Buborékot a macskának?

Azt a legtöbb ember tudja, hogy a cukros üdítőitalok nem éppen egészségesek, és nem csak a mi, de kedvenceink számára sem. Nem kizárólag a cukortartalom, hanem a többi mesterséges összetevő miatt sem. Az üdítőitalok, beleértve a gyümölcsalapúakat is, kifejezetten károsak a fogzománcra, és az emésztés, illetve az elhízás szempontjából sem túl kedvezőek.

Ezzel szemben, bár sok tévhit él a szódával, illetve a szénsavas ásványvízzel kapcsolatban, ezek egészséges alternatívák a folyadékfogyasztásra. De miből is áll a szódavíz? Ez és a szénsavas ásványvizek úgy készülnek, hogy nyomás alatt szén-dioxidot juttatnak a vízbe, amely gyenge savat (szénsavat) képez. Később. a túlnyomás megszűntekor a szén-dioxid-gáz buborékok formájában felszabadul. 

Az egészséges szervezet számára a buborékos víz fogyasztása nem jelenthet veszélyt, még akkor sem, ha egyes áltudományos hírek szerint ezek elsavasítják a szevezetet. Az tény, hogy a szóda pH-ja 4-6 körüli (példának okáért a kóla ennél savasabb, 2,5 körüli pH-val, de még ez sem tekinthető erős savnak), de ez semmilyen hatással nincs a szervezet sav-bázis egyensúlyára.

cica bajsza felett vízcseppek

Bár nem sok olyan cica van, amelyik szívesen lefetyeli a buborékos nedűt, legyen az víz vagy üdítő ital, azért láttunk már ilyet. De jelenthet-e gondot, ha valamiért rákap az ízére?

A tiszta, friss vízből készített szóda, mint fentebb is írtuk, egészséges. Ám a cukrozott vagy akár édesítővel készített üdítőitalok a macska számára sem egészségesek. Ezek a legtöbb esetben olyan összetevőket tartalmaznak, melyek károsíthatják az állat egészségét.

  • Koffein: Nem csak a kóla, de más üdítőitalok is tartalmazhatnak koffeint. Persze mi, emberek sokszor érezzük szükségét a koffein élénkítő hatásának, és meleg, nyári napokon nem csak kávé vagy tea, különböző energia- és sportitalok, csoki, valamint a guaranát tartalmazó italok formájában is fogyasztjuk. Aki él a koffeinnel, pontosan tudja, hogy létezik olyan helyzet, amikor már túl sok került ebből az anyagból a szervezetünkbe. Ilyenkor hányingert, émelygést, hányingert, hasmenést, szédülést, és gyakori vizelési ingert okoz, a pulzus megemelkedik, és szorongás jelentkezik. Ugyanez a helyzet a macskánál is, ha koffein tartalmú ételt vagy italt fogyaszt, ám neki jóval kevesebb mennyiség is elég ehhez.
  • Cukor: A rendszeres, túlzott cukorfogyasztás hihetetlenül egészségtelen, nem csak az emberek, de a macskák számára is. Az a cica, amelyik rendszeresen kap édes üdítőitalt, vagy cukrot bármilyen más formában, nagyon gyorsan el fog hízni, melyet temérdek egészségügyi probléma követ, köztük a fogak rohamos és gyors romlása. A rossz hír, hogy a cukormentes, diétás termékek is tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek potenciális veszélyt jelentenek az állat egészségére, tehát számukra ezek sem biztonságosak.
  • Savak: Nem a cukor az egyetlen ok, ami miatt nem érdemes megkínálni üdítőnkkel a cicát. Az olyan összetevők, mint a citrom- és foszforsav megtalálhatók nagyon sok üdítő italban, ám ezek a fogak, a fogzománc lassú gyilkosai, és nagy mennyiségben fogyasztva gyomorrontáshoz, súlyos esetekben krónikus emésztési problémákhoz is vezethetnek.

fehér cica kávéscsésze mellett fekszik

Amit tilos

  • Kávé és tea: A kóla és más üdítők mellett természetesen a kávé és a tea is tilos az állat számára, hiszen mindkettő koffein tartalmú ital.  Ráadásul ezek koffein tartalma jóval magasabb, mint az üdítőitaloké, ezáltal sokkal inkább veszélyesek az állat egészségére. Ami számunkra normális mennyiség, az egy macskánál hamar a pulzusszám emelkedéséhez, hányáshoz, mérgezéshez vezethet.
  • Tej: Tele az internet tányérkából tejet lefetyelő kiscicák cuki képével. Ám ez a kép – reméljük – félrevezető. Bár tény, hogy a macskák szeretik a tej ízét, egyetlen állatorvos sem ajánlja, hogy a reggeli kávénk mellett az ő tálkájába is öntsünk a dobozból. A macskák ugyanis a legtöbbször nem vagy nem teljes mértékben képesek lebontani a tejben lévő enzimeket, emiatt olyan tüneteket produkálnak, mint a laktóz-intoleranciában szenvedő emberek. Egy tányérka tej után hasgörcsök, puffadás és büfögés jelentkezik, majd szinte kötelezően érkezik a hasmenés. Persze ha nagyon szeretnénk neki a tej ízével kedveskedni, megtehetjük, de erre a célra a laktózmentes tej jobb alternatíva, ám a legtökéletesebb megoldás, ha a keresekedelmi forgalomban kapható, speciális macskatejek közül választunk.
  • Gyümölcslevek: Ezek a finom, nem szénsavas, egészségesnek kikiáltott italok általában tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám igen nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot is. Persze egy-egy nyalintás nem okozhat gondot, de a rendszeres cukorbevitel komoly egészségügyi kockázattal jár.
  • Alkohol: Igen sajnálatos, de vannak emberek, akik számára vicces a részegen tántorgó állat látványa. Pedig ez egyáltalán nem vicces, sőt, igencsak veszélyes. Az édes ízű likőrök mellett a cica belekóstolhat a borba, a sörbe is, ám ezek alkoholtartalma nagy veszélyt rejt számukra. Sokkal kisebb mennyiség is elég nekik a súlyos alkoholmérgezéshez, mint ami egy embert kiüt. Soha ne hagyja elöl az alkoholos poharakat, ha akár csak az aljukban is maradt egy gyűszűnyi mennyiség.

cica fehér tálkából lefetyel

Ami jó

Nem kell trendinek lenni a macska kárára, és mindenféle egészségesnek kikiáltott, ám valójában csak mesterséges anyagokkal telerakott lötyikkel itatni. A régi, jól bevált H2O, azaz a víz a legtökéletesebb ital a számára (is). Ha valaki igazán jó gazda akar lenni, akkor kedvencének lehetővé teszi, hogy mindig elérhető legyen számára a friss, tiszta ivóvíz. Amennyiben emellett mégis menő is szeretne lenni, akkor lepje meg az állatot egy ivókúttal, mely nem csak dekoratív, de innovatív is, folyamatosan keringeti a vizet, ezáltal tisztán tartva azt az állat számára.

Mindig figyelje a cica hidratáltságát, különösen meleg, nyári napokon kell odafigyelni arra, hogy eleget igyon.

A kiszáradás jellegzetes tünetekkel jár, érdemes ezeket ismerni, hogy időben felismerje, ha baj van:

  • Száraz, „ragadós” íny
  • Erőteljes lihegés
  • Levertség
  • Étvágycsökkenés
  • Beesett szemek

Könnyű tesztelni a cica hidratáltságát. Óvatosan csípje be az állat bőrét a hüvelykujja és a mutatóujja közé, majd figyelje, hogyan tér vissza eredeti helyzetébe. A hidratált macska bőre gyorsan visszaugrik a helyére, míg a dehidratált macska bőre lassan húzódik vissza, sokáig marad úgy, ahogy összecsípte. Ez utóbbi esetben érdemes állatorvoshoz fordulni.

Ajánlott cikkek