Zöldségek és gyümölcsök a kutya étrendjében

Zöldségek és gyümölcsök a kutya étrendjében

Sok gazda hajlamos kedvencét asztalról etetni, akár maradékokkal, akár megosztva vele ebédjét, vacsoráját. Ám szerencsére nagyon sokan vannak már, akik tudják, hogy az étel, ami nem csak finom, de egészséges és biztonságos is az ember számára, nem feltétlenül az a kutyának. Tény, hogy a legtöbb étel nem fenyegeti veszéllyel a kutyát, legfeljebb az okozhat gondot, ha zsírosabb a kelleténél, de akad jó pár olyan, ami kifejezetten egészségtelen, vagy akár erősen veszélyes is.

A csokoládé és a hagyma káros hatásait és veszélyeit a legtöbben ismerjük, ezért nem is adunk ilyet a kutyának. Tudjuk, hogy négylábú kedvenceink emésztése merőben más, mint a mienk. Tudjuk, hogy mivel alapvetően húsevők, nincs szükségük gyümülcsre, zöldségre. Persze semmi baj azzal, ha esetenként, jutalomfalatként vagy csemegeként . de nem az étrend részeként – ilyen finomségokat kínálunk nekik, feltéve, hogy tudjuk, melyiket lehet adni, és melyiket nem. Egyszóval: mi a helyzet a számunkra igen egészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel? Melyikből kaphat a kutya, és melyikből nem?

gyömölcsök és zöldségek kosarakban és előttük

Alma

IGEN. A kutya ehet almát. Ez a gyümökcs kiváló A és C-vitamin forrás, ráadásul rostban gazdag. Zsír- és fehérjetartalma alacsony, emiatt kiváló jutalomfalat lehet akár öreg kutyáknak is, nem fog elhízni az eb egy kis almától. Nyári melegben fagyasztva, vagy lereszelve és jégkrémnek elkészítve kiválóan hűti a kutyát. Mielőtt ebének kínálná az almát, szedje ki a magokat és a magházat.

Avokádó

NEM. A kutya ne egyen avokádót. Lehet, hogy a gazda számára egészséges, ráadásul manapság nagyon divatos is egyes diétákban, a kutyának nem jó. Az ovokádó magjai, héja és levelei is persint tartalmaznak, ez a toxin hányást és hasmenést okoz a kutyáknál. Bár tény, hogy a gyümölcs húsa jóval kevesebb toxint tartalmaz, de az ebeknek még ez is sok.

Banán

IGEN. A kutya ehet banánt. Ha nem túl nagy mennyiséget kap, a banán kiváló, alacsony kalóriatartalmú finomság a kutya számára. Magas a kálium-, vitamin-, biotin-, rost- és réz-, ám alacsony koleszterin- és nátriumtartalma van. Ám igen sok cukrot tartalmaz, ezért ügyelni kell az adagokra, és semmiképpen nem lehet az étrend fő alkotóeleme.

Kék áfonya

IGEN. Az áfonya igen gazdag antioxidánsokban, mely embereknél és kutyáknál is megelőzi a sejtek károsodását. Emellet az áfonya rostban és fitokemikáliákban gazdag. Ez a gyümölcs kiváló alternatívája lehet a boltokban kapható, kalóriadús jutalomfalatoknak.

Sárgadinnye

IGEN. A sárgadinnye tele van tápanyagokkal, alacsony kalóriatartalmú, és nagyszerű víz- és rostforrás. Magas a cukortartalma, ezért különösen túlsúlyos vagy cukorbeteg kutyák esetében csak módjával szabad adni.

Cseresznye

NEM. A mag körüli húsos rész kivételével a cseresznyefélék cianidot tartalmaznak, és mérgezőek a kutyákra. A cianid megzavarja a sejtek oxigén ellátását, ami azt jelenti, hogy kutyája vérsejtjei nem tudnak elegendő oxigént szerezni. Ha mégis cseresznyefélét eszik a kutya, figyeljen a kitágult pupillákra, a légzési nehézségekre és a vörös ínyre, mivel ezek a cianidmérgezés jelei lehetnek.

piros gyümölcsök sorban

Vörös áfonya

IGEN. Ez a gyümölcs frissen és szárítva is egészséges a kutyák számára. Az már más kérdés, hogy fanyar íze miatt kedvelni fogja-e a kutya.Ha igen, akkor is fontos a mértékletesség, mert túl nagy mennyiségben gyomor- és bélproblémákat okozhat ez a gyümölcs.

Uborka

IGEN. Az uborka nem csak finom, de túlsúlyos kutyáknak kifejezetten ajánlható falat, ugyanis szénhidrát-, zsír-, és olajtartalma minimális, emellett tele van K, C és B1 vitaminnal, káliummal, rézzel, magnéziummal és biotinnal.

Szőlő

NEM. A szőlő, de a mazsola is kifejezetten mérgező minden nemű, méretű és fajtájú kutya számára. Olyannyira mérgező, hogy nagyon hirtelen képes komoly veseelégtelenséget okozni.

Mangó

IGEN. Ez az édes nyári csemege négy különböző vitaminnal van tele: A, B6, C és E. Káliumot, béta-karotint és alfa-karotint is tartalmaz. Ha mangót kínál kedvencének, először távolítsa el a magokat és a magházat, mivel az a rész kis mennyiségben cianidot tartalmaz, de akár fulladást is okozhat. Magas cukortartalma miatt csak kis mennyiségeket kínáljon az ebnek.

Narancs

IGEN. A narancs semmiféle veszélyt nem jelent a kutya számára, bár lehet, hogy az erős citrus-illat miatt kedvence nem rajong érte. Ha szereti, akkor nyugodt lehet, mert kiváló C-vitamin, kálium- és rostforrás. A narancshéjat el kell távolítani, akárcsak a magokat, és a gyümülcs húsát érdemes kínálni az ebnek.

alma, sárgabarack, őszibarack és eper

Őszibarack

IGEN.  Kis mennyiségű, feldarabolt, friss vagy fagyasztott őszibarack nagyszerű rost- és A-vitamin-forrás, sőt, segíthet a fertőzések leküzdésében, de a cseresznyéhez hasonlóan a mag cianidot is tartalmaz. Bátran kínáljon kedvencének friss őszibarackot, de a konzerv változatot a cukros szirup miatt inkább kerülje.

Körte

IGEN. Magas a réz-, a C- és K-vitamin-, valamint a rosttartalma miatt a körte kiváló jutalomfalat lehet a kutyának. Egyes tudósok szerint e gyümölcs fogyasztása nagy mértékben, akár 50 százalékkal csökkenti a stroke kockázatát. Arra azért figyeljen, hogy a magokat és a magházat a cianid tartalom miatt eltávolítja, és ha keményebb a körte, vágja fel apró kockákra. Ahogy a barack esetében, a körténél sem ajánlott a konzerv változat etetése.

Ananász

IGEN. Logikusan a külső, kemény és szúrs héjat és a magot el kell távolítani, de ez a trópusi gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostban gazdag. Bromelént is tartalmaz, egy olyan enzimet, amely megkönnyíti a kutyák számára a fehérjék felszívódását.

Málna

IGEN. A málna kiváló antioxidáns forrás, cukortartalma alacsony, de rostban, mangánban és C-vitaminban gazdag gyümölcs. Kifejezetten ajánlható idős kutyáknak, mivel gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, így az öregedő ízületek számára előnyös. Egész kis mennyiségben tartalmaz xilitet, ezért a mennyiségre ügyelni kell.

Eper

IGEN. Az eper rostban és C-vitaminban gazdag gyümölcs, emellett tartalmaz egy olyan enzimet, amely a fogak fehérítésében hatékony. Cukortartalma miatt a mennyiségre ügyelni kell.

Paradicsom

NEM. Bár a növény érett gyümölcsét biztonságosnak tartják a kutyák számára, a zöld részek egy szolnanin nevű toxikus anyagot tartalmaznak. Ezzel együtt tény, hogy nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztania a kutyának a növényből ahhoz, hogy megbetegedjen, csak akkor kínáljon paradicsomot, ha teljesen biztos a dolgában.

Görögdinnye

IGEN. A héj és a magok (melyek bélelzáródást okozhatnak) eltávolítása után a dinnye nem csak finom, de biztonságos csemege is a kutyának. Tele vab A, B5, C vitanminnal és káliummal. Mivel a gyümölcs 92 százaléka víz, meleg, nyári napokon jó alternatíva a kutya hidratálására.

Spárga

NEM. Bár a spárga nem feltétlenül veszélyes a kutyák számára, igazából nincs értelme adni nekik. Ha nyersen eszi, túl kemény eledel, ha ehetően puhára főzzük, elveszíti a benne lévő tápanyagokat.

paprika, paradicsom, káposzta, hagyma és uborka

Brokkoli

IGEN. A brokkoli kis mennyiségben ízletes és biztonságos falat a kutya számára. Magas C-vitamin és rosttartalma mellett alacsony zsírtartalommal bír. Azonban a brokkoli rózsái izotiocianátokat tartalmaznak, ez pedig enyhe, ritkább esetben súlyos gyomorirritációt okozhat egyes kutyáknál, a növény szára pedig elzáródást okozhat a nyelőcsőben. Ezért éremes óvatosan és csak kis mennyiségben kínálni.

Kelbimbó

IGEN. A kelbimbó tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek nagyszerűek mind az emberek, mind a kutyák számára. Ám ne adjon túl sokat belőle, mert fokozza a belekben a gázképződést. Ugyanez a helyzet a káposztával is.

Sárgarépa

IGEN. A sárgarépa kiváló, alacosny kalóriatartalmú, rostban és béta.karotinban gazdag zöldség. Ropogtatása a kutya fogainak is előnyös.

Zeller

IGEN. Az A, B és C vitamin mellett ez a ropogós zöld növény az egészséges szívműködéshez és akár a rák elleni küzdelemhez is szükséges tápanyagokat tartalmaz. Emellett nagy előnye, hogy a kutya leheletét is frissíti.

Zöldbab

IGEN. Apróra vágva, nyersen, párolva, konzerv formában – a zöldbab minden változata egészséges a kutya számára. Konzerv esetében csak arra kell ügyelni, hogy alacsony sótartalmú változatot válasszon. Ez a növény tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett rostokkal is, és alacsony a kalóriatartalma.

zöldségek vegyesen

Gomba

NEM. A vadgomba akár mérgező is lehet a kutya számára. Bár a közel 50.000 gombafaj-féle közül alig 50-100 mérgező, de azok komoly veszélyt jelentenek. Persze a boltban vásárolt gombák veszélytelenek, azért ne kínáljon túl sokat belőle a kutyának. Az erdőt járva pedig semmiképpen ne engedje, hogy a gombákat kóstolgassa.

Hagyma

NEM. A hagyma, a póréhagyma, a metélőhagyma nem a kutya számára való eledel, de bizony a macskák számára is veszélyes. A hagyma fogyasztása a vörösvérsejtek károsodosához vezet, a kutya hágyni kezd, hasmenése lesz, gyomrát és hasát fájlalja. Bár minden kutya számára veszélyes a hagyma fogyasztása, a japán fajtáknál, mint az akita vagy a shiba inu, a tünetek fokozottabban jelentkezheznek.

Borsó

IGEN. Bármilyen borsóféléről legyen szó, az egészséges a kutya számára. A borsó számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, fehérjében és rostokban gazdag. Akár a friss, akár a fagyasztott borsó finom csemege, de a konzerv változatot a hozzáadott nátrium miatt kerülje.

Spenót

IGEN. A spenótban sok az oxálsav, ami blokkolja a szervezet képességét a kalcium felszívására, ez pedig vesekárosodáshoz vezethet. Bár a kutyának valószínűleg nagyon nagy mennyiségű spenótot kellene ennie ahhoz, hogy ilyen probléma jelentkezzen, azért ügyeljen a mennyiségre.

Ajánlott cikkek