Pocisimi belülről

A kutyatáp-kínálat zavarba ejtő. Vannak kifejezetten kistestű ebeknek, nagy kutyáknak, soványaknak és kövéreknek, lustáknak és mozgékonyaknak gyártott eledelek, de még külön fajtaspecifikus tápok is.

Komolyan, hogyan lehet ebből a kínálatból kiválasztani, melyik kutyának melyik a legjobb?

Ha biztos szeretne lenni abban, hogy a legtökéletesebb módon táplálja kedvencét, hogy biztosít számára minden szükséges tápanyagot, érdemes nem a csomagolást és a márkát, hanem az egészséges összetevőket keresni.

De mit is jelent az, hogy "egészséges táp"? Nem mást, mint olyan eledelt, mely tartalmazza az alapvető tápanyagszükséglet kielégítéséhez elengedhetetlen összetevőket, ideális fehérje- és zsírtartalmat, rostokat és nedvességet. Az sem mellékes körülmény, hogy a táp ízlik-e a kutyának.

Természetesen a kutyatápokra is vonatkoznak egységes Európai Uniós szabályzások, az ezeknek megfelelő tápok címkéjén jelzés látható.

kutyatáp mérőkanálban

Az alapok

Általában véve elmondható, hogy egy átlagos kutyatáp 50 % zöldséget, 40 % húst és 10 % gabonát tartalmaz. A növésben levő kutyának minimum 18 % fehérjére van szüksége, míg a kölyköknek 22 %-ra. Minden kutya szervezete igényel zsírt, ennek mennyisége függ az állat aktivitásától. Ezen felül minimum 4 % rostra is szükségük van. Ismételten: ezek csak átlagos adatok. Ha tehát össze akarja hasonlítani a kutyatápokat, érdemes a címkét olvasgatni.

A címkék megfejtése

Összetevők: A minőség meghatározásának legjobb módja, ha elolvassa az összetevőket. Egy kis rutinnal rá fog találni azokra a termékekre, melyek nem tartalmaznak nem kívánatos összetevőket, és amelyek könnyen emészthetőek. Az összetevőket a címkén tömegük szerint sorolják fel.

Sok gyártó él azzal a trükkel, hogy egy-egy összetevőt szétbont, és kisebb részekben, külön-külön sorolja fel azokat. Például az összetevők listáján szerepel csirkehús, őrölt kukorica, kukorica glutén és kukoricakorpa – ebben a sorrendben. Ezek alapján azt gondolná, hogy a csirke a fő összetevő a tápban, hiszen az áll legelöl, legnagyobb mennyiségben, holott ha összeadja a kukorica alapú összetevők mennyiségét, azok többet tesznek ki, mint a hús, tehát a táp fő összetevője a kukorica.

Garantált elemzés

A következőknek mindenképp szerepelnie kell a címkén:

  • Minimum nyersfehérje
  • Minimum nyers zsír
  • Maximum nyers rost
  • Maximum nedvesség

Néhány trükk

  • Mindig nézze meg a címkén, melyik zsírforrás áll első helyen, így meg tudja határozni, melyek a fő összetevők. Például ha a csirkezsír a hetedik helyen szerepel, akkor az előtte álló összetevők számítanak fő összetevőnek.
  • Mindig olvassa el, hogy a fantázianevek mit is takarnak. Például egy májas táp lehet, hogy csak kevéske aromát tartalmaz, melynek mennyiségét nem is kell feltüntetni.
  • A valós mennyiségek kiszámítása sokszor nehéz feladatnak tűnik. Megtévesztő lehet, hogy  a gyártók sokszor használnak olyan, egyébként kiváló minőségű összetevőket, melyek sok vizet tartalmaznak. Ők ezzel pénzt spórolnak.

Haladjon a korral

Szerencsére manapság azért nem lehetetlen, sőt nem is nehéz egészséges kutyatápot találni. Persze ön is összeállíthatja otthon, ami azért időigényesebb és általában drágább is. Ha mégis így dönt, mindenképp konzultáljon az állatorvossal a hozzávalókról.

Fontolja meg az alábbiakat:

  • Keressen természetes és/vagy organikus alapanyagokat. Ha egy kutyatáp csomagolásán a „Natural” feliratot látja, még nem jelent semmit, ugyanis erre nézve nincsen szabályozás. Tehát ez esetben is a legfontosabb az összetevők listájának tanulmányozása.
  • Kerülje a kukorica-, szója- és búzatartalmú tápokat. Ezeket nehezen emésztik meg a kutyák, és komoly allergiát is okozhatnak.
  • Válasszon árpa-, köles-, zab-, barna rizs tartalmú eledelt.
  • Ellenőrizze a fehérjeforrás emészthetőségét, és aszerint válasszon, hogy milyen kutyája emésztése. Például a hal sokkal könnyebben emészthető, mint az állati izomzat vagy a belsőségek.
  • Ellenőrizze a szénhidrát forrás emészthetőségét. A „top” a rizs, majd ezt követi a zab és az élesztő.
  • Kerülje az állati melléktermékeket, amelyek között lehet láb, fej és egyéb részek.
  • Kerülje a tartósítószereket és adalékanyagokat. Kutatások igazolták, hogy ezek komoly problémákat okozhatnak a kutyáknál.
  • Tartalmazzon a táp E- és C-vitamint, melyek egészséges és természetes tartósítószerek.
  • Előnyös, ha a táp tartalmaz Omega-3-at, amely előnyös a kutya szőrzetének.

A holisztikus szemlélet

Az egészséges táplálkozás az alap, de ne feledkezzen meg arról sem, hogy a kutya egészségéhez legalább annyira szükséges a mozgás és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, a fogászati ellenőrzés és a szőrápolás is.

Ajánlott cikkek