Yorkie - színes kivitelben

A biewer yorkshire terrier története szorosan összefügg a yorkshire terrierével. A yorkie az 1880-as évek Angliájában, közelebbről Yorkshire grófságban alakult ki, bányászok és munkásemberek apróvadra vadászó ebeként. A yorkie több terrierfajta keresztezéseként alakult ki, többek között olyan, mára kihalt fajták vére csörgedezik ereiben, mint a Waterside, a Clydesdale vagy Paisley terrierek, de használták a napjainkban is látható Skye terriereket is. A kezdeti keresztezések után, elsősorbana  szín erősítése miatt használták a Manchaster terriert. 

A céltudatos tenyésztés a XVIII. század első felében kezdődött, amikor is a munkások számára maga a tenyésztés nem elsősorban hobbi, hanem kereset kiegészítés volt.

Éppen ezen ok miatt a tenyésztési módszereiket szigorú titokként kezelték. A XIX. század elején, vélhetőleg gazdasági okok miatt visszaszorult az addigra szalonok kedvelt ebévé vált yorkiek tenyésztése, így csak a század közepére tudott kialakulni a yorkshire terrier végleges típusa.

biewer yorkie fej piros masnival

Vannak olyan vélekedések, miszerint a máltai selyemkutya is hozzájárult a yorkie küllemének kialakításához, elsősorban skye terrierekkel történő keresztezés által, mely vélekedést igazolni látszik az a tény, hogy sok kölyök rendelkezik fehér szőrcsúcsokkal. Azonban minden intenzív kutatás ellenére a fajta eredet tisztázatlan, vélekedések és teóriák vannak, ám az tény, bármilyen keresztezésekből is született a yorkshire terrier, minden fajta legkiválóbb tulajdonságait egyesítette apró, kecses kis testében.

A brit Kennel Club 1873-as alapításakor a fajta már létezett, de önállóként csak 1886-ban ismerték el, az első fajtaklub pedig 1899-ben alakult.

Természetszerűleg a második világháború alatt a kutyás élet is akadozott, ennek ellenére a tenyésztők próbálták folytatni a munkát. A klubélet 1946-ban indult ismét útjára, azóta töretlen lendülettel dolgoznak.

A biewer yorkshire terrier 1984-ben jelent meg először Németországban.

biewer yorkie fatörzsön áll, kék masnival a fején

Vélelmezhető, hogy korábban is születtek a tenyészetekben „színhibás” egyedek, ám ezeket feltehetőleg a tenyésztők szelektálták. Azonban Gertrud és Werner Biewer, amikor megpillantották a született alomban az első színes yorkiet, mely egy mutáció eredményeként született, arra az elhatározásra jutottak, hogy szelektíven kezdenek foglalkozni ezzel a bájos és különleges színű ebbel. Az első biewer yorkiek szülei Darling of Friedheck és Frufru of Friedheck voltak, tiszta színű yorkshire terrierek.

A születendő fajtának „szülőatyja” a „Biewer Yorkshire a la Pom Pon” nevet adta. Így kezdődött a biewer fajta története.

Először 1988-ban , a Wiesbaden-i kiállításon mutatta be Biewer úr az új fajtát, első alkalommal két ebet vezetett fel, melyeket fekete-fehér yorkie megnevezéssel illettek. Annyira megtetszettek ezek a bájos kis lények a tenyésztőknek, hogy sorban állás kezdődött a fajta szülőatyjánál, hogy egy-egy kölyökhöz juthassanak.

biewer yorkie szemben áll, piros masnival

Történt mindez annak ellenére, hogy a VDH, azaz a német kennel klub, ahelyett, hogy önálló fajtaként regisztrálta volna őket, színhibás, tenyésztésre alkalmatlan címkével ruházta fel a biewereket. Egy másik szerveződés, az ACH (Allgemeiner Club der Hundefreunde Deutschland e.V.) azonban elismerte  őket és megkezdte regisztrációjukat a Biewer Yorkshire Terrier a la Pom Pon néven.

A Biewer család közel húsz évig tenyésztett és kiállított yorkiekat, azok az ebeik, melyek a biewerek szülei voltak, a Streamglen kennelből származtak.

Egyes spekulációk szerint egy véletlenszerű félrelépés következményei lettek a háromszínű yorkiek, ám erre a félrelépésre már csak a Biewer családnál, generációkkal később derült fény, mikor is kifakadt az új szín. A feltételezés érdekes annak tükrében, hogy négy yorkiejuk is volt a Streamglen kennelből, de ezek közül csak kettő produkált biewer utódokat.

Mikor 1989-ben Mr. Biewer rögzítette a standardot, még mint fehér-kék-arany volt megadva a biewerek színe. Sajnos Mr. Biewer 1997-ben meghalt, felesége, Gertrud pedig nem folytatta a tenyésztést. Sokan fordultak ezután is hozzá tenyésztési tanácsért, ám a hölgy minden érdeklődőt Dagmar Przystaw-hoz, a család régi barátjához irányított, akiben Mr. Biewer mindig is hitt és bízott.

piros masnis biewer yorkie fekszik

Az első fajtaklub 2003. májusában alakult Németországban, annak ellenére, hogy a biewerek önálló fajtakénti elismerése már korábban megtörtént, egyelőre még nem hivatalosan és nem az FCI által.

2007-ben Mrs. Przystaw felkereste Mrs. Biewert és kérte, hogy pontosítsa, javítsa a fajtastandardot, elsősorban a színek tekintetében.

A németországi elismerés és népszerűség után nem sokat kellett arra várni, hogy az Egyesült Államokban is a népszerűségi listák élére küzdje fel magát a fajta.

A biewer yorkie eredetileg két yorkshire terrier recesszív génjeinek találkozásából születhet, ám lelkiismeretlen tenyésztők időnként megpróbálkoznak a tipikus biewer szín erősítése érdekében a más fajtákkal való (pl. Shih-tzu) keresztezéssel is.

A keresztezés eredményeként a shih-tzu fehér jegyei a második generáció után megjelennek, de még sok-sok generációnak kell eltelnie ahhoz, hogy a tipikus yorkie szőrminőség és a jellegzetes yorkie vonások is megjelenjenek. Az első néhány generációban ezeknek a kerezstezett ebeknek a szőre hullámos, arcberendezésük pedig inkább a shih-tzuéra hasonlít. Az ilyen keresztezések csak és kizárólag komoly genetikai tudás és szelekciós munka mellett hajthatók végre, semmiképp sem eladási szándékkal!

Ajánlott cikkek