Öt hasznos tipp a szobatisztasághoz

A kutya szobatisztaságra nevelésének problémája majdnem egyidős a domesztikációval. Napjainkban, amikor mindenki időhiánnyal küzd, fáradt és türelmetlen, nagy kérdés, hogyan oldható meg ez a probléma minél gyorsabban.  Igen ritka az, hogy egy kölyökkutya úgy kerül új otthonába, hogy már szobatiszta.

18 hetesen már lehet, hogy rendelkezik némi „előképzettséggel”, azaz jó úton halad a szobatisztaság felé, de egy tízhetesnél fiatalabb kölyöktől még nem várható el, hogy néhány óránál tovább vissza tudja tartani a vizeletét.

Megtanítható a kutya a szobatisztaságra egy hónap alatt? Vagy pár hét kell? Lehet, hogy akár egy hét is elegendő? Nos, nagyjából egy hét akár elég is lehet, bár tény, hogy a különböző fejlődési fázisokban még előfordulhatnak balesetek. Ám ha a kölyök egyszer megtanulta a szabályokat, azok rögzülnek, és újratanulásuk, ismétlésük egy-egy baleset után már könnyen megy.

Szóval egy kölyökkutya gazdájaként elkerülhetetlen, hogy apró tócsákkal és csomagocskákkal találkozzon a padlón. A gyors és sikeres nevelés kulcsa az idő, a türelem, a kitartás és a következetesség. Lehet, hogy egy kis időre szabadságot kell kivennie, de higgye el, megéri.

  1. Használja a szállítódobozt! Amint a kiskutya megszokja a dobozt és kényelmesen elvan benne, vesse be a szobatisztaságra nevelésben is. Mivel a kutya soha nem piszkít saját helyére és oda sem, ahol alszik, így amíg a kölyök a dobozban van, nem lesznek tócsák a házban.
     
  2. Figyelje a kutyát! Fél szemét mindig tartsa a kölykön. Minél többször kapja fel, és viszi ki, amikor látja, hogy készülődik az ürítésre, annál hamarabb megtanulja, hol szabad és hol nem a dolgát végeznie. Tehát figyelje a jeleket, ragadja meg a grabancát és siessenek kifelé, még akkor is, ha már elkezdett pisilni. A székelés jellegzetes jelei: a kutya orrát a földre nyomva szimatol, leguggol, körbe-körbe forog. Gyorsnak kell lennie, mert ha a kölyök rálel a szimpatikus helyre, egyetlen pillanat alatt végzi is a dolgát!
     
  3. Jutalmazzon! Amint kivitte a kutyát, dicsérje és jutalmazza meg, még akkor is, ha menet közben folyamatosan csöpögtetett. Soha ne intse meg a kicsit a balesetek miatt.
     
  4. Kérjen segítséget! Sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudja szobatisztaságra nevelni a kiskutyát, ha a tanításba bevonja a család tagjait is.
     
  5. Tüntesse el a szagokat! Ha baleset történik, azonnal takarítsa fel az érintett területet, lehetőleg hatásos szagtalanító szerrel. Nem mindegy, hogy csak elfedi a szagot vagy el is tünteti, ugyanis lehet, hogy ön nem érzi, de a kutya érzékeny orra igen. És ha így van, bizony máskor is oda fogja végezni a dolgát.

Lehet, hogy soknak tűnik a szobatisztaságra nevelés körüli munka, de higgye el, nem olyan veszélyes. Ráadásul ha nem tanítja meg erre az alapvető dologra a kiskutyát, könnyen jön az ítélet: neveletlen a kutya. Márpedig egy neveletlen ebbel közösségbe, vagy akár kutyaiskolába járni nem lehet. Persze egy idősebb vagy akár felnőtt kutya szobatisztaságra nevelése több időt és türelmet igényel, de az sem megoldhatatlan feladat, még akkor sem, ha őket már nem olyan könnyű felkapni és szaladni velük kifelé.

Ajánlott cikkek