez a gazdit is megnyugtatja, hiszen a kutatások szerint a macskák simogatása és dorombolásuk nagymértékben csökkenti az emberek idegességét, feszültségét.

A kocsibarát macska megteremtése

Az állatorvosi látogatás egyik legstresszesebb része a cica számára az utazás, nem pedig maga a megérkezés. A macskák ugyanis utálják az autókat, ugyanis ők a kiszámítható és ismerős dolgokat kedvelik. Az utazás pedig nem az, hiszen nem része mindennapjaiknak. Rettegésüket csak erősíti az a tény, hogy kizárólag akkor kerülnek kocsiba, amikor orvoshoz viszik őket, így erős asszociáció alakul ki bennünk a kocsi és a doki között. A vége a dolognak az, hogy sokkal rosszabbnak tűnik az egész a számukra, mint amilyen valójában.

Vannak cicák, melyek sose pihennek el a kocsiban, az út során, de mások könnyen hozzászoktathatók az utazáshoz, persze némi gyakorlattal. Kezdje rövid utakkal, például egy ötperces körözéssel a háztömb körül és fokozatosan növelje a távolságot, valamint az időtartamot. Ha ez megy, megpróbálkozhat egy gyors látogatással az állatorvosnál is, még ha nincs is beiktatva vizit.

cica a kosárban pihen a másik nézi

Persze ez főleg akkor alkalmazható, ha a doki jó fej, és benne van ebben a szoktatási procedúrában, érti és segíti célját. Ezzel a cica számára érdekessé és elfogadhatóvá varázsolható a hőn utált autózás.

A cél, hogy a kocsit és az utazást elválassza az állatorvosi látogatástól.

Ha képes megtanítani állatának, hogy pihenjen az út alatt, akkor kellően nyugodt lesz, mikor a dokihoz érnek, és képes lesz megbirkózni akár egy hosszabb várakozás nyűgével is.

A nyugodt várakozás titka

Az orvos váróterme elég ijesztő hely egy macska számára. Tele van ugató, morgó kutyákkal, sziszegő macskákkal és egy rakat idegbeteg gazdával. Csoda, hogy a macska enyhén szólva is stresszes lesz a várakozás alatt?  A macskák magányos ragadozó állatok, ne lepődjön hát meg, ha ideges lesz kedvence ilyen körülmények között. Éppen emiatt pedig a legjobb a dobozában hagyni a várakozás idejére, semmint kézbe venni és dajkálgatni, akármennyire is szeretné ezt. A doboz biztonságát nem csak ő fogja érezni, a gazdi is nyugodtabb lesz, sokkal inkább, mintha az ideges állat éles karmai a combjába vagy a karjába mélyednének.

A doboz sem mindegy, hogy milyen. Elég nagy kell legyen, hogy a cica fel tudjon állni, ki tudjon nyújtózni és meg tudjon fordulni benne. A kemény anyagól készült szállító sokkal praktikusabb, mint a textil alkalmatosságok, különösen egy különösen ijedt macska esetében.

Érdemes a dobozba egy törülközőt vagy takarót is helyezni, lehetőleg olyat, amit otthon használt a cica, így csökkenthető a különféle szagingerek okozta stressz, ami a váróteremben elkerülhetetlenül éri az állatot.

Feromon tartalmú spray használatával csökkenthető az orvosi rendelő várója okozta stressz. Ez a készítmény annak az illatanyagnak a szintetikus formáját tartalmazza, melyet a macskák akkor adnak át egymásnak, amikor szeretgetik, nyalogatják és kozmetikázzák a másikat. Bár a készítmény nehezen beszerezhető és elég drága, hasznos lehet, ha a cica komoly stresszt él át minden alkalommal.

Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy időpontot egyeztet az orvossal. Így elkerülhető a várakozás, ám azt tudnia kell, hogy a sürgősségi esetek bármikor felboríthatják a tervezett látogatás programját.  Próbáljon nyugodt maradni, mert a cica bizony finom szenzorjaival megérzi a gazda idegességét, feszültségét!

Segítse az orvos munkáját

Az állatorvosok pontosan olyanok, mint bármely más egészségügyi dolgozó, legalábbis ha a vele való kapcsolatra, bizalom kiépítésére gondolunk. Egy jó orvos pár perc alatt képes a pácienst megnyugtatni, ami a macskák esetében kifejezetten előnyös. Általában ezzel kezdik az orvosok, ha rendelőjükbe egy cica kerül, ám ha az öné mégsem tenné, nyugodtan kérje meg, a vizsgálat megkezdése előtt nyugtatgassa egy kicsit. Ez lehet az első lépcsőfok egy jó kapcsolat kialakításához, mind ön és az orvos, mind pedig a macska és az orvos között.

A vizsgálat során a cicának nem csak tapogatást, de időnként nyomkodást és bökdösést is el kell viselnie, márpedig ezt nem nagyon szokták kedvelni. Ám ha eközben nyugodtan és kedvesen beszél az állathoz, akkor kevésbé kellemetlen lesz kedvence számára az élmény.

Segíthet az is, ha még otthon bepakol egy takarót vagy törülközőt, amin a cica érezheti a magszokott, otthoni szagokat, és elviszi a kedvenc játékát is. Mindez csökkenti a vizsgálat alatti stresszt.

cica gallérral a nyakán pihen és nézelődik

Egy-egy állatorvosi látogatás ne csak a vizsgálatról szóljon, nyugodtan tegye fel az önt foglalkoztató kérdéseket is, hiszen az ezekre kapott válaszok segítik kedvence gondozásában. Alakítson ki olyan kapcsolatot a dokival, hogy minden esetben, amikor fontos kérdés merül fel, bizalommal hívhassa.

Természetesen nem minden apró köhintés esetén hívogassa, de fontos dolgokban feltétlenül számíthasson rá. Amennyiben úgy érzi, nem kap elég támogatást állatorvosától, keressen másikat, akivel közvetlenebb kapcsolatot tud kiépíteni. Az állat egészsége nagyban függ attól, hogy milyen a kapcsolat az orvossal, hiszen előfordulhat, hogy hosszabb időt kell a rendelőben töltenie, akár műtét vagy más kezelés miatt. Ilyenkor a stressz mentes viszony alapvető feltétele a gyógyulásnak.

Ha a kórházban kell maradnia a cicának

Egyetlen macska sem szereti, ha otthonától távol kell éjszakáznia, főleg nem, ha ez a hely egy állatkórház vagy rendelő. Ám előfordulhat, hogy egy-egy betegség vagy műtéti beavatkozás miatt az állatnak hosszabb időt kell az egészségügyi intézményben töltenie. Ez természetesen stresszel jár, az ön feladata pedig, hogy ezt a stresszt csökkentse, amennyire csak lehet.

Az éjszakai kórházi tartózkodás megkönnyíthető, ha valamilyen kedvelt otthoni tárgyat lát és érez maga mellett a cica. Nagyon fontos az ismerős szag, sokkal inkább, mintsem maga a tárgy. Elég egy takaró vagy egy törülköző, netalán a gazdi egy ruhadarabja, de megteszi az állat kedvenc játéka is, bár általában a játék nem a legkedveltebb elfoglaltság a kórházi ottlét idején.

Ez a helyzet a gazda számára is stresszes. Érdemes hát előre megnézni, hol fogják kedvencét elhelyezni, minden fontos kérdést feltenni az orvosnak, beleértve a kapcsolattartás lehetőségeit (mikor hívható a rendelő, stb.) és azt, hogy látogatható-e az állat. Vannak cicák, melyek kifejezetten jól tolerálják a látogatást, mások viszont sokkal stresszesebbek lesznek, ha ismét egyedül kell maradniuk.

Ajánlott cikkek