Három fontos dolog, amit meg kell beszélnie az állatorvossal

Három fontos dolog, amit meg kell beszélnie az állatorvossal

A gondos gazda igyekszik jó kapcsolatot ápolni az állatorvossal, hiszen tudja, ez az állat egészségnek egyik kulcsa. Az orvosnak társnak kell lennie a munkában, amit a cica egészségéért végeznek, ehhez pedig szükséges a nyílt, őszinte kommunikáció és a bizalommal teli kapcsolat.

Persze néha nehéz kérdések is adódnak, különösen, amikor az állat beteg lesz. Nehéz kérdéseket tesz fel a gazda az orvosnak, és bizony sokszor a válaszok sem kellemesek. Nem jó szembesülni azzal, hogy baj van. Aztán vannak olyan dolgok, amikről jól nevelt ember nem szívesen beszélget, azonban az állatorvossal kialakított kapcsolat a kölcsönös bizalomra épül. Nincs tehát helye szégyenlősködésnek. Az őszinteség szinte a legfontosabb a gazda és kedvence orvosa kapcsolatában is. Van tehát három dolog, amit feltétlenül meg kell vitatnia az orvossal.

  1. Ivartalanítás: Ha csak nem tenyésztési céllal vásárolt fajtiszta macskát, célszerű az állatot ivartalaníttatni. Ha menhelyről fogad örökbe macskát, nagy valószínűséggel már ivartalanítás után kerül önhöz, ellenkező esetben célszerű mielőbb elvégeztetni a műtétet. Az ivartalanítás ideálisan még a macska pubertáskora előtt történjen. Kérje ki az állatorvos tanácsát, mikor a legjobb elvégezni a beavatkozást. Faggassa ki az altatási és fájdalomcsillapítási módszereiről, az utógondozás kérdéséről.
     
  2. Különleges egészségügyi problémák: Amennyiben a cicának bármilyen egészségügyi problémája van, legyen az szívzörej, vagy pozitív FIV teszt, netalán valamilyen fogyatékosságtól szenved (pl. vak), beszélgessen az állatorvossal arról, hogyan kezelhető kedvence állapota és milyen módon tudja az állat különleges igényeit kielégíteni.
     
  3. Őszintén a határokról!: Az állatorvos pénzbe kerül. Mindenkinek lehetnek anyagi nehézségei, esetleg nem elég a pénze az ivartalanításra vagy az oltásra. Ha gondjai vannak, mondja el őszintén az orvosnak (persze nem ráömlesztve minden részletet), hiszen lehet, hogy valamely alapítvány segíteni tud önnek, esetleg maga az orvos is rendelkezik alapítványi keretekkel. Tegyen így akkor is, ha valamilyen oknál fogva nem tudja ellátni a macska fésülését vagy fürdetését, hiszen lehet, hogy az orvos tud ajánlani segítséget.

    Ne feledje, hogy az állatorvos nem szociális munkás, csak akkor forduljon hozzá ilyetén panaszával, ha tényleg nyomós oka van rá. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legtöbb állatorvos szociálisan érzékeny és fontos számára az állatok jóléte.

Ajánlott cikkek