Tócsák, foltok, cseppek mindenütt

A kutyaválasztásnál a gazdák sokszor azért döntenek szuka mellett, mert az általános vélekedés szerint a kanok jelölgetnek, míg a szukák nem. Nos, ez tévedés, a szukák is jelölgetnek, és bizony sokszor még a lábukat is felemelik, amúgy kan-módra, hogy a megfelelő helyre sikeredjen a jel.

A vizeletspriccelés szokása általában a kutya-kamaszorral kezdődik. Szerepe fontos, hiszen a kutya ennek segítségével látja el a szükséges információkkal fajtársait. Megfigyelhető, hogy az ebek jól látható és lehetőleg magas helyet választanak, sokszor olyan nagyon igyekeznek magasra emelni a lábukat, hogy majd’ felborulnak. Tudni kell, hogy minél inkább igyekszik a kutya a mancsát emelni, annál inkább törekszik arra, hogy kinyilvánítsa, bizony a környéknek ő a kutya-ura. Természetesen praktikus okai is vannak: ha elég magasra rakja, talán más nem tudja felülírni a jelet.

A környék kerítései, oszlopai, lámpavasak és kerti padok mellett nagyon kedvelt hely a parkoló kocsik kereke. Ez némi zavart okoz a képben, ugyanis a kocsik közlekednek és egyik helyről a másikra viszik a jeleket, így az ott honos ebek azt gondolhatják, új jövevény érkezett territóriumukba. Ezért fordulhat elő az, hogy ugyanazt a kereket napjában többször is képesek megjelölni az ebek.

Amíg a jelölgetés az utcán zajlik, a gazdinak nem szokott gondot okozni. Ám előfordul ez a lakásban is. A kamaszodó kutya úgy érzi, hogy miután ő a ház védelmezője, körbe kell jelölnie felségterületét. Így hát minden sarokban, a kedvelt fotelje mellett felemeli a lábát és elhelyez egy cseppet, a ház asszonyának pedig égnek áll a haja. Rosszabbodik a helyzet, ha ismerősök, barátok egy idegen kutyával érkeznek a házhoz, amelynek meg kell mutatni, ki is az úr a háznál.

Ezeknek az apró baleseteknek a megelőzése csak következetes neveléssel előzhető meg. A kutyának pontosan tudnia kell, hol áll a családon belüli rangsorban, azaz nem ő a falkavezér. Segíthetnek a megelőzésben az úgynevezett távoltartó spray-k is, melyekkel a kanapé oldalát és a kívánatos sarkokat bepermetezve az eb kedve elmegy a jelölgetésétől és meghagyja feromonjait a kocsikerekeknek.

Ajánlott cikkek